Praėjusį savaitgalį viename sostinės Senamiesčio kiemų išgirdau kažką vaitojant ar šaukiant. Kadangi keisti garsai netilo, prisiartinau pažiūrėti, kas kam atsitiko. Pamačiau į sieną atsirėmusią skarmaluotą valkatą. Kadangi ją ne pirmą kartą savo kieme mačiau, kaip būdinga tikram lietuviui, nusprendžiau nekreipti dėmesio.

Kadangi valkatos šauksmai nesiliovė, praeiviai iškvietė greitosios medicinos pagalbą. Pasidarė smalsu, ką medikai darys su dvokiančia, girta, apkvaišusia valkata.

Iš pradžių medikas teigė nežinąs, ką su senole daryti ir kur vežti. Tik aplinkiniams ėmus maldauti gelbėti žmogų, kad šis šaltyje nemirtų, daktariukas nusileido ir leido valkatą įsodinti į greitosios automobilį. Pažadėjo nuvežti į nakvynės namus „Sala“.

„Išvešim, išvešim, antraip jūs mums 20 kartų skambinsit. Bet įsivaizduokite – kol mes čia žaidžiam, pas normalų žmogų greitoji gali nespėti“, - piktai iškošė jaunas medikas.

Jo pagalbininkas ir vairuotojas, užsidėję celofanines pirštines, šiaip ne taip valkatą įkėlė į greitosios automobilį. Medikas paaiškino, kad močiutė greičiausiai išgėrė langų plovimo skysčio, kuris pakerta kojas. Mediko teigimu, rytą ji paliks nakvynės namus ir toliau tęs „žygius“.

Taip ir atsitiko – už kelių dienų ją mačiau prekybos centre. Nuskambės šventvagiškai, tačiau panašiais atvejais man gyvybė nėra vertybė. Ir visai neskauda širdies, kai išgirstu apie kažkur sušalusius valkatas – manau, jie laimingesni mirę nei diena iš dienos slampinėdami.

Visą vasarą prie Aušros vartų vis matydavau sėdintį ir išmaldos prašantį elgetą. Kad sujaudintų širdį, jis mielai demonstruodavo savo prakiurusias kojas. Rodydavo ir amputuotą koją, ir pliką kaulą. Nedaviau tokiam nė cento ir neduosiu, tačiau vis atsiranda „katalikų“, kurie pinigų pažeria.

Artūras Zuokas ne kartą ragino neduoti pinigų valkatoms. Ir neduodu. Tegul eina dirbti – aš irgi nieko šiame gyvenime dykai negaunu. Kol atsiras minkštaširdžių, bomžų mieste nesumažės.

Ir iš viso - gal geriau pinigus, skirtus bomžų blaivinimui, atiduotume vaikų namams.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!