Kitokiu būti mokytojas neturi teisės. Taip nusprendė mistiška visuomenė. Ta visuomenė nenori matyti, kad mokytojas yra tik žmogus, pasirinkęs profesiją, kurios savo vaikams seniai jau nelinki daugelis tėvų ir artimųjų. Nelinki, bet mato kaip anksti po darbo jis eina namo, kokios ilgos ir tik vasarą atostogos, kokį nemažą atlyginimą gauna už visai lengvą darbą. Argi sunku pavaikštinėti po klasę? Ir dar neatlieka daugybės dalykų: nesėdi papildomai po pamokų su tais, kurie išdykavo per pamoką ir neišmoko ką privalėjo, nesugalvoja vaikams popamokinės veiklos, kad šie nesišlaistytų po gatves, nesugeba išaiškinti, kad blogi įpročiai nuves blogais keliais. Ir dar neatlieka to, ką sugalvojo ir primetė visuomeninės organizacijos, demonstruodamos kiek daug nuveikia. Ir dar, ir dar...

Protinga visuomenė suvokia, kad vaikui mokytojas - tai visuomenės atstovas, kuris gali padėti kurti savo ateitį. Mokytojas - žmogus, kuris gali kasdien dalykiškai bendrauti su daugybe vaikų vienu metu. Mokyti svarbių dalykų, kai jiems galvoje zuikiai šokinėja. Vaikas, bendraudamas mokykloje su mokytoju, formuojasi bendravimo stilių ateities gyvenimui. Mokytojas jam atleis klaidas, pamokys kaip jų nekartoti. Suaugusiojo gyvenime gali to jau ir nebūti. Todėl dalis tėvų, norinčių savo vaikui sėkmingos ateities, nuolat primena, kad bet kuris mokytojas vertas pagarbos. Net tas, kuris gal kartais nesusivaldo. Iš tokio gali pasimokyti kaip nesielgti, pasižiūrėti iš šalies kaip atrodysi, jei nesusivaldysi. Protingieji iš bet kokios situacijos pasiima sau naudą. Kiti - trypia į purvą iš pradžių mokytojus, artimuosius, o paskui patys voliojasi jame. Ir skelbia kokie yra nelaimingi, nesuprasti.

Kažin ar ne mokytojo profesija seniausia? Klientų įnorių tenkinimas ją daro panašia į kitą. Valstybėse, kuriose jau senokai pradėjo tenkinti tinginėlių įnorius, nesunkiai gauna darbą mūsų vaikai. Gal ne tą, kurį dirba prestižines, brangias mokyklas baigę vietiniai. Bet irgi padorų, normaliai apmokamą. Liūdna, kad išvyksta, bet smagu, kad atlaiko konkurenciją  pasaulio, mums kažkada žinoto kaip pranašesniojo. Juk ten bedarbių irgi daug. Sako, kad ten būna atvirukų su padėkomis mokytojui... Jokiai kitai profesijai skirtų atvirukų neturi, o mokytojui turi. Kažin kodėl? Kodėl ten daug mokytojų vyrų? Ypač vyresnėse klasėse. O pas mus beveik vien moterys. Ar kad jos meluoja geriau?:) Klausimų ir svarstymų apie šią profesiją begalybė.

Kaip ten bebūtų, nėra visuomenės, kurioje nėra mokytojų. Jei staiga išnyktų visi mokytojai, reiktų juos sugalvoti iš naujo arba pasmerkti pasaulį susinaikinimui. Juk be mokytojo dar ir akmeninio kirvuko neturėtume. Paneikite, jei nesutinkate.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!