Štai neseniai baisiai peršalau – sloga užgulė ne tik nosį, bet ir galvą. Susizgribau, kad pagaliau reikia pasirodyti gydytojui, juoba ir iki peršalimo sloga keletą mėnesių laikėsi.

Buvau prisiklausęs, kad tą pačią dieną pas šeimos gydytoją galima patekti tik mirštant. Paskambinęs į Vilniaus Antakalnio poliklinikos registratūrą papasakojau situaciją, prisipažinau, kad neturiu temperatūros, bet nekaip jaučiuosi dėl ūmios slogos.

Nors talonų pas gydytoją jau nebuvo, lengvai gavau papildomą. Vakarop jau konsultavausi su šeimos gydytoju ir nesunkiai gavau siuntimą konsultacijai pas LOR daktarą. Jau antradienio rytą mano nosį tyrinėjo žvitri specialisto akis. Akimirksniu kitame kabinete man padaryta rentgeno nuotrauka, gydytoja paskyrė nosies kaitinimo procedūras.

Poliklinikoje lankausi ne pirmą kartą – ir anksčiau visus kartus tą pačią dieną gaudavau taloną pas gydytoją. Niekada nereikėjo laukti ilgose eilėse tyrimams. Buvau prisiklausęs, kad medikai „biuletenių“ šykšti – kai praėjusiais metais sirgau, net prašiau, kad kuo trumpesnį biuletenį skirtų – nesijaučiau mirštantis, kad negalėčiau dirbti mylimo darbo.

Pamenu, kai buvau studentas, dantis už 1,30 Lt Antakalnio poliklinikoje plombavau. Todėl žinau, už ką mokesčius moku. Aišku, norėčiau pigesnių vaistų, nes po vizito pas gydytoją vaistinėje palaikau apie 150 Lt. Tačiau juk Lietuvoje gyvenu...

Tai kur tos medicinos problemos? Tą patį kartoja ir Vilniuje gyvenantys išsilavinę mano draugai – juos ir medicinos paslaugos tenkina – pas gydytojus lengvai patenka, jų konsultacijomis ir dėmesiu patenkinti.

Nemanau, kad be kyšio paliktų mirti

Sakysite, čia tik Vilniuje neblogai. Pateiksiu tėvų pavyzdį – jie gyvena atokiame Panevėžio rajono kaime. Esant reikalui, vietinės ambulatorijos gydytojas juos, kaip vyresnio amžiaus žmones, siunčia įvairioms konsultacijoms pas specialistus į Panevėžį. Ne kartą jiems nemokamai buvo atlikti įvairūs vėžio tyrimai.

Sesuo gimdė Vilniaus gimdymo namuose – puiki priežiūra ir dėmesys be jokių kyšių! Galėčiau vardinti ir kitus atvejus, kaip giminės ar draugai medicinos paslaugomis naudojosi. Taip, už dalį procedūrų ar priemonių susimokėti reikia, tačiau kas dabar nekainuoja?

Manau, dažnai nevertiname to, ką gauname. Kiek poliklinikose medikus gaišina vizitais pas gydytoją laisvalaikį leidžiantys pensininkai? Kiek asmenų, kurie ligas susigalvoja?

Taip, kiek teko susidurti, ligoninėse kyšiai egzistuoja – pamenu, kai amžiną atilsį močiutė ir anesteziologą, ir operuojantį gydytoją, ir sesutes kupiūromis apkamšydavo. Visgi nemanau, kad be kyšio Hipokrato priesaiką davę asmenys tave paliktų numirti...

Pridursiu, kad labai gerbiu gydytojus – kol visokie kirkilai magistro diplomus neaišku kaip gavo, jie bemiegėmis naktimis studijavo.

P.S. O komentaruose pulkite rėkti, kad šią nuomonę užsakė sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojų nuomonė!