Atsiliepė labai malonus vyriškis ir papasakojo apie „Topo centro“ gimtadienio proga vykstančią akciją. Paaiškėjo, kad norint atsiimti prizą reikia pagal sutarties sąlygas nupirkti „Labas“ papildymą už 99 litus ir jam vėl paskambinti tuo pačiu numeriu. Taip pat reikia viską atlikti iki tos pačios dienos 17 val. nes kitaip mano laimėjimas bus panaikintas.

Toliau paskambinau į savo rajone esantį policijos komisariatą ir pranešiau apie bandymą mane apgauti. Pirmasis policininko komentaras po mano pasakojimo buvo: „Apgavikas jau seniai bus išmetęs tą kortelę, iš kurios skambino“, tačiau man pasakius, kad prieš kelias minutes su juo kalbėjau, pareigūnas pažadėjo man perskambinti už 10-20 minučių.

Antrą kartą paskambino jau kitas pareigūnas. Jam papasakojau istoriją nuo pradžių iki galo. Pokalbio metu jam kažkas sutrukdė, todėl teko visą istoriją kartoti. Visas pokalbis buvo labai „pasyvus“ iš pareigūno pusės, o jo atsakymas skambėjo taip: „Jeigu turite pretenzijų ir norite, kad būtų pradėtas tyrimas, atvykite į policijos komisariatą ir parašykite pareiškimą“. Po šio sakinio mano entuziazmas dingo ir atsakiau, jog aš nenukentėjau ir savo pretenzijas pasilaikysiu sau. Jis dar kartą pakartojo, kad galiu apsigalvoti, atsisveikinome ir padėjau ragelį. Istorijos pabaiga.

Mano komentaras

Telefoniniams sukčiams – žalia šviesa. Nors ir buvau pasirengęs paaukoti savo laisvą pusdienį bei susitikti su sukčiumi, iš policijos pusės nebuvo jokios iniciatyvos. Per kiek laiko būtų pradėtas tyrimas? Tikrai nemanau, kad mano sugalvotas laimingos pabaigos scenarijus būtų įvykęs per pusantros valandos, įskaitant visus popierizmus ir kelionę į komisariatą. O jis skamba visai nesudėtingai – pareigūnui stebint susitikčiau su telefoniniu sukčiumi. Visa kita po to – policijos darbo detalės.

Atvirai pasakius, netgi nemanau, kad mano pareiškimas būtų perskaitytas tą pačią dieną. Kokia rizika sukčiui būti pagautam? Jam reikia tiesiog saugoti „aukų“ duomenis ir, jei tas pats numeris skambina kitą dieną, neatsiliepti. Atsargumui galima kartas nuo karto pasikeisti SIM kortelę.

Liūdna gaida užbaigiu savo trumpą istoriją. Kaip jau minėjau, man nuo viso to – nei šilta, nei šalta. Tačiau pasitikėjimas policija tikrai neišaugo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!