Tačiau labiausiai mane stebina, kelia apgailestavimą ir pasibjaurėjimą žiniasklaidos vaidmuo šiame skandale. Tiksliau sakant kai kurių jos atstovų veiksmai. Kurie labiau primena pigų bulvarinį mišinį.

Lietuva gali pasigirti turinti vienus iš liberaliausių žiniasklaidos įstatymus pasaulyje. Jos veiksmus beveik niekas nekontroliuoja ir tai yra vienas rimčiausių demokratiškumo bruožų, tačiau vis dažniau žiniasklaida pradeda piktnaudžiauti savo neliečiamumu.

Bent kiek apsišvietęs žmogus žino, kad pagrindinė žiniasklaidos funkcija yra pateikti objektyvią, nepriklausomą, nešališką informaciją. Suteikti tiek pagrindinių žinių, kad žmogus, sekantis ją, galėtų susidaryti kuo išsamesnį vaizdą ir jau pats nuspręsti priimtina jam ta informacija ar nepriimtina.

Tačiau taip, kaip elgiasi Lietuvos žiniasklaida šiomis skandalo dienomis, mano manymu, ji peržengia bet kokias nešališkumo ir objektyvumo ribas. Tiek spaudoje, tiek per televiziją žmonės užverčiami krūva informacijos, kurios neva turinis vienas „kaltas, nusižengęs, mafijozas“.

Gėdingiausia tai, kad žiniasklaida bando formuoti visuomenės nuomonę, neleidžia jai pačiai pasirinkti, kas kaltas, o kas ne. Bet kokius kitokios nuomonės pasireiškimus tuoj pat užgožia ciniškomis kalbomis apie populizmą. Tačiau norisi paklausti ar tie patys stambieji spaudos leidiniai ir TV kanalai neužsiminėja pigiu populizmu patys?

”Lietuvos Rytas” – vienas iš aršiausių Prezidento Rolando Pakso oponentų. Tai galima suprasti. Juk šis laikraštis, priklausantis dešiniųjų sparnui, visada neigiamai atiliepdavo apie kitas partijas ar politikus.

Mano manymu, didybės manija sergantis jo žurnalistas Rimvydas Valatka negali giedoti ditirambų dešiniosioms partijoms, kurios niekaip nesutaria tarpusavyje, todėl jam ir belieka pastoviai šaukti, kaip Lietuvoje viskas blogai.

Tas, kam tenka „garbė“ pavartyti šį leidinį, tikriausiai neretai Redaktoriaus skiltyje pastebi straipsnius, kuriuose nuolatos kažkas kritikuojamas ir peikiamas. Net tada, kai rodos reiktų pasidžiaugti (kad ir dėl sparčiausiai Centrinės ir Rytų Europoje augančios Lietuvos ekonomikos), ten bus minimi tik priekaištai valdančiajai partijai, kodėl ji, atseit, nepadarė kitaip.

Prisiminus kita skandalą, susijusį su “Lietuvos Ryto” ir prokuratūros santykiais, labiausiai stebino R.Valatkos nenoras taip lengvai susitaikyti su esama situacija, laikraštyje dar gerą mėnesį rodėsi straipsniai apie blogą Lietuvos prokuratūrą, kurią. kaip bebūtų keista, šiuo metu labai myli. Matyt, vėjai kiti papūtė…

Ironiją kėlė tai, kad tuo metu R.Valatka nesigėdijo visus nuopelnus prisiimti sau. Jei Jūs pavartytumėte tuometinę spaudą, pastebėtumėte tas liaupses, kurias giedojo šis laikraštukas. Rodėsi, jog “Lietuvos rytui” reikėtų statyti paminklą, kaip „vieninteliam Lietuvos kovotojui už žodžio laisvę“. Tik gaila, kad ta žodžio laisvė dažnai matuojama pagal asmeninius, gana ciniškus ir pigius “Lietuvos ryto” redaktorių standartus…

„Veidas“ – Prezidentūros skandalo metu objektyvumo šiame leidinyje labai pritrūko. Leidinys pilnas pagiežos, nors žurnalo kredo yra “tik kokybiška ir svarbi informacija apie politiką“, deja, man kartais atrodo, jog kokybiškumo jame nedaugiau nei „Vakaro žiniose“.

Pigus “važiavimas” ir nenoras priimti jokios kitokios nuomonės. Toks man susidarė įspūdis. Apie “Veido” apžvalgininko pasisakymus per LRT kalbėti nesinori - pigus cirkas bei putojimasis. Labiau paremtas emocijomis nei logika ir noru objektyviai pažvelgti į susidariusią padėtį.

Nors aišku, kai žurnalas teigia, kad jo skaitytojų ratą sudaro elitas (mes juk žinome, kas yra tas vadinamasis elitas Lietuvoje), nenustembi regėdamas tokius straipsnius, juk rinkimai artėja…

Beje, dar vienas pastebėjimas. Per buvusią Remigijaus Ačo apklausą išaiškėjo vienas įdomus dalykas, kad „Veidas“ pateikė klaidinančią informaciją apie neva R.Ačo firmos laimėtą konkursą dėl viaduko statybos, kaip išaiškėjo, tai buvo visai kita firma. „Veidas“ iki šiol nepaneigė šios informacijos. Tai norėtųsi paklausti šio žurnalo redaktoriaus, o kaip dėl tamstos sąžinės ir moralės?..

LNK – šis kanalas kažkada tikrai buvo laisvas ir nepriklausomas, bet šiomis dienomis jis labiau panašus į keistą nesusipratimą tarp bulvarinio skaitalo, teisėjo, tautos. Vietoj to, kad pateikinėtų objektyvią informaciją, iš kurios galėtų pats žiūrovas rinktis, per Žinias galima regėti tik tai, kad kanalas perša savo nuomonę kitiems, pastoviai šaukdamas: „kaltas, kaltas“.

Kyla klausimas, kodėl iš anksto taip teisiamas žmogus? Kodėl nenorima pateikti „švarios“ informacijos, be piršimo per prievartą, kur patys žmonės spręstų, kas kaltas, o kas nekaltas? Kodėl kraipoma informacija, pateikinėjama tik tokiomis formomis, kuri mieliau skambėtų LNK žurnalistams, su jau iš anksto akcentuojama neigiama pozicija?

Nors pažiūrėjus, kaip spragsi sensacijų beieškantis žurnalistas Edmundas Jakilaitis, nesistebi. Gali jį suprasti – reitingai. Ir vėl pakvipo artėjančiais rinkimais. Be to, matyt, baimė, kad į „Žodžio laisvę“ gali niekas neateiti…

LRT – stebina neprofesionalumu, rodos, laidas veda tokie korifėjai kaip Audrius Siaurusevičius, bet ilgesnį laiką pastebėjus, kokius laidos svečius nuolat kviečia, ima tik apgailestavimas.

Sukviečiami tik oponentai, kurie nieko kito ir negali pasakyti, tik kaip „kaltas“. Kitos pusės šalininkų arba nebūna, arba pastatomas vienas prieš 4-5. Įdomi proporcija.

Juokingi atrodo politologai, kurie susideda tik iš „Veido“ apžvalgininko ir Lauro Bielinio, kurie nieko neanalizuoja, o tik vienas per kitą šaukia: „populizmas, populizmas“.

Keista ir tai, kad visi šie žiniasklaidos atstovai daugiausia remiasi tik vienu informacijos šaltiniu. Labai dažnai pasigendu oponuojančios pusės. Kas gi tai - atisitiktinumas? O gal tas pats pigaus populizmo vaikymasis?

Deja, yra taip, kaip yra. Nepriklausomos ir nešališkos žiniasklaidos, kuri pateikinėtų objektyvią informaciją, mano manymu, Lietuvoje beveik nėra. Vis labiau veikia pinigai, kitų politinių grupių įtaka bei kiti veiksniai, kurie lemia tai, kad žiniasklaida vietoj to, kad suteiktų žmonėms tik informaciją, pradeda piršti ir savo nuomonę.

Ir vis tik tikiuosi, kad dauguma Lietuvos gyventojų aklai neseks ir netikės tuo, ką jiems bando įpiršti šiandieninė Lietuvos žiniasklaidą. Tikiuosi, Lietuvos žmonės darys ir savo asmenines išvadas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!