Balandžio 30 dieną Palangoje ošė šventė – Botanikos parke dainas traukė folkloristai, Basanavičiaus gatvėje šurmuliavo Žemaitijos amatininkai, o aukštai virš žmonių iškilę akį džiugino milžiniški net 2 metrų aukščio margučiai, išsirikiavę jau tradicinėje Margučių alėjoje.

Vienas margutis alėjoje skyrėsi iš kitų - ryškiai raudonas, išpuoštas ne žemaitiškais raštais, o kraujo lašo ir angelo sparno simboliu. Tai bendrijos „Kraujas“ ženklas, reiškiantis trapią gyvybę ir nemarią sielą - kūno ir sielos vienovę.

Margutis tautos tradicijose simbolizuoja naują pradžią, gyvybę. Tad bendrijos „Kraujas“ nariai nuoširdžiai džiaugiasi, kad Margučių alėjos organizatoriai sukūrė jiems tokią dovaną. Šis margutis sergantiesiems kraujo vėžiu reiškia viltį pasveikti, norą dalyvauti gyvenimo šventėje ir neša žinią sveikiesiems – tapdami kaulų čiulpų donorais jūs galite išgelbėti gyvybę!

Skelbti šios žinios į Palangą atvažiavo daugiau nei trisdešimt bendrijos „Kraujas“ narių ir draugų iš visos Lietuvos: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos. Šalia raudonojo margučio pasistatę palapinę, jie dalino lankstinukus apie kaulų čiulpų donorystę ir kvietė traukiančiuosius prie jūros jungtis į gerųjų žmonių gretas – tapti potencialiais donorais. Jungtis į donorų gretas praeivius kvietė ir muzikos grupės „Karma“ (Vilnius) siela Kazimieras – tą dieną jo koncertas buvo skirtas akcijai „Būk geras!“. Profesionalios medicinos seselės Ieva Raustytė ir Evelina Bugaj, atvykusios su bendrija praleisti savo laisvadienio, triūsė donorų palapinėje imdamos kraujo mėginius – per kelias valandas Palangos alėjoje savo apsisprendimą būti gerais pareiškė 67 žmonės.

Džiaugsminga nuotaika tą dieną virš Palangos tvyrojo ne tik dėl pavasariškos saulės ir pirmos žalumos. Prie raudono margučio susitiko donorai ir recipientai, gydytojai ir pacientai gelbėtojai ir išgelbėtieji. Gerumas triumfavo ir tai nei kiek nestebino akcijos organizatorių – su žmonių gera valia jie susiduria kiekvieną kartą, organizuodami akcijas, bendraudami susitikimuose, paskaitose ir seminaruose.

„Seniai norėjau tapti kaulų čiulpų donore, tik vis neprisiruošdavau į medicinos centrą. Akcijos metu tai daryti ypač smagu, - sakė su šeima specialiai į akciją iš Klaipėdos atvažiavusi rūbų dizainerė Loreta Švažaitė Sadeckienė. – Jei galiu išgelbėti gyvybę, tai kodėl gi man to nepadarius?“ Loreta ir Darius Sadeckai pirmieji užpildė donorų anketas ir davė kelis mililitrus kraujo tyrimui. Netrukus už jų nusidriekė eilė – žmonės norėjo tapti potencialiais donorais ir taip praturtinti ne tik pavasarišką savaitgalį, bet ir savo gyvenimą.

„Gaila, kad nespėjome į Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą užregistruoti visų norinčių, - apgailestavo bendrijos „Kraujas“ narys, akcijos „Būk geras!“ koordinatorius Šarūnas Judickas. – Tačiau nespėjusieji pajūrio gyventojai gali nenusiminti ir tapti donorais Klaipėdos medicinos centre „Lorna“ arba Kretingos medicinos centre „Nothway“. Mūsų tinklalapyje bukgeras.lt yra visa informacija, besidomintiems ją galime suteikti ir telefonu. O ir atvažiuosime į Klaipėdą šiais metais dar ne kartą. Akcija „Būk geras!“ ir jos organizatoriai – jaunatviški, kūrybingi, turime daug smagių planų, tad nesakau viso gero, sakau – iki pasimatymo!“

Faktai:

2005 metais Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registre buvo 260 potencialių donorų, šiandien – 5800. Tai - akcijos „Būk geras!“ rezultatas.

Pasaulyje yra 71 negiminingų kaulų čiulpų donorų registras. Šiuose registruose – apie 14 milijonų potencialių kaulų čiulpų donorų.

2011 m. Gerumo sparnu buvo apdovanotas kaulų čiulpų donoras Marius Dekaminavičius, per vieną savaitę tapęs kaulų čiulpų donoru dviem žmonėms.