Butaforiniais žadintuvais – pilietiškumą ugdančiais metodais apsiginklavusios organizacijos, mokyklų bendruomenes pasitika šūkiu „POZITYVAS. Aktyvus jaunimas nesnaudžia!“. Žadintuvai kels iš snaudulio moksleivius ir kvies tapti pilietiškus ir pradėti tokią aplinką, apie kurią svajoja.

Visuomenėje gausu mitų, kad patys žmonės negali įsitraukti į jiems rūpimų problemų sprendimus. Taip pat – nėra įsiklausoma į jaunimo poreikius, jų pasiūlymus. Projektas „Piliečio žadintuvas“ sieks įgalinti jaunimą spręsti jiems svarbias problemas.

Patys moksleiviai mažins patyčias mokykloje? Efektyvumą ir pripažinimą pasaulyje pelnę „Forumo teatro“ ir bendraamžių švietėjų metodai atsako: „TAIP!“

Būti pilietiškam nereiškia atlikti darbus priverstinai. Būti piliečiu yra madinga! Pilietiškumas – gyvenimo būdas, įsiklausymas į bendruomenės poreikius.

Keliaudamas po visą Lietuvą POZITYVAS rugsėjo mėnesį kartu su savimi vešis draugus, kurie žinomi visame pasaulyje: „Forumo Teatrą“, „Gyvąją biblioteką“, „Socialinį miesto žemėlapį“, „Kino edukaciją“ ir bendraamžių švietėjus. Renginių metu moksleiviams bus pristatyti nauji interaktyvūs neformaliojo ugdymo metodai, kuriuose vėliau patys vaikai galės naudoti visus mokslo metus. Šie metodai žinomi visame pasaulyje ir dabar pristatomi neįtikėtinu – visos šalies mastu.

Pozityvo kelionė po Lietuvą organizuojama įgyvendinant respublikinį projektą – „Piliečių žadintuvas“. Projekto metu bus aplankyti 35 miestai, į veiklas įtrauktos 145 mokyklos ir 2355 jaunuoliai. Nuo rugsėjo mėnesio jau aplankyta 18 miestų, 63 mokyklos. Pozityvo žadintuvo vis dar laukia Jurbarkas, Šakiai, Vilnius, Vilkaviškis, Kaunas, Raseiniai, Jonava, Ukmergė ir Širvintos.

Socialinis miesto žemėlapis leidžia patiems bendruomenės nariams identifikuoti juos kamuojančias problemas, siūlyti sprendimo būdus ir galų gale pradėti veikti – pakeisti esamą padėtį.

„Gyvoji biblioteka“ – unikalus metodas, kurio metu knygos būna ne popierinės, o gyvos! Knygų skaitymas – tai pokalbis su žmogumi iš tam tikros socialinės grupės, kuri visuomenėje yra apipinta begale stereotipų. Nesvarbu, kas tai bebūtų: homoseksualas, vegetaras, savanoris, lenkas, psichinę ar fizinę negalią turintis žmogus, romas, autistas ar iš įkalinimo įstaigos išėjęs asmuo – jų galima klausti, ko tik nori. Jie papasakos viską, kas domina.

„Forumo Teatras“ – gyvenimo repeticija. Čia aktoriai vaidina įvairias gyvenimiškas situacijas – patyčių, konfliktų su tėvais, narkotikų problemų etiudus. „Forumo Teatre“ žiūrovai nėra pasyvūs – jie gali nurodyti personažams, kaip keisti savo elgesį, kad problema būtų išspręsta. Ir galiausiai – žiūrovai patys lipa į sceną, pakeičia aktorius ir suvaidina taip, kaip elgtųsi realiame gyvenime.

„POZITYVO“ zonoje susirenka jaunimo lyderiai, kurie „Piliečio žadintuvo“ metu taps bendraamžių švietėjais. Savo mokyklose, taip pat bendradarbiaudami su kitomis, jie ves užsiėmimus savo draugams tolerancijos, lytinio švietimo, pilietiškumo, aktyvumo temomis. Kas du mėnesius komandos turės atlikti pilietišką, visuomenei naudingą darbą. Gal būt jie surengs „Forumo teatrą“ savo miestui, o gal būt net gi pralauš ledus kuriant miesto infrastruktūrą, kuri būtų pritaikyta neįgaliesiems.

Kino edukacijos metu moksleiviai žiūrės filmus iš programos „Europos kinas – kultūrų dialogai“, kuriuose išryškinamos skirtingų kultūrų susidūrimo, tolerancijos, pilietiškų iniciatyvų, savanorystės temos. Po peržiūros moksleiviai diskutuoja, išsako savo mintis, kurios kilo po seanso.

„Piliečio žadintuvas“ – pilietiškumą skatinantis projektas, vyksiantis visus mokslo metus. Į veiklas tiesiogiai įsitrauks 145 mokyklos ir daugiau nei 2000 moksleivių iš visos Lietuvos. Jaunimas savarankiškai identifikuos jų bendruomenėje (mokykloje, miestelyje, apskrityje), kylančias problemas ir stengsis jas išspręsti.

Veiklos vykdomos įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos lėšomis finansuojamą projektą TAPK („Neformaliojo švietimo paslaugų rėmimo sistemos sukūrimas savivaldybėse“), kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.