Ji piktinosi, kad laidos autoriai yra tokie kvaili, (laiške negailėjo įžeidžiančių epitetų – paistalai, neprofesionalu ir t.t.), nes kalbėjo tik apie motinas. Anot jos, žurnalistai nesupranta, kad vaikas, kurį paliko motina, dar turi ir tėvą, kuris turėtų pasirūpinti juo, jei to nesugeba padaryti degradavusi motina. G.Purvaneckienė siūlė pasižiūrėti net į Konstituciją, kad laidos autoriai tuo įsitikintų, lyg politikei būtų nežinoma, kad ne vienas toks asocialus tėvas liežuvio neapverstų paklaustas apie jo atsakomybę vaikui, nekalbant jau apie tai, kad ne viena tokia motina net nežino, kieno vaiką nešioja.

Mes nesakysime, gerb. Giedre Purvaneckiene, kad viešai įžeidėte laidos „Valanda su Rūta“ redaktorių grupę ir apkaltinote neprofesionalumu, pasišaipėte iš laidos dalyvių už tai, kad jie turėjo savo nuomonę (citata apie Laurą Imbrasienę: „žiūrėjau į švelnius veidelius ir galvojau iš kur toks kraugeriškumas?“), ir net nesuabejosime, ar apskritai matėte laidą. Rašydama straipsnį apie laidą Jūs iškreipėte ir jos temą, ir turinį.

Tačiau pabūkime nešališki ir pasižiūrėkime, kas iš tiesų buvo parodyta televizijos žiūrovams. Tiesiog pateiksime laidos ištraukos stenogramą. Visą savaitę LNK eteryje sukosi laidos anonsas. Tikrai siaubingas.

„Motina pagimdė kūdikį, nuskandino jį ir nuėjo žiūrėti TV (tai tik ką nutikusi istorija). Pareigūnai įtaria, kad ji nužudė ne vieną savo kūdikį.

Ir ką daryti, kai motina vaikų namams atiduoda jau dešimtą savo vaiką?
Sterilizacija – žmogaus teisių pažeidimas ar vienintelė išeitis?“

Štai toks buvo laidos anonsas ir kaip matote, nė vieno žodžio apie priverstinę sterilizaciją. O tema tikrai aktuali. Daugiau nei 25 000 - tiek vaikų šiandien gyvena vaikų globos namuose. Kiek iš jų yra našlaičiai? Ne vienuose globos namuose nerasime nė vieno! Čia gyvena broliai ir seserys, atimti iš prasigėrusių, degradavusių tėvų.

Kai kurie šių vaikų būtent globos namuose pirmą kartą savo gyvenime pamatė švarią lovą, karštą vandenį, sužinojo, kad galima bendrauti ir nevartojant keiksmažodžių. Baisiausia, kad nei vieno šių vaikų, tėvai, taip ir nepasigedo – per kelerius metus jų neaplankė nė karto. Apie tai liudijo ir laidos „Valanda su Rūta“ pašnekovai. Laidos kūrėjai negalėjo likti abejingi šiai problemai.

O kas mūsų valstybėje daroma, kad nelaimingų vaikų, gimusių asocialioje šeimoje mažėtų. Laidoje nuskambėjo baisus faktas, kad kai kuriose tokiose „šeimose“ auga 6, 8, o būna, dešimt ir daugiau vaikų.

Minėtos laidos dalyvė – TV laidų vedėja Aušra Kilkuvienė pasakojo, kad jau kelerius metus globoja berniuką iš asocialios šeimos, ir jai ne kartą siūlyta pasiimti daugiau tos pačios motinos vaikų.

Vaikų globos namų asociacijos prezidentas Algimantas Liaudaitis laidoje „Valanda su Rūta“ klausė: „ką daryti, kai kelis vaikus numetusi valstybei motina vėl laukiasi, apgirtusi šaiposi ir net nežino, kas jos vaiko tėvas?“.

Ne vienerius metus su paliktais vaikais dirbantis, ir pats du vaikus globojantis Viešvilės vaikų namų direktorius Algimantas Liaudaitis neslėpė, kad situacija yra siaubinga. Dažniausiai vaikus palieka asocialūs tėvai, o jų vaikai neretai gimsta neįgalūs, su apsigimimais, elgesio sutrikimais.

Apie sterilizaciją kalba pasisuko tuomet, kai vaikų namų asociacijos vadovas pats pareiškė, kad sterilizacija (vėl gi, nė žodžio apie priverstinę), tokioms moterims galėtų būti išeitis. Jam pritarė ir žinoma laidų vedėja Laura Imbrasienė. Tiesa, ji buvo kategoriška: „Jei 3 vaiką paliko, ant stalo tokią, nes mačiau paliktų vaikų akis“, - susijaudinusi kone išrėkė p. Imbrasienė.

Ar todėl, kad žmogus turi savo nuomonę ir ji nesutampa su gerb. Giedrės Purvaneckienės, gali būti viešai įžeidinėjamas? Ar diskusijų laidoje, demokratinėje valstybėje negali būti nuomonių skirtumo?

Laidoje buvo prieita išvados, kad sterilizacija su moters sutikimu galėtų būti išeitis, kad nelaimingų vaikų gimtų mažiau.

Socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė kaltino laidos autorius ir net pareiškė, kad šie metė ant socialdemokratų (kaip pati rašė – „visada gynusių žmogaus teises“) fašizmo ideologija kvepiantį šešėlį, mat pasakė, kad jie 2002 m. pasirašė po įstatymo projektu, kuriame kalbama apie priverstinę sterilizaciją.

Ar tikrai taip buvo?

Laidos metu buvo susisiekta su Seimo nare Birute Vėsaite. Pateikiame jums pokalbio stenogramą, iš kurios aišku, kad laidos metu buvo patikslinta, koks įstatymo projektas buvo Seime įregistruotas:

Rūta Mikelkevičiūtė (toliau R.M) - Mūsų žiniomis 2002 metais Seime buvo įregistruota pataisa, kurioje buvo siūlyta priverstinai sterilizuoti asocialias ir psichinę negalę turinčias moteris? Ar jūs pasirašėte po šia pataisa?

Birutė Vėsaitė (toliau B.V) - TAIP.

R.M - Kodėl? Studijoje vyksta audringa diskusija, ar taip turėtų būti?

B.V. - Reikėtų informuoti, kad su jų (motinų – aut. past.) SUTIKIMU, nes kitaip patektume į teismą Strasbūre. Ir būtų baisus skandalas, o kad tokia priemonė reikalinga - NEABEJOTINAI. Dar vienas dalykas ką šiandien siūlyčiau – nemokamą kontracepciją rizikos grupės moterims.

R.M. - Kodėl nepriimate įstatymo Seime dėl sterilizacijos SU MOTERS SUTIKIMU?

B.V. -Jūs prisimenate, kad anas Seimas atmetė, dabar, manau, būtų analogiškas atvejis.

Manykime, kad politikė Giedrė Purvaneckienė laidos vis dėlto nematė.
Kai jūs kalbate apie žmogiškumą ir žmogaus teises, norėtųsi paklausti Jūsų: ar vaikas yra ne žmogus, ar jis privalo augti tokioje šeimoje?
Gerbiama Giedre Purvaneckiene, žurnalistams, ir juo labiau vaikams tikrai nesvarbios jūsų politinės kalbos, tuo labiau, kuri politinė partija iš esmės imsis darbo ir atsakomybės už nelaimingus, mėtomus vaikus, nes mums, kaip ir vaikams, svarbus rezultatas – vaiko laimė.

Su pagarba,
Laidos „ Valanda su Rūta“ autoriai
Rūta Mikelkevičiūtė
Giedrė Talmantienė
Elvyra Žvirblienė

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!