Kai pavargsti nuo tokio šurmulio, norisi nerti į kokią mažytę siaurą senamiesčio gatvelę apžvelgti istorinę architektūrą ar tiesiog pasivaikščioti. Nutolusi nuo pagrindinio miesto šventės šurmulio, senamiesčio gatvelėmis netikėtai išnirau Vokiečių gatvėje.

Žingsniuoju sau, mintyse visiškas chaosas, lydimas darbo, pramogų ir gyvenimiškų situacijų kratinio.

Staiga užkalbinusios merginos pakviečia į „Deimantų muziejų“. Na gi, na gi, čia jau kažkas įdomiau, pamaniau sau mintyse. „Sostinės dienose“ neatradusi išskirtinių dėmesį kaustančių „perliukų“, stabteliu ties muziejaus įėjimu ir ilgai nedvejodama užeinu į vidų.

Malonus aptarnaujančio personalo dėmesys neleidžia pasijausti kaip įprastame istoriniame muziejuje. Paprastai antikvariniuose muziejuose (ypač valstybiniuose) lankytojas iš močiutės kasininkės gauna bilietuką ir paleidžiamas likimo valiai ieškoti senovės palikimo.

Čia situacija buvo kitokia. Gana greitai susirinkus lietuvių grupei, visi pakviečiami tamsiu koridoriumi leistis žemyn. Muziejui neįprasta tamsa pakužda, kad bus įdomu. Ir aš neapsirinku.

Likau labai maloniai nustebinta nuo pat pirmųjų žingsnių. Modernios vaizdo projekcijos, žaismingi apšvietimo elementai lydi iki paskutinių žingsnių.

Muziejuje nėra įprasto gido, tačiau iš jo išeini žinodamas, kas per akmuo yra deimantas, kuo jis ypatingas, kaip jis apdirbamas, kur randamas, kokią vertę akmeniui suteikia spalva, karatai, paviršius...

Ne, ne, kad gautum šią informaciją, nereikia skaityti ilgų romanų ar interpretuoti, stebint eksponatus.

Koks informacijos pateikimo lankytojams būdas – neišduosiu. Lai tai būna intriga, skatinanti užsukti patiems ir išsiaiškinti.

Nors nesu etatinė muziejų lankytoja, tačiau iš tų Lietuvos muziejų, kuriuose lankiausi, dar nėra tekę matyti tokio informacijos perdavimo sprendimo. Jis mažų mažiausiai originalus.

Pasigrožėjusi eksponatais – tikrų tikriausiais deimantais, kristaliniais akmenimis, mineralais – iš tamsios, tačiau brangakmeniais tviskančios karalystės vėl pakylu į viršutinį aukštą.

Čia visi muziejaus lankytojai gali apžiūrėti ir įsigyti deimantų, aksesuarų, papuošalų ar pasidabruotų suvenyrų.

Parduotuvėje apstu suvenyrų Jeruzalės tematika. Malonios merginos skuba atskleisti, kad čia vienintelė vieta Lietuvoje, kurioje galima įsigyti Jordano upėje palaimintų kryželių. Kaip tai vyksta visą procesą galima stebėti ekrane virš palaimintų kryželių stendo.

Taip būna retai, bet savaitgalį iš muziejaus išėjau pakylėta ir su gražiomis svajonėmis, kad matytas žiedas su deimantu, kada nors guls ir ant mano rankos, nužingsniuoju tolyn...