Praėjusį šeštadienį Joniškio kultūros centro scenoje žiūrovams visu savo įvairumu ir grožiu skleidėsi istorinė - karinė lietuvių daina – nuo seniausio folkloro iki šių dienų dainuojamosios poezijos baladžių.

Jau antrą kartą Joniškio kultūros centro rengiamas respublikinis istorinės dainos festivalis - konkursas „Aušta aušrelė“ šiemet sulaukė dar daugiau dalyvių, suvažiavusių į Joniškį net iš 7 šalies miestų ir rajonų. Neatsitiktinai festivalis tapo ir baigiamuoju Joniškio kultūros centro organizuoto renginių ciklo, skirto Saulės mūšio 775 m. sukakčiai, akordu. Festivalį - konkursą rėmė Lietuvos kultūros rėmimo fondas.

Pasak dalyvių vertinimo komisijos pirmininkės, Lietuvos liaudies kultūros centro Folkloro poskyrio vadovės Jūratės Šemetaitės, šis festivalis – itin reikšminga joniškiečių iniciatyva populiarinti lietuvišką praeities ir šiandienos istorinę dainą, verta didelio pagyrimo, o juolab paskatinimo tolesniam festivalio augimui.

Festivalį - konkursą „Aušta aušrelė“ istorine daina pradėjo kūrybinio folkloro grupė „Sedula“ iš Vilniaus, o jos vadovė Daiva Steponavičienė (Rugiaveidė) kvietė gėrėtis marga karinės - istorinės dainos vaivorykšte, tačiau nepamiršti gyventi taikoje, nes tik taikioje širdyje daina apsigyvena ilgam.

Festivalyje - konkurse skambėjo ir senosios, autentiškos istorinės (karinės) dainos, ir modernios, šių dienų istorinės baladės. Šįsyk konkursas sulaukė didesnio jaunimui atstovaujančių dalyvių susidomėjimo. Joniškio kraštui festivalyje - konkurse atstovavo penki dalyviai: vaikų lopšelio - darželio „Saulutė“ duetas (Barbora Vėtra Petraitytė ir Austėja Blinovaitė, joms būgnais pritarę Dovydas Kublickas ir Valentas Baniulis, vadovė Gražina Pamparienė), JKC folkloro ansamblis „Kupars“ (vadovė Rita Kipšaitė - Balčiūnienė), JKC solistė Justina Tamulytė (akompanavo Jonas Gricius), „Aušros“ gimnazijos jaunimo grupė – Rūta Činčytė, Gytis Laskovas ir Rokas Jarmoška (vadovė Birutė Jurgaitytė) bei „Saulės“ pagrindinės mokyklos solistė Rūta Gaškauskaitė (vadovė Marija Savickienė).

Festivalyje dalyvavo ir du praeitų metų laureatai – modernaus folkloro grupė „Aisva“ iš Jonavos ir Radviliškio miesto KC solistas Romualdas Juzukonis, net du dalyviai iš Telšių – dainų ir šokių ansamblio „Mastis“ Ernestos ir Valdo Dargužių duetas bei solistė Roberta Vitkevičiūtė (vadovė E. Dargužienė), du dalyviai iš Kelmės rajono – Junkilų k. Užvenčio KC vokalinis ansamblis „Legačinskų šeima“ (vadovė Ona Stankienė) ir Šaukėnų KC duetas „Anima“ (vadovas Aidas Kalinčikas), iš Akmenės rajono – Papilės m. KN solistas Gintautas Alimas, iš Šiaulių rajono – jaunimo grupė „Neto“ (vadovė Nerilė Bernotienė) ir Vilniaus atstovai – vyrų folkloro grupė „Ugniavijas“. Istorinės dainos nemarumą ir žmogaus trapumą istorijoje simbolizavo „Smėlio džiazo“ kūrėjos Jurgitos Minderytės ant ekrano kuriami momentiniai smėlio piešiniai.

Šiemet festivalio - konkurso dalyvius vertino neabejotini istorinės - karinės bei folkloro dainos žinovai iš Vilniaus – Lietuvos liaudies kultūros centro Folkloro poskyrio vadovė Jūratė Šemetaitė, dr. Daiva Steponavičienė (Rugiaveidė) ir LLKC FP vyr. specialistas Arūnas Lunys. Kol komisija tarėsi dėl konkurso laureatų, žiūrovams koncertavo „Sedula“, o Rugiaveidės pasakotos istorijos apie lietuvių istorinę dainą sušildė ne vieną.

Iškilminga ir laukta akimirka: organizatorių padėkomis ir rudeniniais gėlių žiedais apdovanoti visi dalyviai, padėkota ir vertinimo komisijos nariams. O laureatais tapo ir pelnė skulptūrėles - skydus: I-os vietos – ugningoji vyrų grupė „Ugniavijas“ iš Vilniaus, II-os – jau antrą kartą šio konkurso laureatu tampantis radviliškietis solistas Romualdas Juzukonis, III-os – dosnus dainomis Joniškio „Kupars“.

Paskatinamieji prizai „Festivalio viltis‘ įteikti mažiausiems festivalio - konkurso dalyviams – vaikų darželio „Saulutė“ duetui ir Telšių KC dainų ir šokių ansamblio „Mastis“ duetui. Joniškio kultūros centro simpatijų prizą „Dainų skrynelę“ direktorė Gerda Norušaitienė skyrė Jonavos „Aisvai“. Festivalio pabaiga – tradicinė bendra visų dalyvių sudainuota populiariausia lietuvių folkloro karinė daina „Aušta aušrelė“ − virto pažadu istorinės dainos aušrelei Joniškyje aušti ir toliau...

Tačiau istorinės dainos maratonas nenutrūko, festivalio dalyvių vakaronėje užvirė tikras dainų mūšis, kuriame savotiškai rungėsi „Ugniavijas“, „Kupars“ ir „Sedula“. Ir, žinoma, pralaimėtojų čia nebuvo. Juk tie, kurie dainuoja, niekada nepralaimi...

Joniškio kultūros centro informacija