Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Lietuvoje veikia nuo 2001 metų. Pasak mūsų šalies socialinės statistikos rodiklių 2008 m., Lietuvoje socialinės pašalpos gavėjų priskaičiuota 37292 asmenys. Todėl „Maisto banko“ inicijuojama akcija susitelkia į labiausiai socialiai pažeidžiamus žmones: tai skurdžiai gyvenantys vieniši asmenys, žmonės su negalia, turintys priklausomybių asmenys, vienišos mamos, praradę darbą piliečiai, daugiavaikės šeimos, įvairių labdaringų organizacijų globotiniai.

Akciją Rokiškio mieste koordinavo Audronė Kaupienė – Socialinės paramos centro direktorė. Akcijos mūsų mieste iniciatorei tokia akcija nebuvo naujiena, kadangi p. Audronė pernai metais prie „Maisto banko“ pilietiškai prisidėjo Vilniuje.

„Tuomet man tai buvo nauja ir negirdėta, nemaniau, kad ir mūsų miestą pakvies prisijungti. Kadangi esame socialines paslaugas teikianti įstaiga, turime paramos gavėjo statusą, tad mumis pasitikėjo ir pateikė pasiūlymą tapti partneriais“, - pasakoja p. Audronė. 

„Nedvejodami sutikome, nes tai ne tik naujas iššūkis sau, bet svarbiausia, galimybė pakviesti geros valios žmones prisidėti prie akcijos, maža dalele padedant mūsų rajono socialinės atskirties asmenims ir šeimoms“, - prideda.

Rokiškyje maisto aukos buvo renkamos viename iš prekybos centrų. Per dvi akcijos dienas buvo surinkta 1090  vienetų įvairiausių maisto produktų (kruopos, makaronai, aliejus, miltai, padažai, žuvies konservai,sausainiai). Prie parduotuvės durų ateinačius apsipirkti žmones sutikdavo akcijos savanoriai, kurie juos supažindindavo su akcija bei pakviesdavo prie jos prisidėti.

Prie savanorystės, talkinant „Maisto bankui“, prisijungė nemažai moksleivių bei pora studentų. Savanoriavę jaunuoliai džiaugėsi, kad atliko labai kilnų darbą ir laikas nebuvo praleistas veltui. Pati jauniausia savanorė „J. Tumo Vaižganto“ mokyklos septintokė Antuaneta Jasinevičiūtė buvo pati ištvermingiausia, nes maisto aukas rinko abi akcijos dienas! 

„Sutikus prisijungti prie akcijos, nerimo buvo nemažai, nes tai, kas nauja, įprastai, mūsų gyventojams gali būti nepriimtina, gali susilaukti neigiamos jų reakcijos, tad tikėjomės kur kas mažesnės paramos. Penktadienio ir šeštadienio surinkti maisto produktų kiekiai parodė, jog žmonės yra supratingi, geranoriški, užjaučiantys“, - apie su kaupu patenkintus lūkesčius kalbėjo socialinės paramos centro direktorė A. Kaupienė.

Nors Rokiškio mieste akcija vyko pirmą kartą, tačiau jokių nesusipratimų ar pasipiktinimų nebuvo. Bene labiausiai savanorius nustebino vienas vyriškis, kuris iš pažiūros, buvo matyti, jog į parduotuvę atėjo pirkti alkoholinio gėrimo. Tačiau pamatęs vykstančią akciją, paaukojo 4 litus, prašydamas vargstantiems nupirkti, ko labiausiai stinga.

Taip pat jaunimui įsiminė ir tai, kad antrąją akcijos dieną vienas žmogus  prisidėjo kiek kitokia, tačiau labai nuoširdžia ir priverčiančia apie daug ką pamąstyti auka – padovanojo katalikišką kalendorių 2011 metams su katalikiškų švenčių datomis.

„Tarp skiriančiųjų maisto aukas labai aktyvios buvo jaunos šeimos, judėjimo negalią turintys žmonės. Tai stipriai įstrigo į mūsų pačių vidų. Iš pradžių buvo ir tokių pirkėjų, kurie stengdavosi mus apeiti aplink, nes manė, jog kviečiame dalyvauti lošime ir reiks kažką pildyti. Aišku, kai paaiškindavome apie „Maisto banką“, jie noriai prisijungdavo“, - apie pastebėtas tendencijas pasakojo jaunuoliai.

Gera buvo stebėti ir aukojančių akis, veido išraišką, nes tas, kuris sugeba dalintis, visuomet yra labai šiltas žmogus. Todėl akcijos metu visi aukoję, manome, gavo dvigubai didesnę grąžą: moralinį pasitenkinimą, kurio neįmanoma nuslėpti, išgirdus padėkos žodžius „ačiū už jūsų gerumą“.

Rokiškio mieste surinkti maisto produktai Socialinės paramos centro pagalba buvo išdalinti socialinę pagalbą gaunantiems žmonėms, asmenims, netekusiems darbo, gausioms šeimoms, vienišiems bei pagyvenusiems žmonėms prieš Šv. Velykas.

Socialinės paramos centras bei prie akcijos prisijungę savanoriai nuoširdžiai dėkoja visiems, kurie šį savaitgalį lankėsi prekybos centre: „Jei kas nors ir neaukojo, bent susipažino su „Maisto banko“ idėja. Taip pat akcijoje dalyvavusi „Maisto banko“ partnerė - Rokiškio socialinės paramos centro komandalabai dėkinga ir prekybos centro direktorei Alionai Budrienei bei kolektyvui už suteiktas sąlygas įsikurti ir reklamuoti šią kilnią akciją. Sakome „Ačiū“ ir mūsų rajono informaciniam akcijos rėmėjui „Gimtajam Rokiškiui“.

P.S. Nuotraukoje: viršuje kairėje Audronė Kaupienė, šalia jos studentės Evelina Kriukelytė ir Jūratė Putraitė (mėlynu megztuku), dėžę laiko Antuaneta Jasinevičiūtė, šalia jos Veronika Butkevičiūtė, ant vežimėlio Laurynas Čiučelis.

-------------------------------------------------------------------------
Šis rašinys yra „DELFI Piliečio“ ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) inicijuoto rašinių ciklo „Savanorystė“ dalis, kuriuo norima išsklaidyti mūsų visuomenėje egzistuojančius mitus apie savanorystę, informuoti apie savanorystės teikiamą naudą, prieinamumą ir svarbą.

Šiame cikle bus žinomų asmenų, įvairių profesijų atstovų, darbdavių pasisakymai ir mintys apie savanorišką veiklą.

Jeigu Jūs pats(-i) esate kada nors užsiėmęs savanoriška veikla ar iš arti stebėjote draugų darbą, gal pažįstami, pabuvę savanoriais, pasidalijo su Jumis savo patirtimi, parašykite mums ir Jūs el. paštu: pilieciai@delfi.lt .

Įdomiausių rašinių autorius apdovanosime!!!