Tačiau įvertinus Gerulaičio pasiekimus sporte bei jo pripažinimą pasaulyje ir įtaką sportininkams, netgi Sabonio pasiekimai, mano manymu, yra gerokai blankesni.

Sabonis, be abejo, aplenktų Gerulaitį savo pajamomis ir savo patriotiškumu. Tačiau nereikia abejoti ir tuo, kad Gerulaitis buvo lietuvis. Galbūt daugiau amerikietis, tačiau puikiai kalbėjęs lietuviškai ir tiesiogiai rėmęs Lietuvą, nors ir niekad joje neapsilankęs.

Daug žinome apie Sabonio pasiekimus: Seulo olimpiados čempionas, Eurolygos čempionas su Madrido “Real”, SSSR čempionas su Kauno “Žalgiriu”, 1982 m. pasaulio čempionas, NBA pusfinalio dalyvis su “Blazers”.

Būdamas labai talentingas krepšininkas, Sabonis, deja, niekada nepakliuvo tarp pačių geriausių. Sabonis nepretenduoja į krepšinio legendų sąrašą tarp Michael’o Jordano, Magico Johnsono, K. Abdul-Jabbaro ar Larry Birdo, kurie beje žaidė Sabonio žydėjimo metais.

Netgi tokie tiesioginiai Sabonio varžovai, kaip Hakeem Olajuwon, Patrick Ewing ar Shaquille O’Neal, krepšinio mėgėjų, neturint omenyje lietuvių, rusų ir ispanų, yra vertinami geriau už Sabonį.

Nors ir ne vieną kartą pripažintas geriausiu Europos krepšininku, Sabonis nežinia ar būtų pakliuvęs į geriausių pasaulio krepšininkų dešimtuką kartu su NBA žaidėjais.

Tuo tarpu Vitas Gerulaitis yra laimėjęs atvirąjį Australijos čempionatą, pasiekęs dar dvejus Didžiojo Kirčio turnyrų finalus ir penkis pusfinalius. Jis laimėjo 17 prestižinių teniso turnyrų. Šešis metus iš eilės (77-82) jo reitingas buvo tarp 10 geriausių pasaulio tenisininkų. Jis ne kartą yra laimėjęs prieš savo laiko teniso legendas J. McEnroe, B. Borgą ar J. Connorsą. Jo pusfinalis 1977 m. su B. Borgu iki šiol yra neoficialiai laikomas pačiu gražiausiu maču Vimbildono istorijoje.

Taigi sportinių pasiekimų atžvilgiu Gerulaitis tikrai pralenkia Sabonį. Sabonio naudai galima teigti, kad tenisas populiarumu neprilygsta krepšiniui nei Lietuvoje, nei JAV. Bet kitose šalyse tenisas dažnai yra populiaresnis už krepšinį.

Daugumai moterų tenisas taip pat labiau imponuoja. Nors krepšinis yra dažniau žaidžiamas ir labiau komercinis, bet tikrai negalima sakyti, jog jis pasaulyje yra žymiai populiaresnis už tenisą.

Nors Sabonis galbūt neturėjo galimybės savęs išpopuliarinti, jis padarė nemažą įtaką sportininkams ir treneriams. Štai NBA vidurio puolėjai iš Sabonio pradėjo mokytis perdavinėti kamuolį, dėl Sabonio gero žaidimo NBA treneriai puolė ieškoti ir kitų talentų Europoje.

Tačiau ir Vitas Gerulaitis nebuvo vidutinybė. Jo greitis ir staigumas privertė kitus tenisininkus daug labiau lavinti šias savybes. Jis daug prisidėjo, kad “serve and volley” žaidimo stilius dominuotų vyrų tenise visą dešimtmetį.

Sabonį labai gerbia kai kurios krepšinio legendos, pvz. Billas Waltonas, bet dauguma jų nelaiko Sabonio vienu iš saviškių. Tuo tarpu į teniso legendų viršūnę Gerulaitį kelia tokios žvaigždės kaip Pete’as Samprasas, Bjornas Borgas, Johnas McEnroe, Chrisas Evertas ir kiti. Todėl lietuviai tikrai neturėtų pamiršti, kad po metų pasaulis minės garsiausio lietuvio sportininko 50-metį.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!