Kulinarijos meistrui iš Islandijos talkino jo bendratautis bei kolega, garsus šefas Bjorgvin Myrdal, kuris šiuo metu dirba kartu su Ragnar Omarsson restorane „VOX“, priklausiančiame viešbučiui Hilton Reykjavik Nordica Hotel.

Pasak restorano, kuriame vyko renginys, bendrasavininkės Rasos Šnaiderienės, garsių kulinarų vizitu itin susidomėjo Lietuvos gurmanai. „Gurmanai yra linkę prie mažesnių, labiau asmeniškesnių susibūrimų. Ruošdama tokius saloninius vakarus, ilgainiui įsitikinau, kad svarbu ne tik paskanauti retų patiekalų bei susiburti stilingoje aplinkoje. Bene svarbiausiu dalyku visada išlieka žmogiškos bendrystės ir pasidalijimo džiaugsmo patyrimas“, - sakė R. Šnaiderienė.

Pristatydamas naujausiosios Skandinavijos virtuvės paslaptis, šefas Ragnar islandiškus patiekalus gamino vakaro dalyvių akyse, naudodamas ir specialiai atsivežtus produktus iš Skandinavijos: ėrieną, arklieną, banginio mėsą bei specialiai marinuotą rožinį upėtakį.

„Lietuviškų produktų naudojimą kulinarijoje turi skatinti ne tik restoranų šeimininkai, bet taip pat ir politikai bei šalies vyriausybė. Nepakenktų, jei tai būtų reglamentuota ir jūsų šalies įstatymuose. Pavyzdžiui, Islandija džiaugiasi aukštos kokybės produktais, kas lemia ir tai, jog islandų šefai ir restoranai laikomi vienais rafinuočiausių pasaulyje“, - vakaro svečiams pasakojo šefas Ragnar.

Jis apsidžiaugė išgirdęs, kad Trakuose įsikūrusio restorano meniu galima rasti patiekalų ir iš Lietuvos miškuose sumedžioto laimikio.

Pasitikdami susirinkusius gurmanus, virtuvės meistrai iš Islandijos juos vaišino banginio karpačio. Vėliau lepino Islandijos langustinų mėsa bei didelio susižavėjimo sulaukusia langustinų sriuba. Vakaro pabaigoje šefai pateikė desertą, paruoštą iš Islandiško jogurto „skyr“.

Šefas Ragnar – tikras virtuvės meistras, kulinarija susidomėjęs ir užsiimantis praktiškai jau nuo vaikystės. Ragnar garsėja savo paprastumu ruošiant maistą. Gaminant bet kuri patiekalą, jis atidžiai atrenka ingredientus, nes jam svarbiausia yra skonių derinys. Prioritetą šefas teikia šviežiems ingredientams dėl jų natūralaus, nepakitusio skonio.

Iš islandiškų produktų labiausiai jis vertina ėrieną ir otą. Kulinarinės patirties Ragnar sėmėsi dirbamas garsiuose Suomijos, Prancūzijos, Norcegijos bei Jungtinių Valstijų restoranuose. Islandijoje jis du kartus yra pelnęs metų šefo vardą. Savo kulinarinį talentą Ragnar yra demonstravęs ir tarp geriausių planetos šefų pasauliniame kulinarijos konkurse „Bocuse d'Or”.

Ragnar šefui talkinusio kulinaro Bjorgvin Myrdal žymiausias laimėjimas - 9 vieta prestižiniame pasauliniame kulinarijos konkurse „Bocuse d'Or” 2003 metais. Jis taip pat buvo šefu GALA vakaruose, kuriose dalyvavo Islandijos prezidentas Olafur Ragnar Grimason. Taip pat Norvegijos karaliaus, Danijos karalienės bei Švedijos karaliaus priėmimuose. 2000 metais Bjorgvin tapo jauniausiu metų šefu Islandijoje.

Specialioje kulinarinėje pamokoje dalyvavę gurmanai iš Lietuvos ne tik ragavo garsaus Islandijos kulinaro paruoštos vakarienės, bet ir ypatingo vyno iš Pietų Afrikos.