Nesinori svarstyti kas ir kaip, tačiau stebint Seimo balsavimą, dingtelėjo viena mintis: „o juk nėštumo nutraukimo operaciją reglamentuoja Sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kuris pagal rangą yra žemesnis už įstatymą....“

Kadangi Seimo narių dauguma, net nesusimąstydami, nusprendė uždrausti vaisiaus redukciją (net neapibrėžiant kokiais atvejais tai yra draudžiama), priėmus minėtą įstatymą, SAM įsakymas, kuris nustato nėštumo nutraukimo operacijas, nustoja galioti. Vadinasi – Lietuvoje bus uždrausti abortai ir bus leidžiama juos daryti tik esant teismo leidimui, išimtinais atvejais (kokiais atvejais teismo leidimas yra galimas reglamentuoja Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas).

Šiandiena nebuvo svarstyta Pagalbinio apvaisinimo įstatymo 10 straipsnio 6 punktas, bet stebint šios dienos balsavimo eigą, galima prognozuoti, kad grupės Seimo narių š. m. birželio mėnesio 16 dienos pateikti siūlymai Sveikatos reikalų komitetui (kurie buvo minėto komiteto atmesti) bus priimti tokiu pačiu buldozeriu, kaip ir visi kiti pasiūlymai, kurie grąžina minėtą įstatymą į „konservatyvaus“ projekto lygmenį.

Šis punktas skelbia, kad „Embrionų ir vaisiaus redukcija yra draudžiama“, netgi tokiais atvejais „ gydytojų konsiliumo sprendimu pagal objektyvias medicinines indikacijas daugiavaisis nėštumas gali kelti pavojų nėščios moters gyvybei.“ Argumentacinėje dalyje netgi pabrėžiama, kad „šiuo metu nėra specialaus įstatymo, kuris reguliuotų aborto atlikimą, ir nėštumo nutraukimas vykdomas pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą. Todėl leidimas atlikti redukciją Pagalbinio apvaisinimo įstatyme ne tik kad sukeltų didelę moralinę dilemą, bet ir įstatymo lygmenyje legalizuotų nėštumo nutraukimą“.

Taigi, atsižvelgiant į visą tai, kas išdėstyta, kyla pagrįstas klausimas: ar Seimo nariai suvokia, ką jie daro ir kodėl jie taip daro? Galbūt „konvejerio“ principu priimdami įstatymą jie neįsigilina ne tik į paties pagalbinio apvaisinimo esmę, bet ir į tai, kokias pasekmes sukels priimtas įstatymas kitų įsakymų atžvilgiu?

O galbūt jie tai daro sąmoningai, siekdami pakelti net ir tokiu būdu krentančią demografinę padėtį Lietuvos Respublikoje, nesusimąstydami kokią žalą jie daro tokiais atvejais? O galbūt (prisiminus, kad bažnyčios atstovai vakar vakare išsiuntinėjo trumpąsias žinutes visiems Seimo nariams, primindami apie „skolą“) jiems vis tik daroma įtaka ir labai lengvai palenkiama, pasitelkiant paprastą metodiką – primenant tam tikrus įsipareigojimus?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!