Kaip rašoma straipsnyje, Londono Newhamo rajono valdžia reikalaus atskleisti visų beveik 700 darbininkų, priimtų atlikti su Olimpiada susijusius darbus, vardus ir adresus. Tokį jų elgesį skatina kylantis visuomenės nepasitenkinimas, jog pernelyg didelę darbų dalį atlieka emigrantai, kai tuo tarpu vis daugiau „tikrųjų“ britų netenka ir negali rasti darbo.

Tarp tų, kuriuos reikėtų patikrinti, pateko ir Artūras. Lietuvis papasakojo, jog dirba Stratforde, kur statomas Olimpinis stadionas, ir už vieną darbo dieną prie betono purkštuvo gauna 50 svarų. Darbą jis susirado internetu ir dėl jo išvyko iš gimtinės.

„Tai darbas, kurio man reikia ir buvau labai laimingas jį gavęs“, - „London Lite“ žurnalistui sakė Artūras. „Ilgiuosi šeimos, o ir uždirbami pinigai nėra tokie jau dideli. Tačiau Lietuvoje nėra darbų, todėl galiu tik džiaugtis turėdamas jį čia“.

Lyg ir būtų nieko tokio, jei ne Artūro darbdaviams pateiktas adresas, kuris yra „bed and breakfast“ tipo namai netoli Stratfordo esančiame Leytonstone. Cituojamas ir vienas ant emigrantų burnojantis anglų vairuotojas, tvirtinantis, jog rytų Londone yra daugybė bedarbių britų, o darbo skelbimai turėtų būti siunčiami į vietines darbo biržas, o ne skelbiami internete.

Oficialiai teigiama, jog emigrantai sudaro 23% visų Olimpinius darbus atliekančių darbininkų. Bet tuo pradedama vis labiau abejoti, ir dairomasi galimybių, kurios leistų išvengti asmens duomenų apsaugos įstatymų ir paviešinti visų dirbančiųjų tautybes.

Tačiau Olimpiados statybų rangovai gina tokius darbuotojus teigdami, jog jiems tinka visi, kurių pateiktas gyvenamosios vietos adresas yra bet kuriame iš penkių Olimpinių rajonų – Newhame, Greenwiche, Tower Hamletse, Hackney ar Waltham Foreste. Duomenų atskleidimo kovą statybų organizatoriai tikriausiai laimės, tačiau tokie tituliniai straipsniai turėtų priversti kiek nejaukiai pasijusti bet kurį emigrantą – o kada gi mano darbdavys sugalvos užsiimti „etniniu valymu“?

Žinoma, visuomet bus tokių, kurie darbo kokybę vertins labiau nei tautybę, o ir darbštumu lietuviai tikrai pasižymi. Tik labai norisi, kad britų žiniasklaidoje žodis „Lithuania“ labiau sietųsi su tokiomis temomis, kaip, pavyzdžiui, šių metų Europos kultūros sostinės šalis. Beje, teko matyti Vilnių tarp siūlomų aplankyti miestų jau dviejuose rimtuose kelionių žurnaluose, bet apie tai – kita tema.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!