Iki trečiadienio 12 val. apklausoje dalyvavo 1564 skaitytojai. 73 proc. jų teigė, kad toks mokestis yra „nesąmonė“, 14 proc. skaitytojų mano, kad tokia idėja yra įdomi, bet jai nepritaria, tuo metu tokiam mokesčiui pritaria 10 proc. DELFI skaitytojų, 3 proc. - neturi nuomonės.

„Aš jau pati turiu savo vaikų ir jiems turiu galvoti kaip į gyvenimą investuoti, o ne tėvams oficialiai mokėti 5 proc. Tėvams padėti finansiškai aš ir be valstybės leidimo galiu ir padedu. Visiškas briedas, metų kvailystė“, - rašo viena skaitytoja.

„Mintis gal ir įdomi, bet tai negali būti vienintelis pensininkų išlaikymo šaltinis. Ką daryti tėvams, jei jų vaikai mirė ar žuvo anksčiau už juos? Ar jie tokiu atveju patys kalti, kad blogai prižiūrėjo? Manau, teisingesnė sistema būtų vaikų neturintiems viengungiams mokėti didesnius mokesčius, negu vaikus auginantiems tėvams“, - rašo kitas diskusijos dalyvis.

Toks mokestis turėtų būti įvestas. Buvo ir šiam mokesčiui pritariančių diskusijos dalyvių: „Pilnai sutinku, kad vaikai turėtų išlaikyti tėvus, nes jie viską investuoja į vaikus. Mano tėvai, kol mes mokėmės, atsisakė atostogų pajūryje, dar kolūkio laikais kelionės į užsienį vaikams atidavė, o patys dirbo be poilsio, kad tik vaikams netrūktų nieko“.

„Visai neblogas sumanymas! Gal tai priverstų vaikus ne du sykius per metus aplankyti tėvus, tada pinigus iš tų 5 proc. atiduočiau. Ne pinigai esmė, o tai, kad daugelis vaikų tiek susvetimėję, tiek „užmiršę“ savo vaikystės kelius, kad... supras tik tas, kieno problema ta pati“.

„O aš pritariu, nes jau yra pasaulyje valstybių, kur taip yra ir – jėga. Džiaugiasi ir tėvai, ir vaikai. O dar – jei kažkas išgyvena dėl to, kad Dievas jiems vaikų nedavė – tai irgi jokios problemos: juk trijų ar keturių vaikų mama visą gyvenimą atiduoda vaikams ir negali užsidirbti pinigų senatvei, tai jai paskui uždirba jos užauginti vaikai. Tuo tarpu toji, kuri neturi vaikų, gali daryti karjerą ir užtikrintai uždirbti senatvei. Viskas labai logiška“.

Ir taip padedame savo tėvams, papildomų mokesčių nereikia! Kiti skaitytojai pabrėžė, kad vaikai ir taip padeda savo tėvams, todėl papildomas mokestis nereikalingas. „Ar taip, ar taip vaikai senais tėvais rūpinasi. Juk nepalieka gulėti lovoje ir negali sau leisti bent jau nepaskambinti. Vaikai ir kąsnį geresnį tėvams atneša, ir vaistų parūpina, ir atlieka darbus, kurių tėvai jau nebeįstengia atlikti. Dabar gaunasi taip: „Aš tau tėveli, mamyte sumoku po 5 proc. ir tu gyvenk kaip nori“, - rašo skaitytojas.

Jam pritaria ir kitas diskusijos dalyvis: „Įvesti tokį mokestį būtų tikrai nelogiška, nereikia daryti privalomu dalyko, kuris ir taip savaime suprantamas. Jeigu tėvai tavimi rūpinosi, stengėsi suteikti išsilavinimą ir pan., jei palaikai gerus santykius tai ir be prievolės padėsi jiems, jeigu reikės - ne 5, o 50 proc. pajamų. O toks įstatymas kaip tik gali padidinti gimstamumą asocialiose šeimose, kur tėvai negali užtikrinti ateities, bet gali gimdyti tam, kad jei kartais vaikui kažkaip pasiseks ir užaugęs turės pajamų, imtų visiškai nepelnytus 5 proc.“

Mokestis neapgalvotas iki galo. Keli skaitytojai mano, kad tokiu mokesčiu suskubs pasinaudoti asocialios šeimos. „Kyla klausimas, ar nebus skatinamos asocialios šeimos gimdyti dar daugiau vaikų, kuriose atžalų laukia skurdas, alkis ir girtaujantys tėvai, kuriems kažkada reikės mokėti 5 proc.? Vienu žodžiu, klausimas labai slidus ir reikalauja labai gero įsigilinimo, apgalvojimo, situacijos analizės“.

Šį klausimą kelia ir kitas skaitytojas: „Vargu ar mokesčio verti tėvai, kurie prastai išauklėjo savo vaikus. Mat pats gimdymas yra joks nuopelnas. Tikrasis nuopelnas yra išauklėto, darbštaus, protingo, atsakingo ir kitais būdais gero jauno žmogaus užauginimas. Čia kyla įdomus klausimas - ar gali gerai išauklėtas žmogus palikti savo tėvus "ant ledo"? Geri vaikai ir be jokių mokesčių esant reikalui ir galimybei pagelbės savo tėvams. Blogi vaikai tuo tarpu vargiai ar tą daro, bet ar verti kažko tėvai, kurie padarė savo vaikus blogais? Vienareikšmiškai ne, mat nuopelnas nėra pasigimdymas“.

„Vaikai, kurių tėvams buvo atimtos motinystės ar tėvystės teisės mokėti neturėtų nieko. Taip sakant, augink atsakingai, nes rizikuoji negauti pensijos iš vaikų. Latrams ir asocialiems nepriklausytų niekas, jei vaikų auginimo laikotarpiu būtų suabejota vaikų auginimo ir auklėjimo kokybe, ypač jei patys vaikai sulaukę 16-os metų kreiptųsi į vaikų teises su svariais įrodymais...“, - sprendimo būdą siūlo kitas skaitytojas.

Dėkojame DELFI skaitytojams už nuomones!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją