Štai keli DELFI skaitytojų pastebėjimai ir siūlymai, kas galėtų padėti „ištraukti“ pinigus iš šešėlio.

Valdžia turėtų rodyti pavyzdį. „Galvoju, silkė genda nuo galvos. Visų pirma, reikia mokesčius sutvarkyti taip, kad apsimokėtų dirbti ir smulkiam verslui, o dabar, jeigu aš per mėnesį uždirbu 100 litų, tai atskaičius visus mokesčius man lieka tiktai 12 litų. Tai kodėl aš turėčiau legalizuotis, geriau tų 100 litų niekam nerodysiu. O jei man liktų nors 60 litų, tada būtų kita kalba, bet mūsų Seimui visa tai suprantama“, - mano vienas skaitytojas.

„Sumažinti korupciją, valdžios pinigų švaistymą. Taip pat reikėtų, kad gerai pradėtų dirbti valstybės institucijos, ypač teismai, prokuratūra, policija, bet galima vardinti ir vardinti - gal tada ir norėsis mokėti. O kai matai, kas už tavo sumokėtus mokesčius vyksta... Žinoma, kad nesinori mokėti. Ir matai, kad valstybė negina tavo interesų, o bala žino kieno interesus, irgi nesinori mokėti. Kodėl turėtume mokėti už kažkokių interesų grupių interesų gynimą? Lietuviai nejaučia, kad valstybė yra tam, kad jiems padėtų“, - mano kitas diskusijos dalyvis.

„Tuščios kalbos apie norą mažinti šešėlį - jei valdžiai jis tikrai rūpėtų, priemonių bus rasta. Galima pagalvoti, kad tas šešėlis ne šalia, o kažkur Mėnulyje“, - įsitikinęs skaitytojas.

Turime pradėti nuo savęs. „Manau, kad šešėlio problema yra daugialypė ir ją reikia spręsti kompleksiškai. Visi žino priežastis ir net nesivarginsiu jų vardinti. O kovojama tik su pasekmėmis. Štai nuteisė bobutę, kuri pardavinėjo kontrabandines cigaretes, tačiau kažkodėl niekas nepranešė iš kur ji jų gavo (o gal net ir nesivargino ieškoti tiekėjų?). Su tokia „kova“ niekur nenueisime. Dėl to tas šešėlis gyvuos dar ilgai...“

„Kompleksiškai tai taip, bet pradėti reikia nuo visuomenės. Jei žmonės ir toliau galvos, kad jo sumokami mokesčiai (PVM, GPM, akcizų ir kt. pavidalu) eina tiesiai į valdžiažmogių kišenę, o ne soc. rūpybai (pensijoms, pašalpoms), valstybinio sektoriaus darbuotojų išlaikymui (deja, didžiąja dalimi ne seimūnams ir visokių ministerijų darbuotojams, o mokytojams, gydytojams, policininkams ir kt.), sveikatos apsaugai (įv. kompensuojami vaistai, ligoninių įranga), tol kažkoks traukimasis iš šešėlio bus tik utopija“, - mano skaitytojas.

„Paprasti žmonės - nuo jų reikia pradėti. Ir kai supras, kad , pvz., susiveikdami bedarbio pašalpą ir dirbdami nelegaliai, apiplėšia ne valdžiažmogius, o SAVO pensininkus tėvus, atima geresnę sveikatos priežiūrą iš SAVO vaikų, tada kažkas ir pasikeis. Bet tam, matyt, reikia stebuklo. Gražiuoju jau nenori niekas, nes per daug negatyvumo visuomenėje. Valdžios grūmojimas sankcijomis dar labiau didina pasipiktinimą. Ir, kaip bebūtų gaila, dabar bet kokie sprendimai gerinti padėtį, reikš didelius pradinius sunkumus“, - įsitikinęs dar vienas diskusijos dalyvis.

Kitos priemonės šešėliui mažinti. „Šešėlį ženkliai mažintų kameros muitinės postuose ir be abejo, mokesčių dydis. Jeigu jis didelis ir be proto didelis - verslas, nenorėdamas ir besispardydamas, į šešėlį anksčiau ar vėliau nueis, arba bent dalinai ten „sėdės“, - mano kitas diskusijos dalyvis.

„Siūlau paprastą priemonę - plakatai viešojo transporto stotelėse. Ant plakato tokie užrašai: perki kontrabandinių cigarečių pakelį - atimi iš sveikatos apsaugos 3 Lt (ar kiek ten); perki kontrabandinį dyzeliną - atimi iš pensininkų ar dar ten ko biudžeto tiek ir tiek litų; tam, kad motina vieną mėnesį gautų 100 proc. atlyginimo kompensaciją X dydžio, Y mokesčių mokėtojų gaunančių po X litų turi dirbti tiek ir tiek mėnesių. Žmonėms reikia skaičiukų - tai duokite juos. Dar paskatinti tiesiog neduoti kyšių gydytojams, valdininkams ir t.t.

Garantuoju, kad bent 80 proc. piliečių įsivaizduoja, kad jų sumokami mokesčiai (arba jei tokie būtų mokami), eitų tiesiai šviesiai kokio valdžios dėdės namo statybai ir prabangaus limuzino nuomai. Tai ir parodykite, kad taip nėra.

Gale plakato mažomis raidėmis „šio plakato spausdinimas ir demonstravimas mokesčių mokėtojams kainuoja...“ - tegul žmonės paprasčiausiai susimąsto apie tai, kad VISKAS kainuoja ir mokama yra ne iš ko kito, o iš jų sumokamų mokesčių“, - savo idėjomis dalinasi dar vienas skaitytojas.

Kitas skaitytojas siūlo idėjas, kaip galima būtų kovoti su vokeliais: „Čia paprasta. Tereikia visus mokesčius susimokėti pačiam žmogui, panašiai, kaip JAV, gauni pilną algą, kas dabar vadinama ant popieriaus, ir metų gale ar ketvirčiais susimoki mokesčius. Darbdaviams tada nebebus taip aktualu vokeliai. Tiesa, jų administravimas bus sudėtingesnis, išlupti iš tūkstančių mokesčius bus nelengva, kai dabar paprastai tai sumoka verslas. Ir dar. Mokesčių inspekcija turėtų mažiau bausti už įvairias popierių pildymo klaidas ar pan., o daugiau padėti verslui. Bausti tik piktybiškus pažeidėjus. Dar daug ką galima padaryti, tik nėra politinės valios. O to nėra, nes, kas gali paneigti, kad aukštiems valdininkams šešėlis naudinga...“

Šešėlis? Koks šešėlis? „Kalbos apie šešėlinę ekonomiką ryškiai perdėtos. Ji egzistuoja visose valstybėse. Ir išspręsti galima tik žmonių pragyvenimo lygio kėlimu. Valdžia, kaip visada, ieško kaltų kitur, tik ne savo nemokšiškume. Juk kai mokesčiai pasidaro per dideli verslui, jis arba užsidaro, arba neria į šešėlį. Žmogus taip pat priverstas ieškoti pigesnių prekių ir paslaugų. Jeigu aš dirbu rizikuodamas savo pinigais ir nesiskaitydamas su darbo laiku, o valstybė nori palikti iš mano uždirbtų pinigų tik kruopoms, o kartais net minusinę vertę, kiekvienas supranta, kad kažkas čia ne taip. Juk buvo priimtas ir toks įstatymas, kai mokesčius pradėjo skaičiuoti nuo apyvartos, o ne nuo pelno ir tik po riaušių pataisytas.“

„Tai, kad valstybė negauna mokesčių, anaiptol nereiškia, kad žmonės nuskriaudžia save. Priešingai, patekę į valstybės biudžetą, pinigai yra išvagiami, išplaunami per otkatus, kyšius, visokias nesąmones, tipo Vilnius - Europos kultūros sostinė, Valdovų rūmai ir panašiai.
Valdžia Lietuvoje yra nusikaltėlių rankose, todėl iš gaunamų mokesčių mokėtojų pinigų nėra ir nebus pagerintas medicininis aptarnavimas, nebus atpiginti vaistai, nebus nemokamo mokslo, pigesnio šildymo ar pigesnės elektros energijos. Vienintelis galimas kovos su korumpuota ir nusikalstamoms finansinėms grupuotėms tarnaujančia valdžia ir yra absoliutus jos ignoravimas, emigracija, mokesčių nemokėjimas. Kitų būdų kol kas niekas nepasiūlė - „demokratiniu“ būdu pakeisti valdančiąją aferistų šutvę per rinkimus nėra, nes valdantieji leidžia įstatymus sau - kad nepartiniai negalėtų pretenduoti nuvyti pagurkliais apsikarsčiusias kiaules nuo lovio“, - mano dar vienas skaitytojas.

Dėkojame DELFI skaitytojams už nuomones!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją