Šventiniai renginiai prasidėjo Vidiškių dvare iškilmingu savivaldybės tarybos posėdžiu. Viešojoje bibliotekoje vyko naujo nuotraukų albumo pristatymas, buvo apdovanoti literatūros kūrinių konkurso „Aš ir mano Ignalina“ nugalėtojai, atidarytos šventei skirtos tapybos, keramikos ir skulptūros darbų parodos.

Laisvės aikštėje skambėjo koncerto „Ignaliną sveikina kaimynai“ melodijos, buvo apdovanoti 38 Ignalinos kraštui nusipelnę asmenys. Liepos 2-ąją – miestą papuošė margaspalvė šventinė eisena, vasaros estradoje pasirodė tarptautinio liaudiškos muzikos ir šokių festivalio „Ežerų sietuva“ kolektyvai, vyko akcija „Ignalina ir aš lelijos žiede“. Liepos 3 d. ignaliniečiai dalyvavo šv. Mišiose, krašto mugėje. Šventė buvo visų ir visiems.

Į Vidiškių dvarą besirenkantiems rajono savivaldybės atstovams, svečiams duris atvėrė liokajai, juos sveikino dvaro savininkas Kęstutis Mozeris, metraštininkas pristatė dabar atgimusio dvaro istoriją. Iškilmingas posėdis pradėtas Lietuvos Respublikos himnu. Ignaliną ir jos vadovus jubiliejaus proga sveikino Seimo narys Konstantas Ramelis, Lenkijos Serocko miesto burmistro pavaduotojas Juzefas Zajoncas, Baltarusijos Breslaujos rajono deputatų tarybos pirmininkė Nina Pučinskaja, Švenčionių rajono vicemerė Raja Krupenina. Draugiškų miestų atstovai džiaugėsi Ignalinos pasiekimais, naujais darbais ir gražėjančia aplinka. Meras Bronis Ropė perskaitė šventinę kalbą.

„Mūsų mylimas miestas palyginti dar labai jaunas. Ilgio ežero legendos išauginta Ignalina švenčia 145-ių metų sukaktį. Džiaugiamės nuostabiu gamtos kampeliu, kurį puoselėja darbštūs ir kūrybingi žmonės. Gyvename tarsi žalioje saloje, apsuptoje devynių ežerų, todėl ir mūsų pagrindiniai tikslai – unikalumo išsaugojimas, turizmo vystymas, gamtinių išteklių panaudojimas, gyvenimo kokybės ir paslaugų vietiniams gyventojams ir atvykstantiems poilsiautojams gerinimas. Šiandien Ignalina neatpažįstamai pasikeitusi.

Gražėja pastatai, gatvės, žaliosios erdvės bei poilsio vietos. Tikime, kad Ignalinai pavyks tapti kurortu, labai norime, kad čia visiems būtų gera gyventi ir dirbti, kad jaunimas sugrįžtų į gimtąjį miestą, kurtų jo ateitį, savo pasiekimais plačiai garsintų Ignalinos vardą“, - sakė meras Bronis Ropė.

Pasibaigus posėdžiui jo dalyviai pakviesti apžiūrėti dvarą, jo parką bei pasigėrėti senoviniais šokiais, kuriuos atliko šokio studija „Baltoji pavana“ iš Anykščių.

Gražia dovana Ignalinai ir ignaliniečiams tapo savivaldybės administracijos parengtas ir šventei išleistas nuotraukų albumas „Ignalina. Iš praeities – dabarčiai“. Pagrindinė jo idėja - parodyti, kokia Ignalina buvo ir kaip keitėsi jos veidas: gatvės, pastatai, gamtovaizdis.

Ypač vertingos ir įdomios senosios nuotraukos. Daugelis vyresniųjų ignaliniečių jose galės atpažinti vaikystės ir jaunystės takus, brangias vietas. Nauja knyga pristatyta Ignalinos rajono viešojoje bibliotekoje. Čia taip pat atidaryta Neringos Guiskienės tapybos ir skulptūros paroda. Autorė pasidžiaugė prieš keliolika metų pabėgusi iš Vilniaus ir Ignalinos krašte suradusi savo vietą, kūrybos oazę, nuoširdžius žmones.

Ignaliniečiams ji linkėjo skleisti grožį ir šilumą, išsaugoti atviras širdis. Bibliotekoje buvo pagerbti konkurso „Aš ir mano Ignalina“ dalyviai, pasveikinti geriausių literatūros kūrinių autoriai – Ervinas Vinkleris (proza) ir Jurgita Adamkevičiūtė (poezija). Šventėje dalyvavo Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas. Garbingas svečias ir meras buvo papuošti ąžuolo lapų vainikais.

Vakare Laisvės aikštėje šventinis koncertas pradėtas gražia kompozija su vandens ir lelijų žiedų motyvais bei Ignalinai skirtomis eilėmis. Ignaliniečius ir svečius pasveikino rajono meras Bronis Ropė. Jis dėkojo visiems prisidėjusiems prie miesto gražinimo ir jo ateities kūrimo. Merą ir ignaliniečius pasveikino kaimyninės Visagino savivaldybės mero pavaduotoja Elena Čekienė.

Vėliau buvo pagerbti 38 Ignalinos kraštui nusipelnę asmenys. Jiems dovanoti keramikės Aldonos Jakubovskienės sukurti suvenyrai, nuotraukų albumai bei įteiktos mero padėkos.

Vėliau Laisvės aikštėje skambėjo ignaliniečių ir Ignalinos kaimynų dainos, muzika, šokiai. Pasirodė Ignalinos kultūros ir sporto centro “Mamba” šokėjai, Pabradės fanfarinis orkestras bei šokių grupė „Gelmė“, Zarasų sportinių šokių grupė, pop grupė „Labas“ iš Molėtų, Utenos kultūros centro šokių grupė „Intervalas“, grupė „Tu tu band“ ir būrys jaunų bei talentingų atlikėjų iš Visagino, taip pat užsienio svečiai - Baltarusių šokių kolektyvas iš Vidžių „Vidžiovčianočka“, lenkų kolektyvas iš Serocko. Koncertas užbaigtas Gintauto Juodagalvio dainomis.

Liepos 2-ąją Ignalinos kultūros ir sporto centro Etninės ir muziejinės veiklos skyriuje atidaryta kraštiečio tautodailininko Eugenijaus Paukštės juodosios keramikos darbų paroda. Nuo Rimšės kilęs menininkas pasakojo, kaip pirmą kartą atsitiktinai pamatė, kokiu būdu yra kuriami juodosios keramikos dirbiniai. Jis tuo labai susižavėjo, metė inžinieriaus darbą ir atsidėjo kūrybai. Dabar Vilniuje tautodailininkas turi savo galeriją ir džiaugiasi galėdamas puoselėti šį daugiau nei 5 tūkst. metų gyvuojantį amatą.

Autorių pasveikino ir nuotraukų albumą dovanojo parodos atidaryme dalyvavęs rajono mero pavaduotojas Henrikas Šiaudinis. Renginį vedusi Marija Kirkienė įteikė parodą priminsiančių suvenyrų. Atsidėkodamas jiems autorius dovanojo po savo kūrinį. Jis netgi parodė, jog juodosios keramikos puodą galima panaudoti kaip muzikos instrumentą. Renginį pagyvino folkloro ansamblio „Čiulbutė“ lietuvių liaudies dainos bei į šventinius renginius atvykusių svečių iš Tverės ekspromtu atliktos apeiginės dainos.

Liepos 2 d. Ignalinos jubiliejinius renginius praturtino ir papuošė tarptautinis liaudiškos muzikos ir šokių festivalis „Ežerų sietuva“. Pirmą kartą Utenos apskrityje kas dvejus metus vykstantis festivalis buvo surengtas 1995 metais. Ignalinoje ši šventė visada sulaukia ypatingo dėmesio.

Laisvės aikštėje išsirikiavo šventinė eisena. Priekyje judėjo elektrinis traukinukas, kuriuo važiavo rajono vadovai ir miesto svečiai, stilizuotuose vagonuose - festivalio kolektyvai. Smagu, kad eiseną papuošė ir rajono kultūros, švietimo įstaigų, specialiųjų tarnybų, organizacijų atstovai su balionais, vainikais, spalvingais automobiliais.

Jubiliejinis eisenos dalyvių traukinys, mojant besišypsantiems praeiviams, atriedėjo į vasaros estradą prie Ilgio ežero. Čia visus pasitiko šventės vedėjas – geležinkelio stoties viršininkas, kuris pristatė svečių kolektyvus. Lietus nors ir bandė, tačiau šventinės nuotaikos neįstengė sugadinti.

Rajono meras Bronis Ropė kolektyvams įteikė dovanas – jubiliejinius duonos kepalus bei nuotraukų albumus. Meras taip pat pasveikino ignaliniečius, dėkojo šventės organizatoriams už jų kūrybingumą ir vis naujas idėjas. Švenčiančia Ignalina ir jos pasiekimais pasidžiaugė Seimo narys Konstantas Ramelis.

Koncerte savo programas parodė festivalio dalyviai: Rusijos folkloro ansamblis iš Tverės, Turkijos ansamblis iš Stambulo, Latvių šokių kolektyvas „Liksma“ iš Daugpilio, kaimynų iš Vidžių (Baltarusija) dainų ir šokių ansamblis „Vidziovčanočka” bei šokių ansamblis iš Serocko (Lenkija). Visi kolektyvai buvo labai skirtingi, puikiai atskleidžiantys savo šalies kultūrą, demonstruojantys įspūdingus tautinius kostiumus. Vėliau koncertavo ignaliniečiai. Grojo kultūros ir sporto centro kapela. Lietui lyjant sukosi „Gajos“ bei „Joručio“ šokėjų poros.

Žiūrovus labai sudomino dainuojanti, šokanti ir puikiai su publika bendraujanti temperamentingoji graikė Lola ir jos vadovaujamas Europos folkloro teatras „July Veruz“. Spalvingi bei įdomūs buvo ir rytietiškų šokių grupės „Orientalija“ merginų pasirodymai. Patys ištvermingiausieji sulaukė romantiškų grupės „El Fuego“ dainų bei džiaugsmingos energijos šventėn įliejusių „Studenčių“. Po jų pasirodymo dangų nušvietė fejerverkai, o jaunimas dar linksminosi diskotekoje.

Vasaros estradoje vyko akcija „Ignalina ir aš lelijos žiede“. Visus ignaliniečiai buvo kviečiami atsinešti savo šeimos ar asmeninę nuotrauką ir įklijuoti į simbolinį lelijos žiedą bei užrašyti  palinkėjimą savo miestui. Ši lelija bus saugoma Ignalinos krašto muziejuje ir išliks kaip istorinis reliktas. Nusifotografuoti ir tuojau pat įsigyti nuotrauką buvo galima ir šventės metu.

Liepos 3 d. Ignalinos bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už Ignaliną ir ignaliniečius. Klebonas Deimantas Braziulis pamoksle linkėjo nebijoti subręsti ir būti sąmoningiems piliečiams bei drąsiai dalyvauti miesto ateities kūrime, turėti nuomonę ir ją ginti.

Po mišių klebonas už bendradarbiavimą, paramą ir pagalbą bažnyčiai įteikė padėkas Ignalinos miesto seniūnui Valentinui Rumbučiui, muzikos mokyklai, policijos komisariatui bei restoranui „Žuvėdra“. Vėliau koncertavo M.K.Čiurlionio kvartetas. Tai rajono savivaldybės dovana Ignalinos parapijai. Gausiai susirinkę ignaliniečiai buvo sužavėti puikia muzika ir koncerto pabaigoje atlikėjams plojo stovėdami.

Laisvės aikštėje dar vyko mugė, kurioje galėjai įsigyti tautodailės dirbinių, skanių kepinių bei mėsos gaminių. Smagiai grojo liaudiškos muzikos kapela „Sutaras“. Netgi lietus neišbaidė norinčių pasiklausyti šaunių muzikantų.