Greitas pasikeitimas - tiesiog utopija, ogi daugelis žinome, ką Tomas Moras vadino „utopija“ - tai kažkas neįmanoma. Taigi, geresni mes esame tuo, jog mes esame lietuviai ir mūsų protėviai, nors ir kankinami ir gyvendami priespaudoje, sugebėjo išsaugoti mūsų kultūros, visuomenės ir valstybės autentiškumą bei savitumą. Ir turbūt klausiate, kuo mes saviti, o gi tuo, jog per 20 Nepriklausomybės metų sugebėjome dalinai atkurti, tai kas daugiau nei 40 metų buvo naikinama.

Taigi, matematika paprasta: 40-20 lygu 20. Esame priekyje 20 metų ir sparčiai vejamės Vakarų Europos šalis, kurios savo Nepriklausomybe džiaugiasi jau šimtmečius. Galbūt mes dar neiname protestuoti taip, kaip prancūzai, mūsų demokratijos lygis ir supratimas nėra toks, kaip šveicarų, neturime ir tokios politinės sistemos kaip Vokietijoje ir mūsų šalies sostinė nėra minima sąraše kaip kultūros, prekybos ir finansų sostinę Londonas, bet mes tikrai jame būsime. Tik turime tuo tikėti.

O dabar kiekvienas pagalvojote - dar vienas įkvepiantis straipsnelis. Nenorėjau pakeisti ar įkvėpti ko nors, nes žinau, jog kiekvienas lietuvis turi savo įkvėpimą ir pašaukimą, nereikia bandyti naujo dviračio išradinėti. Tiesiog siūlau kiekvienam pagalvoti, kuo mes geresni būdami lietuviais, tik be pesimistiško atspalvio. Jeigu įtaigiai kiekvienas sau atsakysime į šį klausimą, surasdami bent 10 teigiamų aspektų, tikrai lengviau ir praktiškiau pradėsime galvoti ir kalbėti apie mano anksčiau minėtą planą. Lietuva Europos centru bus ne tik geografine prasme, tai tikrai įvyks.
 
Emigrantiškai, bet labai lietuviškai. Didžiuokimės tuo, kas esame ir būkime tuo, kuo galėtume didžiuotis dar labiau.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!