Lengvai žagtelėjęs
jos pagraudenimus apie ekonominės krizės nubrauktus koncertus ir vėl stebiuos moteriškaitės įžūlumu (o gal bukumu?): „Širdį skauda. Galvoju, Viešpatie mano, atvažiuoja
kažkokia
dainininkė Björk ir jai negaila trijų milijonų. Tai palaukit, kodėl mes blogesni, kodėl mūsų nefinansuoja valstybė?“

Suprantu, tai buvo retorinis klausimas, bet ar galėčiau į jį atsakyti? Žinau, žinau tokiai Pūko super star mano nuomonė kaip piemens švilpuko aidas toliuose, bet visgi pabūsiu įžūlus.

Ar jūs moteriškaite žinote, kas ta Björk po galais yra? Ar tai jums tik skambus 5 raidžių derinys? A? Gal apšviesti? Na tada pradedu. Pirmiausia mums ši islandė dainų kūrėja ir atlikėja, be viso to pasauliui ji dar ir aktorė bei muzikos prodiuserė. Per visą savo gyvenimą nominuota trylikai (!) Grammy, vienam Academy ir dviems Auksinio gaublio apdovanojimams; įrašyta į sąrašus „100 geriausių: moterys rokenrole“ bei „22 geriausi balsai pasaulyje“. Smulkutė „mergaitė“ jau yra pardavusi 15mln. įrašų visame pasaulyje. Taip pat derėtų paminėti jos skiriamuosius bruožus – muzikinių stilių maišymas bei ekscentriška išvaizda / elgesys. (wikipedia.org) Ai, žodžiu ir taip toliau, ir taip toliau.

Tiesa, ponia Vitalija, jūs irgi ekscentriška, tiesa, jūs irgi pardavėte daug albumų (pūkininkų rinkoje), tiesa, jūs taip pat šmėžuojate televizijų laidose, bet... persiskaitykite dar kartelį aukščiau paminėtuosius Reikjaviko mergaitės laimėjimus. Vis kyla klausimų „kuo Björk geresnė už jus?“.

Dar kartą skaitau interviu: „Palaukit, mielieji, lietuvaičiai taip pat gali padaryti. Duokit pinigų, ką mes negalime? Ką tie užsieniečiai? Paskui skaitai: prisigėrė, apsivėmė, viešbutyje „apsinarkašino“. Kodėl nes savo negalime turėti artistų? Kodėl? Ką, pas mus nėra gerai dainuojančių žmonių? Yra, mielieji, bet kažkodėl mūsų nereikia“. Taip, yra. Taip, begalė gerai dainuojančių. Taip, gavę pinigų protingieji pakeltų Lietuvos muzikinį lygi. Bet jei būtų mano valia, tokiems kaip jūs neduočiau nė lito.

Aš kalbu konkrečiai apie pop’so šutvę, tiek apie pirmąją jos lygą su bendžiais, zvonkais, bžeskais, tiek apie antrąją su pūkininkų pėstininkais priešaky. Žinau logiką kuria vadovaujatės: kuo pigiau pagamintą produktą prastumti kuo didesniais kaštais.

Vienas geras draugas iš Kauno į Šiaulius pavėžėjo šiuo metu gerai žinomą antros lygos estrados atlikėją. Guodėsi žmogelis, kaip viskas brangu – matote net už fotosesiją suplojo visus 200 litų! Dieve, kokie pinigai! Bet žinot, fotosesija - albumo viršeliui... Nemanai, gerbiamas dainorėli, kad tokią sumą vidutiniškai gyvenanti šeima per didesnes šventes laisvai gali sau leisti palikti prabanga nedvelkiančioje fotostudijoje? O tu juk darai produktą, kurį pirks. Kodėl negali pasistengti dėl savo klausytojo? Mačiau ir tavo albumo viršelį. Parašyk kitą kartą man, pabūsiu altruistiškas vaikis ir už vieno albumo kopiją (kurią atiduosiu savo geraširdžiui tik muzikine klausa nepasižyminčiam tėvukui) padarysiu tau šedevrą (lyginant su tuo, ką turi dabar).

Na ir vėlgi klausiu – „kuo Björk geresnė už jus?“. Ogi viskuo. Ji atlikėja, artistė, menininkė, kūrėja, asmenybė. Jūs? Amatininkai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!