Pirmiausia, didžioji dalis žmonių, besinaudojančių socialiniais tinklapiais kažką medžioja! Pilvotas turtuolis savanoje geidžia nušauti liūtą, o koks vertingiausias grobis interaktyviam šauliui? Informacija. Sakysite ne? O kaip pavadintumėt savo profilio tikrinimą darbe, namie, mokyklos suole? Visi ieško kas naujo: vaikinai – seksualių merginų nuotraukų, sporto pranešimų, mokslo atradimų; merginos – rūbų, vaikinų, užslėptų žinučių draugių „sienose“ ir pan.  Žodžiu, mus visus domina informacija.

Visgi, atrodytų kas čia blogo pašnipinėti kitus ir sumedžioti kokį gandą, apie kurį bus galima paplepėti. Manau, nieko blogo. O kas būtų, jei jūsų profiliu socialiniame tinklalapyje susidomėtų jums svetimi? Sakysit: „kas čia tokio? Tegu spokso į nuotraukas...“? Būtų galima sutikti, bet socialinio tinklapio profilyje skelbiama ir kita informacija, dažnai asmeninė ir lengvai prieinama kiekvienam.

Prieš rašydamas šią įžvalgą, atlikau eksperimentą: naudodamasis „Facebook“ naršiau po man nepažįstamų žmonių profilius ir „medžiojau“ kuo daugiau asmeninės informacijos. Trumpai pateikiu, ką pavyko rasti vos per 10 minučių apie vieną vaikiną ir merginą (vardų neskelbsiu):

1. Vaikinas: 25 metai, gimtadienis kovo 8 d., gimė Alytuje. Jį neseniai paliko mergina. Jie draugavo pustrečių metų. Vaikinas šiuo metu dirba Kaune, „Senukuose“, prieš tai baigė proftechninę mokyklą. Iš nuotraukų albumų pavadinimų galima spręsti, kad dirbo Norvegijoje, Osle. Vyrukas turi dvi seseris, viena dar mokykloje, kita studentė Kaune.

2. Mergina: 18 metų, draugo neturi, domina merginos, šviesiaplaukė, 168 cm ūgio, mėlynakė. Šiuo metu eina į dvyliktą klasę; patinka Madona ir Simpsonai. Yra buvusi Egipte, Kretoje. Kalba angliškai ir truputį vokiškai; baigusi muzikos mokyklą.

Tai tik truputis informacijos apie sumedžiotą grobį. Mergina, netgi yra nurodžiusi savo namų adresą! Būkite ramūs, neturiu blogų ketinimų šiuo tyrimu ir rastos informacijos niekur nekaupiu, priešingai – norėčiau perspėti socialinių tinklapių vartotojus apie tai, kad internetas galingas ginklas netinkamo pėdsekio rankose. Vos per keletą minučių man pavyko gauti daugiau nei pakankamai žinių, kur galėčiau pulti auką. Kas jei koks „varovas“ ims ir atseks gazelę pagal jos paliktus pėdsakus?

Norėčiau tik draugiškai atkreipti jūsų dėmesį ir patarti:

- Neskelbkite per daug asmeninės informacijos, nes internete jos jau nebesuvaldysi;

- Nepriimkite visų, norinčių draugauti;

- Pasitikrinkite savo privatumo nustatymus „Facebook“;

Jei kam įdomu, kokios informacijos yra internete apie jus, paprasčiausiai parašykite savo vardą ir pavardę naršyklėje ir spustelėkite ties paieška. Tikiuosi, nerasite nieko kompromituojančio.

Nepamirškite, internetas - smagus žaislas, kaip ir turtingiems dėdėms safaryje, bet tai irgi ginklas. Nesusižeiskit!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojų nuomonė!