Leninas greičiausiai nebuvo teisus

Visų pirma, vertėtų prisiminti liaudyje plačiai paplitusį posakį „nepavalgęs neprilaižysi“ ir šią metaforą išsišifruoti kiek suprantamesne kalba: nesimokęs 12 metų per vieną dieną ar vakarą nieko naujo neišmoksi.

Kur kas realiau, kad tiesiog susinervinsi ir imsi blaškytis, suvokęs, jog visgi nieko doro taip ir neišmokai. Todėl dieną prieš egzaminą vadovėlius ir konspektus nukišk į patį atokiausią stalčių.

Lenino posakis „Mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis“ suveikia tikrai ne visais atvejais. Skamba per daug teoriškai? Pasikliauk galvota abituriente. Na, nebent esi vunderkindas, kuriam žinios į galvą plaukte plaukia šviesmečių greičiu. Tačiau kadangi vunderkindai tokių straipsnių paprastai neskaito, nes jie dėl abitūros egzaminų apskritai nesijaudina, tai paklausyk mano patarimo.

Ko nemėgsta Dėdė Stresas?

Taigi, kaip įveikti tą tavyje tūnantį kirminą, plačiau dar žinomą Dėdės Streso vardu? Šis ponulis tikrai nemėgsta atsipalaidavusių žmonių, todėl užsidėk ramybės šarvus (pageidautina nors kartą neatsižvelgti į kūno proporcijas ir apsivilkti kuo didesnius).

Patarimas skamba kaip iš fantastinio filmo? Patikėk, aš irgi taip maniau, kol jų nepasimatavau. Jie man taip tiko ir patiko, kad net dingo noras juos nusiimti. Maža to, tai buvo tikrai veiksminga!

Kas yra egzaminas? Ir kas yra abiturientas?

Taigi, kas išvis yra tas visų mokinių keikiamas ir bijomas abitūros egzaminas? Ogi nieko daugiau, kaip protingų žmonių sudarytas užduočių kratinys, kuriame vargiai išvysi kažką naujo ir nematyto (naudingo, greičiausiai, taip pat).

Abitūros egzaminas tikrai nėra gyvybiškai svarbus žygdarbis. Todėl neįsivaizduok, kad esi anekdotų kūrėjų pamėgtasis Chuckas Norrisas, kuriam nuolatos reikia gelbėti žmoniją. Atsimink, kad jei egzamino neišlaikysi, pasaulis tikrai nesugrius. Kaip matome, pasaulio pabaiga taip ir neatėjo tą nelemtąją ir šimtą kartų peržegnotą gegužės 21-ąją, kurią visi Lietuvos abiturientai laikė anglų kalbos egzaminą. Tad ar verta šitaip sielotis?

Išjungti galima ne tik „kompą“, bet ir smegenis

Nuoširdus pasiūlymas visiems kalenančius dantis baigiantiems nusimušti abiturientams: išjunkite tą smegenų dalį, kuri jums vis ūžia apie abitūros egzaminų svarbą.

Pamirškite, kas priklauso nuo jūsų egzaminų rezultatų (tiesą sakant, jei apskritai priklauso). Man puikiai pavyko tą dalį išjungti. Tiesą sakant, pavyko taip puikiai, kad nebežinau, ar bus reikalas ją kada nors vėl įjungti. Vis dar manimi netiki, Mielas abituriente? Tada skaityk toliau.

Labiausiai geidžiama ateities įžymybė - abiturientas

Dėdė Stresas yra tipas, panašus į kažkokį neaiškios kilmės kenkėją, kuris visiškai nesirenka, kam ir kur įkąsti. Tad jei vis dar šventai tiki (bet argi šitaip galima?), kad ši problema kamuoja tik Tave vieną ir nosis nukabinusius Tavo bendraamžius, įsijunk televizorių, paskaityk laikraštį ar DELFI.

Žiniasklaida tiesiog mirgėte mirga nuo naujienų apie įžymius žmones, kurie pasiekė didelių aukštumų. O ar žinai, kad jie kažkada irgi laikė abitūros egzaminus? Ar nutuoki, jog jų gyvenimuose galbūt buvo kur kas daugiau įvairių iššūkių? Ir jie juos įveikė!  Kuo Tu, gerbiamas abituriente, prastesnis už juos? Faktas kaip blynas: niekuo.

(na, jei vis dar manai, kad aš visgi išjungiau ir visas likusiais savo smegenų dalis bei skraidau padebesiais, tada skaityk toliau. Dėl Tavęs, drauguži, aš pasirengus pakalbėti ir daugiau).

Akcija - atrakcija „Išgelbėk draugą“

Protingi žmonės sako, kad humoras ir šokoladas puikiai įveikia stresą. Kadangi labai bijau piktų, dietų besilaikančių ir skeletų mados besivaikančių dvyliktokų, apie skanią šokolado plytelę nešnekėsiu (Tu juk ir pats žinai, kaip ją tikslingai galima panaudoti).

Mano misija Tau priminti, kad niekas nelinksmina geriau už puikių draugų kompaniją. Taigi, nuoširdžiai siūlyčiau sąžiningai pabaigti skaityti mano straipsnį ir dingti iš baime prakvipusių namų. Surink mazochistiškojo Dėdės Streso mušamus draugus ir eikit puikiai praleisti laiką! Išgelbėk nuo jo ne tik save, bet ir bičiulius!

Svarbiausia, daug juokitės (ne vien dėl vitamino C trūkumo, kurio pakankamai taip ir negauname su sintetiniais vaisiais ir daržovėmis, o ir dėl to, jog tai puikiai atbaido nuožmųjį Dėdę Stresą). BET! Per daug neįsijauskite, nes tokiu atveju iki rytojaus egzamino galite ir apskritai nebenueiti, o čia jau man būtų kiek kebliau patarti ką nors  guodžiančio.

Ar dar nepamiršai, ko nemėgsta Dėdė Stresas?

Na ir svarbiausias dalykas, kurį vertėtų prisiminti laikant egzaminą: Dėdė Stresas tikrai nesuspės trukdyti keliasdešimčiai tūkstančių abiturientų vienu metu, nebent jo nenuvysite ir per egzaminą leisite jam atsisėsti šalia Jūsų.

Mielas abituriente, egzaminas yra iššūkis, bet kai jį priimisi, negalvok apie galutinį rezultatą, tiesiog pasikliauk savimi. Dėdė Stresas labai nemėgsta žavių ir savimi pasitikinčių žmonių. Aiškiau čia ir būti negali.

Tiems, kurie manimi vis tiek nepatikėjo...

Na, ką, Mieli abiturientai, tikiuosi, jog įsisavinote pagrindinę taisyklę: į egzaminą eikite kaip veržlūs ir savimi pasitikintys fortūnos kariai, o ne vargdienių likimo brolių pulkelis. Na, o jei vis dar manimi nepatikėjote, laukite dar vienos pasaulio pabaigos. Ir tepadeda Jums Dievas.

--
Kokie Jūsų patarimai? Jeigu esate abiturientas arba Jums abitūros egzaminai - jau istorija, rašykite 5 būdus, kaip galima geriausiai pasiruošti egzaminams. Savo patarimus siųskite el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Patarimai abiturientams“ iki birželio 7 d. (imtinai). Jeigu norite, kad būtų nurodyta Jūsų autorystė, ją parašykite laiške. Geriausių patarimų autoriui padovanosime DELFI Piliečio skėtį (kad lietuviški lietūs nebūtų baisūs) ir užrašų knygutę su tušinuku!!!