Tuo įsitikinau, šeštadienio rytą važiuodamas tarptautiniu autobusu Vilnius-Ryga, kuris prasuka ir pro Lietuvos Čikaga anksčiau vadintą Aukštaitijos miestą.

Tik išsinešus fotoaparatą į lauką, per keliolika sekundžių prisiartinęs stotį „saugantis“ ir prisistatyti nepanoręs jaunuolis su „Dorsimus“ uniforma netikėtai ir be jokių skrupulų uždraudė daryti bet kokias nuotraukas stoties ribose.

Pasiteiravus, kodėl taip elgtis draudžiama, jis ėmė nerišliai pasakoti apie antikonstitucinį savo vadovybės nurodymą (Konstitucija, 25 straipsnis: „Žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. Laisvė reikšti įsitikinimus, gauti ir skleisti informaciją negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu, jei tai būtina apsaugoti žmogaus sveikatai, garbei ir orumui, privačiam gyvenimui, dorovei ar ginti konstitucinei santvarkai.“).

Paprašius nedrąsų, tačiau neįprastai principingą jaunuolį netrukdyti fotografuoti, šis tik verkšleno, mėgino rankomis dengti objektyvą, teiravosi vairuotojo, ar šis ilgam sustojo, ir grėsmingai žvalgėsi.

Pradėjus fotografuoti vyruką, jis pradėjo plūstis, nervingai vaikščioti aplink autobusą, nuolat kažkam skambino mobiliuoju telefonu ir svetingai kvietė į lauką pabendrauti. Šį įvykį stebėję praeiviai neslėpė šypsenų.

Fotografuoti viešoje vietoje galima net pilietinėmis laisvėmis negarsėjančia Baltarusija. Panevėžio autobusų stotis nėra strateginis objektas ar kariniam objektui prilyginta vieta.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!