Kas per išimtis?! Kas per privilegija katalikų kunigams? Jeigu šie dvasiškiai bažnyčioje sutuokę piliečius nebesugeba užpildyti standartinio blanko apie santuokos įregistravimą ir jį išsiųsti atitinkamai civilinės metrikacijos įstaigai, tai ko tada iš vis jie verti?!... Priimtas laikinas absurdiškas susitarimas, o jis galioja jau beveik dešimt metų... Ir niekam iš valdžios vyrų į galvą neateina mintis, kad būtina neatidėliojant šią nesąmonę ištaisyti. Juk tai ne tik nepagarba kitoms religinėms bendruomenėms, bet ir daroma didžiulė materialinė žala valstybei, moralinė bei teisinė žala daugeliui Lietuvos piliečių.

Ne paslaptis, kad vyriškis, neretai siekdamas suvilioti katalikę merginą ar moterį, susituokia bažnyčioje, tačiau sąmoningai bažnytinę santuoką vengia įregistruoti civilinės metrikacijos įstaigoje. Jei po kurio laiko dėl kokių tai priežasčių toks vyras su šia moterimi piktybiškai išsiskiria, moteris lieka teisiškai už borto. Neįregistravus santuokos civilinės metrikacijos įstaigoje, ji neįgyja CK numatytų teisių ir pareigų, pvz. nepradedamas taikyti šeimos turto teisinis režimas, neatsiranda tarpusavio išlaikymo prievolė ir kt. Toks pats likimas laukia ir vyrų, jeigu bažnyčioje susituokusi moteris nesutinka santuokos įregistruoti civilinės metrikacijos įstaigoje, nes, matyt, ir šiuo atveju sudaryta tik bažnytinė santuoka buvo su atitinkamu siekiu...

Kita dalis sutuoktinių (arba tik vienas iš sutuoktinių) nesutinka bažnytinės santuokos įregistruoti civilinės metrikacijos įstaigoje, siekdami išsaugoti gaunamą našlio (našlės) pensiją ar kokią pašalpą,
gaunamą už jau mirusio buvusio sutuoktinio nuopelnus. O tokių išmokų, kaip žinome, daugybė.

Aš, kaip ir dauguma Lietuvos piliečių, gerai suprantu susiklosčiusią sunkią šalies ekonominę būklę, ir tai, kad kiekvienas nepagrįstai išmokėtas litas iš valstybės biudžeto daro žalą krašto ekonomikai. Todėl manau, kad būtina nedelsiant užkirsti kelią tokiam valstybės lėšų nutekėjimui.

Minėtai netvarkai valstybėje sudarė prielaidas žemiau pateikiama konkreti valdžios veika:

Pirmiausia, šiam piktnaudžiavimui pradžią padarė Vyriausybės vardu teisingumo ministras Gintautas Bartkus (nepavyko rasti tokio Vyriausybės nutarimo, kuriuo būtų pavesta teisingumo ministrui Gintautui Bartkui tai padaryti) ir Lietuvos vyskupų konferencijos vardu konferencijos vicepirmininkas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, 2001 metų liepos 11 dieną pasirašę laikiną susitarimą dėl Katalikų Bažnyčios nustatyta tvarka sudarytų santuokų įtraukimo į valstybinę apskaitą. Remdamasis šia sutartimi bei vadovaujantis Civiliniu kodeksu, teisingumo ministras dar kartą savo 2008 m .rugsėjo 30 d. įsakymu Nr.1R-375 patvirtino „Pranešimo apie bažnyčios (konfesijų) nustatyta tvarka įregistruotą santuoką tvarkos aprašą“. Šiame dokumente rašoma:

...„3. Į apskaitą civilinės metrikacijos įstaigose įtraukiamos santuokos, įregistruotos valstybės pripažintose religinėse bendruomenėse ir bendrijose: lotynų apeigų katalikų, graikų apeigų katalikų, evangelikų liuteronų, evangelikų reformatų, evangelikų babtistų, ortodoksų (stačiatikių), sentikių, judėjų, musulmonų sunitų, karaimų, septintosios dienos adventistų (Septintosios dienos adventistų Bažnyčia).

4. Religinės bendruomenės ir bendrijos (išskyrus lotynų apeigų katalikų) įgaliotas (įpareigotas)asmuo per dešimt dienų po santuokos sudarymo bažnyčios (konfesijų) nustatyta tvarka pateikia santuokos sudarymo vietos civilinės metrikacijos įstaigai nustatytos formos pranešimą apie  santuokos įregistravimą (kaip priedas, pateikiama pranešimo blanko forma). 

...6. Lotynų apeigų katalikų bendruomenėje susituokę asmenys per dešimt dienų po santuokos sudarymo pateikia santuokos sudarymo vietos civilinės metrikacijos įstaigai Lietuvos vyskupų konferencijos 1999 m. rugpjūčio 25 d. patvirtintos formos santuokos liudijimą....“

Tenka konstatuoti, kad apie būtinumą atšaukti aukščiau minėtą susitarimą dar 2009 metais buvo siūloma ne tik Vyriausybei, Teisingumo ministerijai, bet ir Lietuvos vyskupų konferencijai. Vyko susirašinėjimas, aiškinimasis kas tai turi padaryti. O rezultatas – tik abstraktūs atsakymai pareiškėjui apie tai kieno kompetencijoje šis klausimas. Lietuvos vyskupų konferencijos vadovai net nesiteikė atsakyti. Ar tai pateisinama demokratinėje valstybėje?!

Manau, kad būtina ne tik atšaukti minėtą susitarimą, bet ir užtikrinti, kad civilinės metrikacijos įstaigoms būtų pateikti pranešimai apie visas katalikų bažnyčiose įregistruotas santuokas už visą laikotarpį - nuo 2001 metų iki šiol. Atsižvelgiant į šiandieninius informatikos pasiekimus, tai padaryti nėra sudėtinga. Reikalingas tik atsakomybės jausmas prieš visuomenę ir supratimas kokią didelę žalą daugeliui Lietuvos žmonių yra padariusi neapgalvota išimtis katalikų kunigams. 

Manau, kad jei Lietuvos Vyriausybė bei Lietuvos vyskupų konferencijos vadovai ir toliau vilkins savo suokalbio dėl katalikų kunigų išskirtinumo egzistavimą, griežtesnį žodį tars Lietuvos visuomenė ir pirmiausia-objektyvioji žiniasklaida. Tačiau norisi tikėti, kad sveikas protas nugalės ambicijas, kurios galėtų kilti sprendžiant minimą problemą .Nepamirškime, kad pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją, visos pripažintos religinės bendrijos ir bendruomenės turi vienodas teises ir privalo laikytis Respublikos įstatymų. 

Kartu norėčiau priminti, kad kitose šalyse, kuriose yra pripažįstamos bažnytinės santuokos, religinių organizacijų atstovams, laiku nepranešusiems apie sudarytas santuokas civilinės būklės aktus registruojančioms institucijoms, yra numatyta administracinė atsakomybė. Taigi ir Lietuvoje, nustatant religinių organizacijų pareigą pranešti civilinės metrikacijos įstaigoms apie sudarytas santuokas, turėtų būti numatyta atsakomybė už šios pareigos nevykdymą. Apie tai dar 2008 birželio 12 d. rašė Ieva Pupelytė savo straipsnyje „Bažnytinės santuokos įregistravimo ypatybės“, tačiau ar į tai atsižvelgta? Ar Lietuvoje tokia Atsakomybė nustatyta?.. Taigi, Teisingumo ministerijai privalu vieną kartą suprasti esamos tvarkos, registruojant bažnytines santuokas civilinės metrikacijos įstaigose, netobulumą ir jį pašalinti, nors tam ir prieštarautų Lietuvos katalikų bažnyčios elitas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!