„Man paskambino neprisistatęs asmuo ir pasakė, kad skambina „Ergo“ draudimo darbuotojas dėl autoįvykio, kurio kaltininkas padarė eismo įvykį su mano galiojančiu civilinės atsakomybės draudimu ir pareikalavo, kad aš užregistruočiau autoįvykį. Man, skambinančiajam asmeniui paaiškinus, kad automobilis apie kurį jis kalba ir kurio vairuotojas yra įvykio kaltininkas, nuosavybes teise man nebepriklauso, jis pradėjo man reikšti priekaištus, kodėl automobilį pardaviau su galiojančiu draudimu.

Pasakiau jam, kad čia mano teisė, jis ėmė man tvirtinti, kad dėl to, jog aš nenutraukiau draudimo poliso parduodamas automobilį, šis draudiminis įvykis (sukeltas naujojo mano buvusius transporto priemonės savininko) bus fiksuojamas ant mano draudimo ir pareikalavo, kad aš praneščiau apie įvykį“, - rašo Vytautas.

Jis nesutiko su skambinusio asmens teiginiais ir paaiškino, kad naujasis transporto priemonės savininkas pats, ne vėliau kaip per 15 dienų nuo nuosavybės teisės į transporto priemonę perėjimo dienos, privalo raštu pranešti draudikui apie nuosavybės teisės į transporto priemonę perėjimą, taip pat savo duomenis. Skambinusysis asmuo Vytautui pareiškė, kad su juo neįmanoma susikalbėti ir padėjo ragelį.

„Iš šių „Ergo“ bendrovės darbuotojo man pasakytų žodžių galima daryti išvadą, kad bendrovės darbuotojas, galimai neteisėtai, siekdamas pasinaudoti mano buvusiu draudimu, siekdamas neteisėtos naudos įvykio kaltininko atžvilgiu, reikalavo, kad aš praneščiau apie eismo įvykį, kuriame nei aš, nei mano valdomos, nei man nuosavybės teise priklausančios transporto priemonės, nedalyvavo. Dėl ko, man neįvykdžius sutartyje numatytų veiksmų (draudiminio įvykio), man vis tiek brangtų civilinės atsakomybės draudimas“, - piktinasi Vytautas.

„Ergo“: apie pasikeitusį savininką būtina informuoti draudimo bendrovę

Tuo metu UADB „Ergo Lietuva“ Žalų administravimo skyriaus vadovas Nerijus Giedraitis sako, kad atlyginant nuostolius, bendrovė privalo preciziškai vadovautis įstatymų ir sutarties nuostatomis. Pasak jo, sutartis – abipusis susitarimas ir įsipareigojimas, todėl įsigyjant draudimą neužtenka sumokėti įmoką, pasirašant sutartį būtina atidžiai ją perskaityti ir laikytis įsipareigojimų.

„Draudimo bendrovė „Ergo Lietuva“ gegužės mėn. sulaukė pranešimo apie patirtą žalą iš eismo įvykio metu nukentėjusio vairuotojo. Eismo įvykio deklaracijoje buvo nurodyta, kad eismo įvykį sukėlė vairuotojas, kurio automobilį buvo apdraudusi mūsų draudimo bendrovė. Administruojant žalą ekspertams kilo klausimų dėl eismo įvykio aplinkybių. Tiek įstatymuose tiek draudimo sutartyje numatyta, kad apie sukeltą eismo įvykį klientas draudimo bendrovei privalo pranešti per 3 darbo dienas. Per numatytą terminą nesulaukę iš kliento jokių žinių apie eismo įvykį, patys paskambinome pasiteirauti apie detalesnes įvykio aplinkybes“, - sako N. Giedraitis.

Jo teigimu, paskambinus paaiškėjo, kad bendrovėje automobilį apdraudęs klientas jį pardavė prieš pusę metų ir apie eismo įvykį nieko nežino. Nei pardavėjas, nei pirkėjas per pusę metų draudimo bendrovės neinformavo, kad pasikeitė automobilio savininkas ir kad būtina padaryti draudimo sutarties pakeitimus.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad parduodant automobilį ir atiduodant savo pasirašytą draudimo sutartį – pareigos ir atsakomybė niekur nedingsta. Draudimo sutarties galiojimo laikotarpiu draudimo bendrovės neturi galimybės tikrinti, ar nėra pasikeitęs apdrausto automobilio savininkas. Pirkėją pakeisti draudimo sutartį per 15 dienų įpareigoja įstatymas. Taigi, jeigu naujasis automobilio savininkas neįvykdo įstatyme numatytų sąlygų, tuomet bet kokiu atveju įvykus įvykiui, žala atlyginama vadovaujantis buvusio automobilio savininko sudaryta draudimo sutartimi“, - paaiškina „Ergo“ atstovas.

Jis sako, kad vairuotojai, kurie pardavus automobilį, nenutraukia draudimo sutarties, ne tik praranda galimybę atgauti pinigus už nepanaudotą draudimo apsaugą, bet ir rizikuoja tuo, kad įvykį padarius naujam automobilio savininkui, draudimas dėl prastesnės draudimo istorijos ateityje brangs.

„Norėtume atkreipti dėmesį, kad minimu atveju eismo įvykio klientui užregistruoti nereikia – tai padaryti turi eismo įvykį sukėlęs vairuotojas. Siekiant išvengti tokių nesusipratimų ateityje, kviečiame nedelsiant kreiptis į mus, kad būtų padaryti visi reikiami pakeitimai. Norime dar kartą pabrėžti – sutarties pakeitimas ar nutraukimas yra itin paprasta ir greitai trunkanti procedūra, apie tai užtenka informuoti draudimo bendrovę ir parašu užfiksuoti pakeitimus“, - sako N. Giedraitis.

Priežiūros komisija: už draudimo bendrovės informavimą atsakingas perkantysis asmuo

Draudimo priežiūros komisijos Juridinio skyriaus vyriausioji specialistė Teresė Valeiša DELFI paaiškino, kad pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, jei pasikeitus apdraustos transporto priemonės savininkui, draudėjas perdavė naujajam transporto priemonės savininkui dokumentus, patvirtinančius sudarytą draudimo sutartį, tokiu atveju naujajam transporto priemonės savininkui pereina draudėjo teisės bei pareigos pagal sudarytą draudimo sutartį ir naujasis transporto priemonės savininkas nedelsdamas, ne vėliau, kaip per 15 dienų nuo nuosavybės teisės perėjimo dienos, privalo raštu pranešti draudikui apie nuosavybės teisės perėjimą, taip pat savo duomenis.

„Be to, pažymėtina, kad, jei naujasis transporto priemonės savininkas per nurodytą terminą nepranešė draudikui apie nuosavybės teisės į transporto priemonę perėjimą, draudikas gali vertinti tai kaip pareigos pranešti apie draudimo rizikos pasikeitimą nevykdymą“, - sako T. Valeiša.

Ji paaiškina, kad Vytauto situacijoje naujasis transporto priemonės savininkas turėjo pareigą pranešti apie jo sukeltą eismo įvykį draudimo bendrovei, apdraudusiai jo nupirktą transporto priemonę, todėl senajam transporto priemonės savininkui nekyla jokios teisinės pasekmės dėl minėto eismo įvykio.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)