Pirmasis miestelis po kurį kviečiu pasidairyti yra Kriaunos. Vietiniai gyventojai pasakytų, kad tai miestelio įžymybė yra raganos namais. Kriaunos pirmąkart paminėtos 1505 m. tarp Mikalojaus Radvilos valdų. 1991 m. buvo atidarytas Kriaunų istorijos muziejus, tais pačiais metais: kapinėse pastatytas paminklas partizanams.

Antrasis miestelis, kurį noriu jums pristatyti yra Sartai. Pastarasis miestelis daugeliui Lietuvos žmonių žinoma kaip vieta, kur vyksta kasmetinės žirgų lenktynės. Bet kartu ir kaip miestelis, turintis nuostabaus grožio apžvalgos bokštą, kurį pastate Rokiškio sūrio direktorius A. Trumpa.

Trečioji vieta verta dėmesio yra Pandėlys. Pastarojo miestelio pavadinimas buvo slaviškos kilmės – Panedėlys (panedėlis – „pirmadienis“). Paradoksalu, bet šio miestelio vardas gimė būtent iš savaitės dienos. Kita vardo atsiradimo versija ta, kad vardas kilęs nuo turgaus dienos (Pandėlio turgūs vykdavo pirmadieniais). Pandėliečiai gali didžiuotis, kad Lietuvoje puikiai žinoma asmenybė Lionginas Šepka - liaudies skulptorius- yra iš šio miestelio.

Ketvirtas, gražus Rokiškio rajono kampelis, Bajorai. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai vieta, kurioje gyvena tik pasiturintys žmonės. Anaiptol, kaip ir kiekviename mieste, kaime, taip ir šiame yra įvairių šeimų. Šis miestelis gali pasigirti turintis kultūros namus jau nuo 1964m. bei visoje Lietuvoje žinomą lėlių muziejų, kurį įsteigė Dalia Ziemelienė.

Penktasis kampelis, kurį kviečių aplankyti – tai Južintai. Kito miesto ar kaimo gyventojai pasakytų, kad šį Rokiškio rajone, esantį kaimelį žino, dėl to, kad iš čia yra kilęs populiariosios muzikos atlikėjas Andrius Rimiškis.

Kokia Južintų vardo atsiradimo istorija? Pavadinimas veikiausiai kilęs nuo rytuose telkšančio Jūžinto ežero. Liaudies etimologija aiškina, kad šio miestelio vietovardis sudarytas iš dviejų žodžių: „jų“ ir „žentai“.

Taigi trumpai supažindinau su Rokiškio rajono apylinkėse esančiomis įdomybėmis. Manau, kad tikrai iš penkių mano pasirinktų miestelių, bent vienas jus sudomino ir planuodami savo atostogas į lankytinų vietų sąrašą įtrauksite ir Rokiškio rajoną.