Dabartinis sostinės Gedimino prospektas be anksčiau visų buvusių pavadinimų žymus ir Brodo sąvoka. Praeito šimtmečio 8-9 dešimtmetyje čia besirinkę laisvos sielos menininkai, o ir šiaip smalsi jaunuomenė, muzikuodavo ar tiesiog klausydavosi tuo metu populiarios The Beatles muzikos. Pagrindinė Vilniaus gatvė tapdavo smagių susitikimų vieta, kur, net ir stebint akylai sovietinio saugumo akiai, atvirai išsipasakodavo, dalindavosi kultūrinėmis naujienomis ar tiesiog „šlifuodavo“ nuo vieno iki kito prospekto galo. Nuo rusiško žodžio бродить (klaidžioti, vakščioti, bastytis ir pan.) ir kilo Brodo pavadinimas, labiausiai išpopuliarintas Vytauto Kernagio, kurio šiemet gimimo 60-sias gimimo metines minime.

Vilniaus mokytojų namai kartu su Vytauto Kernagio fondu gegužės 20 – 21 dienomis visus vilniečius bei sostinės svečius kviečia sugrįžti į minėtų dešimtmečių hipių dvasia paženklinto projekto „Vilniaus Brodas gyvas“ renginius, kurie vyks Vilniaus Lukiškių aikštėje.

Renginiai prasidės penktadienį 18 val. teatralizuota eisena nuo Vilniaus S. Daukanto gimnazijos iki Lukiškių a. Šį vakarą čia bus surengtas dainuojamosios poezijos koncertas, o 21 val. visi galės dar kartą išvysti filmą „Mažoji išpažintis“ (rež. A. Araminas), nuo kurio sukūrimo praėjo lygiai 40 metų.

Šeštadienį, nuo 13 val. bus galima pasiklausyti jaunųjų atlikėjų Gyčio Ambrazevičiaus, Artūro Dubakos ir Dominykos Adomaitytės, Mano Zemlecko ir Kamilės Gudmonaitės, Linos Štalytės. Po valandos projekto organizatoriai kviečia susitikti su Brodo vaikais bei pasiklausyti jų atsiminimų, kuriais dalinsis Olegas Zacharenkovas, Audra Sabaliauskienė, Eglė Jakubonytė, Aleksandras Kavaliūnas (grupės „Rūpūs miltai“) ir kt. Prisiminę svagius Brodo laikus, Brodo vaikai surengs koncertą, kuriame skambės tuo laikotarpiu jų sukurti kūriniai. Šiame koncerte dalyvaus Olegas Zacharenkovas su grupe „Blues panorama“, grupės „Kertukai“ lyderis Vydmantas Juronis, Edmundas Urbonas ir Gediminas Laurinavičius, Dmitrijus Bulybenko, grupės „Senas kuinas” vokalistas ir lyderis Vilijus Važnevičius bei Šarūnas Mačiulis su grupe „Poliarizuoti stiklai“.

Juos Vilniaus Brodo scenoje keis grupės „Saulėti broliai”, „Avenue Acoustic“, Andrius Kulikauskas. „Vilniaus Brodo“ renginių programą vainikuos koncertas „Vytautas Kernagis gyvai“, kuriame iš ekrano savo dainas atliks pats Maestro V. Kernagis, o jam pritars A. Kulikauskas su estradine grupe. Po koncerto, apie 20.30 val. visi kviečiami į šokių vakarą, kuriame skambės to laikotarpio muzika, o ekrane švysčios tikrąjį Brodą primenantys vaizdai.

Projekto „Vilniaus Brodas gyvas“ metu Lukiškių aikštėje įsikurs Brodo bufetas. Jame bus galima atsigerti gazuoto vandens iš legendinių aparatų, sulčių iš daugeliui nostalgiją keliančių kolbų, paskanauti patiekalų, kurie tuo laiku buvo neatsiejami nuo dienos raciono. Žaidimų kampe bus galima apžiūrėti Žaislų muziejaus įrengta ekspoziciją, savo figūras pasitikrinti kreivuose veidrodžiuose, o skaitykloje pasklaidyti senus laikraščių, žurnalų, knygų. Visus, menančius tuometinį prospektą kviesime savo lankomiausias vietas pažymėti Brodo žemėlapyje, o galerijoje – pasižvalgyti į gerai pažįstamus veidus.

Lukiškių aikštėje taip pat veiks Brodo plokštelinė. Čia bus galima nusipirkti vinilinių plokštelių.

Gedimino pr. atkarpoje nuo J. Tumo-Vaižganto iki Vasarios 16-sios gatvės visą šeštadienį veiks istorinių automobilių paroda, tarp kurių bus galima ne tik išvysti, bet ir užsukti į 1970-uosius metus menantį troleibusą.
Organizatoriai renginiui Lukiškių aikštę pasirinko dėl jos populiarumo minėtais dešimtmečiais. Čia savo kūrybinį kelią pradėjo ne vienas šiandien žinomas atlikėjas. Rugsėjį prie pagrindinio įėjimo į aikštę bus atidarytas suoliukas, įamžinantis ir V. Kernagio kūrybinį kelią.

Visi į renginius kviečiami ateiti apsirengus praeito šimtmečio 8 – 9 dešimtmetį menančiais drabužiais (plačiom ir spalvingom kelnėm, gėlėtais marškiniais ar suknelėm). Jeigu savo asmeninėse bibliotekose dar kas nors turi to laikmečio knygų, žurnalų ar laikraščių, kviečiame atsinešti į skaityklą ir pasidalinti su visais renginio smalsuoliais.

Projektas „Vilniaus Brodas gyvas“ Vilniaus mokytojų namų iniciatyva rengiamas antrus metus. Jo pagridinis tikslas – ne rekonstruoti buvusios sovietinės dvasios, o vilniečiams gyvai papasakoti apie laikotarpį, kuris mūsų kultūrai yra ne šiaip laikotarpis, o reiškinys, davęs iškilias muzikos, kino, literatūros asmenybes.