Bet štai dėdės amžiaus gydytojas, Seimo narys dėstė taip: alkoholis - absoliutus nuodas. Jei gerti per šventes - tai tik vandenį ir sultis. Tą pačią dieną rodė kitoj laidoj morkų sultis su 700 mg nitratų litre. Pirktos dideliame prekybos centre, iš lentynos „Ekologiški produktai“. Į pastabą, kad 2,5 proc. alus gal ir sveikas, gydytojas - seimūnas atsakė: ne ne ne.

Labai įtikinamai kalbėjo. Jau norėjau nusipirktą butelį „Baltijos tamsaus“ šliukštelti į kriauklę... bet susilaikiau. Mat kažkada laimėjau dvi rajonines matematikų olimpiadas. Matematikai privalo gerai išanalizuoti uždavinį ir tik tada priimti sprendimą.

Pirmiausia paklausiau šeimos gydytojos Rasos, iš kokio vandens gaminami vaistai - tinktūros. Pasirodo, ne iš vandens, o stipriausio alkoholio (spirito). Ir kuo mažiems ir dideliems medicinos įstaigose seselės tepa odą, prieš įleisdamos vaistus ar skiepus, ar imdamos kraujo pavyzdžius? Irgi stipriausio alkoholio (70° spirito) tirpalu. Nes tik jis apsaugo žmones ir gyvūnus nuo kraujo užkrėtimo ir pavojingų mikrobų!

Gydytojas - seimūnas šito dar nežino, nes jau seniai būtų parengęs įstatymą pakeisti 70° stiprumo alkoholį vandeniu. Tai pirma jo klaida. Bet maža, nes jo niekas ir neklausytų ir tokio įstatymo nevykdytų.
Didesnę klaidą radau panaršęs tarptautinių sveikatos organizacijų tinklalapius ir medikų, Nobelio premijos laureatų, straipsnius.

Apibendrinus, štai ką mokslas nustatė: apie 15 proc. žmonių gimsta su vienokiais ar kitokias nukrypimais. Senovės Spartoje (vienas svarbiausių antikinės Graikijos miestų apie 1000 m. pr. m. e. įkurtas dorėnų), jei vaikas gimdavo silpnas ar ligotas, kūdikį numesdavo nuo skardžio.

Mūsuose tai jau taip nedaroma. Užtat Lietuvoje yra 48 visokio tipo vaikų namai. Ten dalis vaikų irgi su nukrypimais. Ir dar gausybė nebe visai vaikų, bet nesugebančių net apsitarnauti, pensionų, vaikų socializacijos centrų ir pan. Apie 8500 gyventojų nuolat „sėdi“ ar laukia teismo. Apie 70000 kasmet daro nusikaltimus, bet nepagaunami ar paleidžiami ar išsisuka ar baudžiami lygtinai. Dar kažkiek gydomi psichiatrinėse. Lieka apie 80 000 gyventojų iš tų 15 proc. Šitie yra kaip ir visi. Na, kaip rašė klasikas, pagamino motociklą iš molio, jis atrodė kaip tikras, tik juo kažkodėl važiuoti nieks nesiryžo.

Tie 80 000 yra kaip tikri, tik jie neturi įgimtos savisaugos. Jei gimdo vaikus – tai net neturėdami darbo ir būsto po 5-7. Jei geria - tai kiek yra, ir dar parduoda vaikų drabužėlius, ir televizorių prageria. Jie nežiūri reklamų nei dieną, nei naktį. Nes dažnai neturi namų ir gyvena lindinėse, kur nerasi nei radijo, nei laikraščio...

Rodydamas pirštu į tokius, gydytojas - seimūnas sako: štai iki ko priveda alkoholis. Reikia ir naktį uždrausti reklamą. Bet pamiršo, kad narkotikų nereklamuoja nei dieną, nei naktį. O jų naudojimas tik auga.

Čia ir yra didžiausia klaida. Sveikus kaltina tuo, kad kiti gimė su tokiu nukrypimu.

Vietoj to, kad ieškotų sprendimo, kaip išaiškinti nukrypimus ir padėti tiems nelaimėliams, jis siūlo bausti sveikuosius didesnėmis išlaidomis už TV transliacijas (visai uždraudus alkoholio reklamą). Matyt, jį mokė prasti matematikos mokytojai.

Bet ir nesimokius matematikos... užtenka paskaityti, pvz., J.Kristų: „Juos pažinsite iš darbų“. Kai eisiu į kitus rinkimus, prisiminsiu šį posakį.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!