Vyšnių sodą saugos kaliausės

Šventės pradžioje minios žmonių traukė Latvijos link, kur daugiau nei 2 hektarų žemės plote buvo numatyta pasodinti vyšnaites. Pasak Žagarės regioninio parko direktoriaus Mindaugo Balčiūno, būsimame sode vyšnaitę pasodinti panoro daugiau nei 300 šeimų, organizacijų, įstaigų, kaimo bendruomenių.

„Šios šventės metu nesiekiame užsodinti vyšnaitėmis viso 2 hektarų žemės ploto. Tai planuojame padaryti per penkerius metus“, – kalbėjo M. Balčiūnas. Prieš sodinant vyšnaites, Žagarės regioninio parko direktorius pabrėžė, kad ateityje sodinuką reikės prižiūrėti, laistyti ir skinti derlių.

Be to, prie kiekvienos vyšnaitės turės atsirasti ir kaliausė, sauganti uogas nuo jas pamėgusių paukščių. Vyšnaites pasodino Joniškio rajono savivaldybės meras Gediminas Čepulis su žmona Reda, LR Seimo narys Saulius Bucevičius, krepšinio treneris Antanas Sireika, Šiaulių universiteto dėstytojai humanitarai, Šiaulių krašto bajorai, Joniškio rajono kaimo bendruomenės ir kiti. Kiekvienam, pasodinusiam vyšnaitę, įteikti sertifikatai, nurodantys jos numerį ir sodinimo vietą. Žagarės regioninio parko darbuotojai planuoja šalia sodinukų pastatyti vienos formos ir spalvos lenteles, kuriose būtų nurodyti vyšnaičių savininkai.

Ateityje vyšnių sodo centre turėtų atsirasti amfiteatras, planuojama įrengti takelius. Manoma, kad kiekvieno akį džiugins ir būsimas skulptūrų parkas. Vyšnių sodas ateityje turėtų tapti vienu iš Žagarės miesto traukos centrų. Jame puikiai praleisti laiką ir pasigrožėti išpuoselėta aplinka galės šeimos, pavieniai asmenys, organizacijos ar į Žagarę atvykę turistai.

Pagerintas rekordas – išvirtas 16 kg sveriantis kleckas

Pailgas, iš ruginių ar kvietinių miltų verdamas kukulis, kimštas įvairiausiais įdarais, Joniškio krašte vadinamas klecku. Anot Žiurių kaimo bendruomenės moterų – puikių gaspadinių, pailgą kukulį galima prikišti mėsa, grybais, lašiniais, varške ar uogomis. Klecko skonis ir jo įdaras priklauso nuo šeimininkių išradingumo.

Šiųmetinėje II-ojoje Šiaurės Lietuvos kleckų šventėje buvo verdamas didžiausias kleckas. Kaip teigia šventės organizatorius Žiurių kaimo bendruomenės pirmininkas Arūnas Činčys, klecko virimo procesui buvo ruošiamasi iš anksto – specialiai iš vytelių pinamas padėklas, minkoma tešla, gaminamas įdaras.

A. Činčys pamena, kad pernai vykusios šventės metu, verdant didžiausią klecką, iškilo problemų – reikėjo didesnio puodo kukuliui išvirti, tešla ėmė trūkinėti. Šiais metais virėjai gerai atliko namų darbus ir didžiausio klecko rekordas buvo pagerintas. Dabar Žagarę garsins ne tik vyšnios, bet ir 16 kg 78 cm kleckas su grybų, svogūnų ir lašinukų įdaru.

Jis parduotas aukcione, kurio metu didžiausią kainą – 135 litus pasiūlė Lietuvos socialdemokratų partijos Joniškio skyriaus nariai. Aukcione įsigytą didžiausią klecką partijos atstovai išdalijo renginio dalyviams. Be kleckų šventėje buvo galima paragauti naminių pyragų, keptų šonkauliukų, vėdarų, giros ir kitų gardėsių.

Joniškio rajono gyventojai ir svečiai už simbolinę kainą galėjo įsigyti įvairių kaimo bendruomenių, įstaigų kolektyvų gaminamų patiekalų. Šventės metu žmonių suaukotos lėšos bus skirtos Žagarės krašte veikiančioms kaimo bendruomenėms ar Žagarės miesto infrastruktūrai pagerinti. Vietiniai gyventojai juokauja, kad turbūt nei vienas šventės dalyvis iš Žagarės neišvyko alkanas.

Geriausi virėjai – Žiuriuose

O kokia gi kleckų šventė be patiekalų degustacijos? Išrinkti gardžiausiam, gražiausiai apipavidalintam ir tradiciškiausiam patiekalui buvo sudaryta kompetentinga komisija, kuri pagal keletą kriterijų vertino kaimo bendruomenių, įstaigų, organizacijų pristatytus patiekalus. Šventės metu Šiaulių krašto bajorai visus vaišino grikių koše.

Anot jų, tai bajoriškas patiekalas. Pirmoji vieta atiteko Žiurių kaimo bendruomenei. Pagrindinis prizas – joniškietės lėlininkės Aušros Petrauskienės siūta Kleckų bubutė įteikta kaimo bendruomenės pirmininkui, vienam iš šventės organizatorių, ,,Kleckų karaliui“ A. Činčiui. Komisijos sprendimu antroji vieta atiteko Skaistgirio kaimo bendruomenei, trečioji – Rudiškių kaimo bendruomenei, o Kirnaičių bendruomenė apdovanota specialiu prizu. Visus šventės dalyvius linksmino rajono saviveiklininkų kolektyvai, šokių grupė „Avantiūra“, Joniškio ir Žagarės kultūros centrų atlikėjai.

Šventės organizatoriai mano, kad ateityje visus kleckų virėjus, mėgėjus ir, šiaip, kleckų gaminimo idėją palaikančius žmones galėtų burti Kleckų klubas.