Gerbiami ponai, Jums patikėta formuoti sveikatos politiką, tvarkyti jos teisinius pamatus ir vadovauti vienai iš sudėtingiausių ir jautriausių šalies gyvenimo sričių – Lietuvos piliečių sveikatos apsaugai. Mes linkę tikėti, kad Jūsų profesinės žinios ir politinė patirtis leis deramai įvertinti situaciją, dėl kurios esame priversti į Jus kreiptis.

Jau pusė metų šalies gydymo įstaigos neturi galimybės gauti radioaktyviojo jodo sėklų, skiriamų ankstyvųjų stadijų prostatos vėžiui gydyti. Gydytojų onkologų paskirto gydymo šiuo metu negauna beveik šimtas pacientų. Gydymo įstaigos nesugeba pacientams paaiškinti realios situacijos ir nežino, kiek laiko dar reikės laukti brachiterapijos procedūrai reikalingų medžiagų.

Ligoniai, palikti nežinioje, jaučia slegiančią psichologinę įtampą. Ligoninės, suprantama, nė vienam nėra pasiūlę psichologo pagalbos. Beviltiškos padėties verčiami, kai kurie pacientai reikalauja, kad radioaktyviąsias sėklas jiems parduotų kompanijos, jas importuojančios. Vėliau ligonių kasos grąžintų jiems pinigus, tačiau tokios galimybės nenumatytos mūsų teisės aktuose. Sumaištis, nežinomybė, nerimas ir psichologinė įtampa tvyro ir pacientų šeimose. Galimas dalykas, kad laukiant paskirto gydymo, gali pasikeisti ir ligos stadija. Ar už tai kas nors atsakys?

Valstybinė ligonių kasa (VLK) visą kaltę verčia LR Sveikatos apsaugos ministerijai. Mes manome, kad tokio nepateisinamo aplaidumo šaknys slypi VLK veikloje: nusikalstamai nevykdomos pareigos išsiaiškinant ir tenkinant gydymo įstaigų poreikius siekiant užtikrinti gydymui reikalingų medžiagų savalaikį įsigijimą. Akivaizdu, kad šioje situacijoje galimai esama ir nesusikalbėjimo tarp SAM ir VLK. Bet, kodėl būtent pacientai turi būti įkaitais šio absurdiško reiškinio?

Mūsų pateiktas pavyzdys nėra išskirtinis. Panaši situacija klostosi gydymo įstaigose, kurios naudoja radioaktyviąsias medžiagas onkologinių ligonių tyrimams, pvz. kaulų scintigrafijai. Šis tyrimas labai svarbus vėžio išplitimui nustatyti, tačiau šiuo metu dėl tiekimo sutrikimo jis nėra atliekamas. Visi pacientai, kuriems privaloma skirti šią diagnostinę procedūrą, laukia pagalbos...

Panašu, kad tai jau sisteminio aplaidumo reiškiniai, reikalaujantys Jūsų, gerbiami ponai , adekvataus ir neatidėliotino reagavimo.

Pagarbiai,

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas, Europos šalių vėžio Gediminas Žižys, pacientų organizacijų koalicijos narys, Europa Uomo narys, Lietuvos pacientų organizacijų, atstovų tarybos narys

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją