Nauru  – vos 21 kv.km ploto sala-valstybė Ramiajame vandenyne, mažiausia pasaulio nepriklausoma respublika, turinti maždaug apie dešimt tūkstančių gyventojų. Nuo senų senovės saloje įsikūrę mikroneziečiai ir polineziečiai ilgus šimtmečius vertėsi žvejyba, maitinosi kokoso riešutais, kitais tropiniais vaisiais ir ramiai sau gyveno.

1798 m. pabaigoje į salą užklydo kapitono John’o Fearn’o vadovaujamas banginių medžiotojų laivas. Tai buvo pirmasis čiabuvių kontaktas su Vakarų pasaulio žmonėmis. Johną Fearną sužavėjo tiek salos grožis, tiek ir draugiški jos gyventojai, tad jis jai davė „Maloniosios salos“ vardą (Pleasant Island). XIX a. pirmoje pusėje vis dažniau į salą ėmę užsukti vakariečių prekeiviai užvežė ginklų ir alkoholio.

Tokios prekybos pasekmės buvo liūdnos. „Maloniosios salos“ dvasios neliko nė kvapo, o 1878 metais kilo dešimtmetį trukęs Nauru salos čiabuvių tarpusavio karas, po kurio gyventojų sumažėjo nuo 1400 iki 900. 1888 metais salą aneksavo vokiečiai. Tuo metu Nauru niekuo ypatingu neišsiskyrė iš galybės kitų Ramiojo vandenyno salų. Tačiau vos įžengus į XX a., viskas pradėjo keistis.

1899 metais toks A. Ellisas atkreipė dėmesį į iš Nauru atgabentą ir kaip durų atramą jo darbovietėje Sidnėjuje naudotą uolienos gabalą. Vyras jis buvo nepėsčias ir patyrinėjęs nustatė, jog uolienoje labai gausu fosfatų. Kitais metais saloje pradėjęs tyrinėjimus jis netruko suprasti, jog Nauru – tikrų tikriausia lobių sala. Joje glūdėjo milžiniškos fosfatų atsargos.

Aukso amžius

Tūkstančius metų čia perėję, gyvenę ar praskrisdavę įvairūs jūrų paukščiai paliko kalnus išmatų, o laikui bėgant iš to „gėrio“ susidarė naudingųjų iškasenų (iš jų gaminamos trąšos) klodai. Jų krapštymui iš po žemių netrukus buvo įsteigtas britų-vokiečių konsorciumas ir jau 1907 metais iš Nauru išplaukė pirmoji fosfatų siunta.

Pirmojo pasaulinio karo metu salelę užėmė australai, o jam pasibaigus Tautų Sąjunga jos valdymą pavedė bendron Australijos, Didžiosios Britanijos ir Naujosios Zelandijos žinion. Antrojo pasaulinio karo metu salą užėmė japonai, o po jo Nauru administravimo teisės atiteko Australijai. Beveik visą tą laiką fosfatų gavybos darbai rūko kaip iš pypkės.

Dar trečiajame dešimtmetyje buvo atkreiptas dėmesys į tai, jog šis procesas geruoju tikrai nesibaigs. Kasant buvo kertama ir naikinama visa dirvos paviršiuje esanti augmenija, ir mokslininkai netruko pastebėti paukščių migracijos pokyčius. Imta piešti liūdnas kadaise Maloniąja vadintos salos perspektyvas. Bet kam gi rūpi tos perspektyvos, kai prieš akis didžiuliai gražų pinigą nešančio „susicukravusio“ paukščių mėšlo klodai?

Nauru gyventojai, matydami jog iš pelningo fosfatų kasimo jiems lieka tik menki trupiniai, pradėjo įvairius žygius, kurių pagrindinis tikslas – nepriklausomybė. Ir štai, 1966 metais jiems buvo garantuotos savivaldos teisės, o 1968 sausio 31 dieną vos 21 kvadratinio kilometro ploto sala paskelbė nepriklausomybę. Naujoji valdžia nupirko iš Australijos kasyklas, ir taip prasidėjo Nauru respublikos aukso amžius.

Perėmus fosfatų kasybą į savo rankas, pinigai pasipylė tarsi iš dangaus, ir miniatiūrinė valstybėlė ėmė turtėti kone valandomis. Tuo metu, kai komunizmo rojų kuriančios supervalstybės piliečiai stumdėsi eilėse prie deficitinių prekių, Nauru staiga iš tiesų tapo tikru rojumi žemėje. Ir tam nereikėjo nei revoliucijų, nei ideologijų, nei vadų. Tik daug seno, gero š….

Šalies BVP kosminiu greičiu šovė iki 17,500 JAV dolerių vienam gyventojui ir tapo vienu iš geriausių rodiklių visame pasaulyje. Teigiama, jog aštunto dešimtmečio pradžioje kasmetinės valstybės pajamos sudarė apie 100-120 milijonų Australijos dolerių, o išlaidos – apie 30-40. Tad nenuostabu, jog gerovę netruko pajusti net ir eiliniai šalies gyventojai. Dirbti galėjo visi, kas tik turėjo ūpo, o už darbą buvo mokama dosniai.

Nauru salos gyventojai netrukus spjovė į savo tradicijas, senuosius verslus ir ėmė mėgautis naujojo gyvenimo teikiamais malonumais. Kad gyventi būtų šviesiau ir maloniau, valdžia nusprendė, jog šalies gyventojams elektra turi būti nemokama. Sveikatos apsauga irgi (valstybė pasiryžo apmokėti piliečių gydymosi išlaidas Australijoje). Žinia apie rojų žemėje netruko pasklisti po kaimynines šalis, ir į jį ėmė plūsti kasyklose pasiryžę dirbti žmonės iš Kiribačio, Tuvalu ir kitų aplinkinių salelių, o savo parduotuves ir restoranus ėmė atidarinėti kinai.

Trąšų pasauliui vis reikėjo, fosfatų kasyba vyko pilnu tempu, o mažytėje valstybėlėje tiesiog lijo pinigais. Gyvenimu džiaugėsi kaip kas mokėjo. Antai, policijos vadas nusprendė būti pačiu greičiausiu savo šalyje ir parsigabeno į salą dailų geltoną “Lamborghini” automobilį.

Faktai, jog kelio, kuriuo galėjo važiuoti šis gražuolis, šalyje buvo vos 6 kilometrai, o maksimalus leistinas greitis – 25 mylios per valandą, nelabai terūpėjo. Įvaizdis buvo kur kas svarbiau už sveiką protą.Deja, pirkiniu policijos šefui teko nusivilti, mat paaiškėjo, kad jis pernelyg drūtas, jog tilptų į naująjį žaislą…

Nauru, kaip ir dera tikrai valstybei, nusprendė turėti savo oro linijas ir įsigijo keletą lėktuvų. Ne kokių nors vienmotorių birbynių, o rimtų lėktuvų – porą Boeing 727-100, ir penkis Boeing 737-200. Tai reiškė, jog gyventojų skaičiumi į Pasvalį panaši šalis į lėktuvus vienu metu galėjo susodinti apie dešimtadalį savo gyventojų. Žinia, salos žmonės padangėmis kasdien lakstyti nenorėjo, todėl neretai lėktuvu skrisdavo vos vienas ar keli keleiviai.

Kartais Boeingai buvo panaudojami ir tokioms misijoms, kokių tikrai nenumatė šių lėktuvų kūrėjai. Pavyzdžiui, vandenyne pasiklydusių žvejų paieškai. Tiesa, Nauru respublikos plieniniai padangių paukščiai angaruose irgi nerūdijo – savaitgaliais valdžios atstovai, įvairūs valdininkai ir šiaip piniguočiausi veikėjai skrisdavo apsipirkti į Singapūrą, į Bahamus pažaisti golfą ar į Australiją - pažiūrėti australietiškojo futbolo rungtynių.

Eiliniai salos gyventojai gyvenimą šventė ne kažin kiek kukliau. Teigiama, jog daugumai turinčių bent lopinėlį žemės vieninteliu darbu tapo čekių, kuriuos už leidimą jų žemėse kasti fosfatus siuntė valdžia, gryninimas. Pasakojama, jog pinigų buvo tiek, kad pirkdami vos kelis saldainių pakelius, žmonės duodavo pardavėjui penkiasdešimtinę Australijos dolerių (nacionalinė valiuta) ir grąžos nelaukdavo.

Kai kurie, netikėtai pritrūkę tualetinio popieriaus, smulkiomis kupiūromis valėsi užpakalius… Parduotuvių lentynos ėmė lūžte lūžti nuo įvairiausių „burgerių“, traškučių ir visokio kitokio importuoto „mėšlamaisčio”, o spjovę į savo tradicinį maistą Nauru žmonės ėmė sparčiai tukti. Dabar, prisimindami anuos laikus Nauru žmonės sako paprastai – “kiekviena diena buvo šventė”. Šventė, kai visi leido pinigus, ir niekas pernelyg nesijaudino dėl ateities.

Suprasdama, jog viskas šiam pasaulyje turi ne tik pradžią, bet ir pabaigą, Nauru valdžia įsteigė specialų fondą, kuriame imta kaupti lėšas ateičiai – tam metui, kai išseks fosfatų atsargos. Gražus ir atsakingas žingsnis, jei ne vienas “bet”…

Buvo nuspręsta, jog protingiausia būtų pinigus ne tik kaupti kažkur sąskaitose, bet ir investuoti į projektus, kurie ateityje atneštų gražaus pelno ir garantuotų ramią ateitį. Tarptautinės investavimo patirties Nauru nelabai kas turėjo, tad užuodę puikų grobį savo paslaugas ėmė siūlyti visokie įvairaus plauko ekspertai ir patarėjai. „Šaunių“ investicijų ilgai laukti nereikėjo – Australijoje, Melburne išdygo Nauru namai (Nauru House) – prabangus 52 aukštų dangoraižis, o netrukus apie gerą valstybėlės gyvenimą jau skelbė nekuklūs pastatai Filipinuose, Fidžyje, Jungtinėje karalystėje, JAV  ir kitur.

Už ne visai aiškias sumas Australijoje buvo nupirkti dar keli stambūs nekilnojamo turto objektai, australietiškojo futbolo komanda (juk smagiau skristi į rungtynes, kai žinai, jog žaidžia taviškiai). Paskutinio XX a. dešimtmečio pradžioje, kai šalies saulė jau sparčiai leidosi, vienas iš valstybės finansų patarėjų, buvęs vienos britų popgrupės vadybininkas, įtikino Nauru valdžią, jog labai protinga investicija galėtų būti muzikinis projektas. Esą, gerai padirbėjus būtų galima sukurti kažką tokio, kas ne tik atneštų gražaus pinigo, bet ir plačiai po pasaulį paskleistų žinią apie Nauru valstybę.

Rezultatas – 1993 metais Londone publikai buvo pristatytas miuziklas “Leonardo the Musical: A Portrait of Love”. Nauru  jo pastatymui skyrė apie du milijonus svarų, o į premjerą užsakomuoju skrydžiu pasiuntė 40 aukščiausių šalies pareigūnų ir jų šeimų narių. Ir, iš tiesų, miuziklas įėjo į istoriją… Tik įėjo kaip viena didžiausių  Londono teatro katastrofų – klaikus scenarijus, problemos su kostiumais, dekoracijomis ir įvairios kitos bėdos liudijo, kad milijonai nukeliavo ne visai ten, kur turėjo. Nieko nuostabaus, jog nesulaukę pabaigos, premjerą paliko dauguma žiūrovų. Kritikai miuziklą sumalė į miltus, o po penkių savaičių jo rodymas buvo išvis nutrauktas.

„Prie gero greitai priprantama“, teigia mūsų liaudies išmintis. Ir ši tiesa Nauru respublikoje pasitvirtino su kaupu. Devintajame dešimtmetyje fosfatų atsargos, o kartu ir pinigų versmė saloje ėmė sparčiai sekti. Prabangiam ir nerūpestingam gyvenimui artėjo galas. Bet šalies valdžia su tuo taikytis nenorėjo – iš įvairių kreditorių nesibodėdama keletą kartų pasiskolino milžiniškas sumas ir toliau gyveno taip, kaip jau buvo spėjusi įprasti.

Dešimt tūkstančių gyventojų turinčioje šalyje tuo metu buvo apie pusantro tūkstančio įvairių valdininkų, valstybės ar jai priklausančių įmonių tarnautojų, ir dauguma jų jau buvo spėję pamiršti žodį „taupumas“. Bet skolinti pinigai lieka skolintais pinigais... Po keleto švaistūniško gyvenimo metų daugeliui teko nusiimti rožinius akinius ir susipažint su realybe. O ji buvo tokia – drastiškai sumažėjus valstybės pajamoms, bet ne išlaidoms, jos skolos ėmė augti lyg ant mielių, ir norint bent iš dalies jas padengti, teko nuostolingai pardavinėti objektus, į kuriuos buvo investuoti fondo pinigai.

Ėmė aiškėti, kad korupcijos ir valstybės lėšų švaistymo mastai buvo tokie, jog ramiai ateičiai skirto fondo vertė nuo 1991 iki 2002 metų susitraukė net dešimt kartų – nuo 1,3 milijardo iki maždaug 130 milijonų Australijos dolerių. Pasirodė, jog užsienio patarėjai ir ekspertai irgi dirbo ne vien tik iš  aklos meilės mažajai valstybei. Pasipylė įtarimai, kad vien tik jų „dėka“ kažkur prasmegti galėjo dešimtys ar net šimtai milijonų… Valstybės skoloms užspaudus Nauru banką, gyventojai neteko visų jame laikytų santaupų. Šalis princesė ėmė sparčiai virsti į pelenę. Na, tiksliau, į elgetą…

Išsekus fosfatų atsargoms, ramios dienos šalyje baigėsi. Lyg ant mielių ėmė augti bedarbystė, prasidėjo neramumai. 1989 – 2003 metais valdžia pasikeitė net 17 kartų. Šalis atsidūrė ant bankroto slenksčio, o jos vadovai ėmė ieškoti nors šiokių tokių pajamų šaltinių.

Amžių sandūroje Nauru trumpam tapo mokesčių rojumi. Kiekvienas, turintis sąskaitoje 25 tūkstančius dolerių čia galėjo įsteigti banką. Suprantama, niekas į salą neskrido, ten pinigų nevežė ir pastatų nestatė – “popieriniai” bankai buvo kuriami pinigų plovimui. Užteko nelegalius pinigus permesti tokį banką, ir visi galai – į vandenį. Kurį laiką pasaulis su tokiu Nauru bizniuku taikstėsi, bet po rugsėjo 11-osios įvykių amerikiečiai tam padarė galą.

2001 metais šaliai į pagalbą atėjo Australija, atidariusi saloje pabėgėlių centrą. Nors pajamos iš jo, palyginus su turėtomis praeityje, buvo niekingai mažos, visgi tai buvo šioks toks gelbėjimosi šiaudas. 2007 metais australai centrą nusprendė uždaryti. Nepadėjo nė Nauru valdžios maldavimai ir pateikti skaičiavimai, jog iš vieno centre dirbančio darbuotojo atlyginimo gyvena maždaug dešimt žmonių, ir jog po centro uždarymo, darbo netekus šimtui žmonių, tiesiogines pasekmes jaus apie dešimtadalį šalies gyventojų.

Kaip šiandien gyvena Nauru?

Sunkiai… Vargingai… Teigiama, jog bedarbystės lygis šalyje siekia apie 90 procentų, o absoliuti dauguma dirbančiųjų dirba valstybės įstaigose. Kasant fosfatus buvo tiesiog nuskusta didžioji dalis salos dirvožemio, tad apie 80 procentų jos teritorijos sudaro pilkos uolienos, ant kurių nieko valgomo neužauginsi. Sunaikintas ne tik dirvožemis – dėl fosfatų nuotekų išnyko beveik pusė apie salą buvusios jūros gyvūnijos ir augalijos.

Salai padaryta ekologinė žala sunkiai apskaičiuojama. Gyvenimui tinkamas tik siauras pakrantės ruožas, tačiau jau pasigirsta kalbų, jog siaurėja ir jis – kyla vandenyno lygis. Nauru nelabai turi šansų tapti turizmo šalimi, nes yra palyginus nuošaliai, neturi smėlėtų, turistus viliojančių paplūdimių, ir, suprantama, nebeturi kadaise pirmuosius atklydėlius iš Vakarų sužavėjusios gamtos. Viskas, ką gali pamatyti viename iš dviejų salos viešbučių apsistoję turistai – uolienos, kasyklų griaučiai, tušti, apgriuvę ir belangiai kadaise kasyklų darbininkams statyti namai, bei kiti nebylūs buvusio „aukso amžiaus“ liudininkai.

Užsidarius kasykloms Nauru valdžia susidūrė su jų darbininkų problema. Kadaise iš Kiribačio ir Tuvalu atvykę šimtai darbininkų bei jų šeimų narių ėmė kelti neramumus ir atsisakė palikti salą, kol nebus išmokėti atlyginimai už darbą fosfatų kasybos kompanijoje. Problemą pavyko išspręsti vos prieš keletą metų, ir tik su Taivano, Australijos, bei Europos sąjungos pagalba.

Šalis susiduria su rimtomis sveikatos problemomis. Nemokama buvusi sveikatos apsauga patyrė visišką krachą. Kadaise ypač pamėgtas greitas maistas padarė savo.

Nauru šiuo laikoma viena iš labiausiai nutukusių šalių pasaulyje – 90 procentų suaugusių turi didesnį nei vidutinis kūno masės indeksą. Diabetu sergančių gyventojų procentas – aukščiausias pasaulyje (40 proc. gyventojų). BVP vienam gyventojui nusmuko iki maždaug 2500 dolerių, o valdžiai trūksta lėšų net pagrindinių savo funkcijų vykdymui.

Teigiama, jog 2007 metais prezidentu tapęs buvęs sunkumų kilnotojas Marcus’as Stephen’as kartu tapo ir vienu iš mažiausiai uždirbančių šalies vadovų pasaulyje – jo mėnesinis atlyginimas siekė 150 dolerių.

Šiuo metu saloje vis dar vyksta fosfatų gavyba, tačiau darbų mastai labai ir labai menki. Atlikus tyrimus pasigirdo spėjimų, jog giliau pakapsčius gali būti dar vienas fosfatų sluoksnis. Žymiai mažesnis nei jau iškastasis, žymiai sunkiau pasiekiamas, žymiai brangiau išgaunamas, bet visgi suteikiantis viltį.

Nauru viltingai žvalgosi į užsienio investuotojus ir laukia jų dėmesio. O laukdama visais įmanomais būdais bando išgyventi – būdama Jungtinių Tautų nare suka šiokius tokius biznelius. Pavyzdžiui, 2002 metų liepą Nauru pasirašė nutarimą užmegzti diplomatinius ryšius su Kinijos Liaudies respublika, patvirtindama, jog pripažįsta Taivaną Kinijos dalimi. Už tokį žingsnį Kinija pažadėjo atseikėti 130 milijonų JAV dolerių.

Taivanas supyko, ir po kelių dienų nutraukė nuo devinto dešimtmečio pradžios besitęsusius diplomatinius santykius. 2005 metais Nauru su Taivanu juos atnaujino ir nutraukė su Kinija. 2009 metais Nauru tapo ketvirtąja šalimi, pripažinusia Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę.

Teigiama, jog Rusija už tai pažadėjo 50 milijonų dolerių pagalbą. Kalbama ir tai, jog rusai galbūt ir prapylė – Taivanas už pripažinimą moka 5 milijonus kasmet. Taip patogiau, juk nežinia ką ryt sugalvos sunkumų į kampą užspiesta Nauru…