Šį vardą Palangai iškovojo ne kas kitas, o Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) Palangos skyriaus nariai, kurie pasirūpino, kad visą rugsėjį, nors ir pasibaigus aktyviausiam turizmo sezonui, miestas būtų gyvas, kupinas veiklų bei renginių. Svarbiausia, kad jaunimui visa tai padaryti pavyko be didelių investicijų, savanoriškai, o prie jų prisidėjo ir kiti miestiečiai.

„Visą mėnesį stengėmės atkreipti dėmesį į jaunimo užimtumo problemas. Labai džiugu, kad į mūsų organizuotus renginius susirinko daug aktyvių jaunuolių, kurie drąsiai dalyvavo įvairiausiose veiklose, pradedant sportiniais renginiais ir baigiant paramos akcijomis. Taip pat maloniai nustebino Palangos savivaldybės, kitų mūsų miesto organizacijų bei verslininkų noras jungtis, padėti rengti ir vykdyti projektą“, – savo įspūdžiais dalinosi Savanoriškos veiklos sostinės Palangoje projekto vadovas Justinas Gecevičius.

Rugsėjį netrūko gerumo

Nuo pat rugsėjo pradžios Palangoje savanoriai rūpinosi ne tik jaunimo, bet ir vargstančių miestelėnų gerove. Mokyklose buvo renkami rūbeliai, nereikalingi žaislai bei knygos, kurie vėliau buvo padovanoti vaikams iš nepriteklių jaučiančių šeimų, Palangos bažnyčios parapijos atstovai surengė paskaitą apie savanorišką veiklą Europoje, o globos namų auklėtiniams savanoriai suteikė progą apžiūrėti vienintelį Baltijos šalyse šunų muziejų.

Tačiau savanoriška jaunimo veikla neapsiribojo vien tik paramos ar pagalbos akcijomis. Visą mėnesį moksleiviai galėjo dalyvauti konkurse „Aš – Europos savanoris“, Palangos mokyklose veikė LMS informaciniai punktai, kiekvieną trečiadienį buvo organizuojama edukacinė programa pradinių klasių mokiniams apie senovės audimą. Savanoriškos veiklos sostinės veiklas koordinavęs J.Gecevičius sako buvęs nustebintas, jog ši programa susilaukė tokio didelio pasisekimo – ji bus tęsiama ir spalį.

Aktualios tarptautinės problemos

Jaunimas aktyviai jungėsi į projektus, bandančius spręsti aktualiausias šių dienų problemas. Vyresnių klasių moksleiviai dalyvavo projekte „Piliečių žadintuvas“. Jaunuoliai nagrinėjo tolerancijos, lytinio švietimo, pilietiškumo, aktyvumo temas.

LMS nariai kartu su projektu „U4Energy“ organizavo dviračių žygį „Tarptautinei dienai be automobilio“ paminėti. Net 60 moksleivių nepabūgo žvarbaus oro ir smagiai praleido laiką gamtoje, o ikimokyklinio amžiaus vaikai miestui padovanojo gražų koncertą, skirtą Taikos dienai paminėti. Koncerto metu darželinukai, susikibę rankomis, sudarė balandžio formos figūrą, kuri buvo fotografuojama iš viršaus.

„Neištižo“ sporto renginiuose

Tris savaitgalius iš eilės jaunuoliai turėjo galimybę rungtis tarpusavyje trijų sporto šakų varžybose. Moksleiviai susikovė tinklinio, futbolo ir krepšinio aikštelėse. Iš viso sportinėse varžybose dalyvavo apie 200 sportuoti mėgstančių palangiškių.

Nors oras nebuvo toks šiltas, kokio norėtųsi, bet tinklinio varžybos vis dar dvelkė vasariška nuotaika. Futbolo varžybų dalyvių neišgąsdino net smarkus lietus – jaunimas varžėsi iš visų jėgų, o rungtynių pabaigoje nušvitusi saulė tapo pačiu geriausiu aukso medaliu sportininkams. Kaip ir buvo tikėtasi, didžiausio susidomėjimo sulaukė antrosios Lietuvos religijos – krepšinio – varžybos. Jose dalyvavo net 30 komandų.

Pabaigai – savanoriškas koncertas

Paskutiniąją rugsėjo dieną miestą sudrebino gražus atsisveikinimo su Savanoriškos veiklos sostinės vardu – uždarymo koncertas. Palangiškius džiugino atlikėjas Onsa ir grupė „Funkcija“ iš Klaipėdos. Koncerto metu organizatoriai apžvelgė mėnesio darbą, buvo apdovanoti piešinių konkurso „Aš – Europos savanoris“ laureatai, įteiktos padėkos visiems, padėjusiems įgyvendinti savanoriškas veiklas visą rugsėjį. Savaime aišku, visas koncertas taip pat buvo surengtas savanoriškai.

„Visas mėnuo Palangoje buvo kupinas įvairiausių veiklų. Maloniai nustebino ne tik jaunimo, bet ir suaugusių žmonių veiklumas bei noras dalyvauti miesto gyvenime. Manau, kad rugsėjo 30-ąja ši graži veikla nepasibaigs. Jau dabar galvose sukasi begalės kitų renginių planų ir idėjų. Šis Savanoriškos veiklos sostinės titulas atvėrė duris ir paskatino abipusį supratimą tarp skirtingų miesto institucijų, organizacijų ir jaunimo. Tikime, kad nuo šiol visi kartu galėsime bendradarbiauti dar sėkmingiau“, – tikino J.Gecevičius.

Spalio mėnesį Savanoriškos veiklos sostinės titulas apsistojo Šiauliuose. Šiauliečiai daugiausiai dėmesio skirs beglobių gyvūnų problemoms spręsti bei skatins vietos gyventojų įsitraukimą.

„Savanoriškos veiklos sostinių“ projekto tikslai – populiarinti savanorišką veiklą Lietuvos regionuose, skatinti burtis vietos savanorių bendruomenes ir kartu įgyvendinti kylančias iniciatyvas, atkreipti vietos valdžios institucijų ir verslo atstovų dėmesį į savanorystės idėjas.

„Savanoriškos veiklos sostinių“ konkursą organizuoja Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), kuri yra didžiausių nevyriausybinių jaunimo organizacijų Lietuvoje sąjunga, vienijanti daugiau nei 200 000 jaunų žmonių. Organizacijos tikslas – kelti jaunimo organizacijų kompetenciją ir atstovauti jaunimo organizacijų ir jaunimo interesams bendradarbiaujant su Lietuvos valdžios institucijomis, kitais visuomeninio sektoriaus veikėjais.

Konkursą „Savanoriškos veiklos sostinė“ finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Šis konkursas yra 2011-ųjų – Europos savanoriškos veiklos metų – minėjimo dalis. Informaciją apie konkursą galima rasti ir SADM interneto svetainėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją