Ketvirtadienį Seimo priimta deklaracija dėl NATO narystės veiksmų plano suteikimo Ukrainai (ir Gruzijai) tik sustiprina šį įspūdį.

Nėra abejonės, jog Lietuvai naudinga, jei Ukraina tvirtai ir aiškiai pasisuktų Vakarų link. Provakarietiškas Kijevas susilpnintų Rusijos geopolitines pozicijas, stabilizuotų regioną bei suteiktų vilčių, jog ilgainiui gal net ir Baltarusija atsispirtų Maskvos glėbiui. Galima kalbėti ir apie aiškius ekonominius šios strategijos pranašumus Lietuvai. Tačiau siekiant pakreipti Ukrainos užsienio politikos laivą, nereikėtų forsuoti jos narystės.

Nepamirškime, jog didelė dalis Ukrainos visuomenės ir jos politinio elito skeptiškai vertina Vakarų gynybinį aljansą ir jo veiklą. Būtent ši aplinkybė gali rimtai susilpninti jau ir taip šlubuojančią organizaciją. Logika čia paprasta. Lietuvos saugumui efektyviai funkcionuojantis NATO yra prioritetas numeris vienas. Būtent tik toks aljansas įprasmina Lietuvos narystę.

Jei šiandieninė Ukraina įstos į NATO, iškyla potenciali grėsmė Lietuvos svarbiausiam saugumo prioritetui. Nesunku įsivaizduoti, jog vieną dieną Ukrainoje į valdžią vėl sugrįš Janukovičius ar panašaus mąstymo politikai, kurie pasisako prieš arba bent jau skeptiškai vertina šią mums svarbią saugumo organizaciją. Sprendžiant pagal dabartines nuotaikas, jų skepticizmą paremtų ir dauguma ukrainiečių. Žinant, jog visi NATO sprendimai priimami konsensuso būdu, Ukraina gali lengvai tapti tuo Trojos arkliu, kuris iš vidaus sugriautų aljansą arba bent jau paverstų jį visiškai neveiksmingu. Kaip atrodytų NATO viršūnių susitikimas, kuriame dalyvautų Maskvai prijaučiantys (o gal net ir jų instrukcijas vykdantys) Ukrainos politikai?

Lietuvos politikai neįvertina tokio scenarijaus grėsmės. Taip, Lietuvai visokeriopai naudinga demokratiškos ir aiškiai provakarietiškos Ukrainos narystė NATO, tačiau akivaizdu, jog šiandien Ukraina neatitinka šių pamatinių normų. Ji - susikaldžiusi iš vidaus ir iš esmės neapsisprendusi saugumo klausimais. Būtent tokia Ukraina kelia grėsmę NATO organizacijai, o tuo pačiu ir Lietuvos saugumui. Nėra jokių garantijų, kad dabartinė pro-vakarietiška vyriausybė kituose rinkimuose nebus pakeista pro-rusiška. Kol visos pagrindinės Ukrainos partijos nesutars, jog NATO narystė yra vienas iš svarbiausių šalies užsienio politikos prioritetų, nevertėtų jos per jėgą grūsti į Šiaurės Atlanto aljansą. Lietuvos saugumui tokios rizikingos strategijos kaina yra per didelė.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!