„Siekdami skatinti etnografinių Užgavėnių tradicijų puoselėjimą, vilniečius kviečiame apsilankyti šventėse ir drauge su kaimynais atsisveikinti su žiema“, - sakė Nacionalinės pastatų administratorių asociacijos (NPAA) tarybos pirmininkas Vytautas Turonis.

Užgavėnių dalyvių lauks tradicinės šios šventės linksmybės: persirengėlių paradas, Lašininio ir Kanapinio mūšis, Morės deginimas ir džiaugsmingas atsisveikinimas su žiema. Į šventes susirinkę vilniečiai taip pat bus vaišinami tradiciniais Užgavėnių patiekalais – blynais ir kakava.

Švenčių organizatoriai ragina gyventojus nepamišti Užgavėnių kaukių. „Kaukės ir persirenginėjimas – vienas pagrindinių atsisveikinimo su žiema šventės atributų. Gražiausių ir originaliausių Užgavėnių kaukių autorius apdovanosime“, - sakė V. Turonis.

Istoriškai visi svarbiausieji Užgavėnių kaukių tipai buvo iš kasdienės kaimo aplinkos. Paprastai kaukės turėdavo seno, negražaus žmogaus bruožų – buvo išryškinama nosis, iškreipiamos retadantės burnos, daromos asimetriškos akys.

Kaukės plaukams, barzdai, ūsams gaminti būdavo naudojamas avikailis, ašutai, linai, pakulos. Vienos kaukės būdavo išraiškingesnės, su didelėmis kumpomis nosimis, kitos – visai be jų. Dar viena svarbi detalė – visos Užgavėnių kaukės, kokios jos bebūtų baisios, šypsosi.

Užgavėnės sostinės miegamųjų rajonų gyventojams rengiamos po socialinės iniciatyvos „Mūsų kiemas“ vėliava, kurią iškels daugiabučius namus administruojančios įmonės „Lazdynų būstas“, „Pašilaita“, „Karoliniškių būstas“.

Tą pačią dieną panaši „Mūsų kiemas“ iniciatyva surengta Užgavėnių šventė pradžiugins ir Kauno Dainavos rajono gyventojus. Klaipėdoje - daugiabučius namus administruojančios valdos puoselėti tradicijų kviečia dalyvaujant Užgavėnių kaukių kūrimo konkurse.

Vietos, kuriose Vilniuje vyks Užgavėnių šventės:

Kovo 8 d. 12 val. Erfruto g. 29 (skvere tarp Lazdynų seniūnijos ir parduotuvės IKI)

Kovo 8 d. 14 val. Medeinos g. 8 (Ugnijos skveras, netoli parduotuvės RIMI)

Kovo 8 d. 15 val. Šimulionio/ A. J. Povilaičio gatvių kampas (lauko treniruoklių aikštelė)