Pasakysite: "Ir kame čia "kampas"? Na ir kas. Apie Vilnių irgi yra skiltis". Iš tiesų, lyg ir viskas įprasta, bet... Ar teko girdėti apie Simpsonų šeimynėlę (
the Simpsons
)? Gal dar teko ir
multiką
tokiu pačiu pavadinimu matyti? Jeigu teko, tai žinote, kad įžymusis Springfildas, kuris taip išsamiai aprašytas Wikipedijoje, paprasčiausiai neegzistuoja.

Galite būti tris kart Billas Gatesas (supraskite, triskart toks turtingas kaip jis), bet į tą miestelį nenukaksite niekaip, nes tai tik žmogiškosios fantazijos vaisius. Jis egzistuoja tik TV seriale "Simpsonai" (The Simpsons).

Bet, vėl gi, bet... Asmeniškai esu multiko "The Simpsons" gerbėjas. Nors jis pateikiamas vaikišku formatu (multiku), bet juodo humoro pilnas jo turinys yra skirtas suaugusiems, kurį vargu ar gali suprasti vaikai.

Prisipažinsiu, pradžioje, kai pradėjau žiūrėti jį, man jis atrodė keistokai (keistai nupiešti personažai, jų elgesys ir pan.), bet vėliau aš jį pamėgau, įsigyvenau į Simpsonų šeimos "gyvenimą" (rašau kabutėse, nes, na, jų kaip ir neegzistuoja...).

Ir, kas keisčiausia, nors protu suvoki, kad nei Simpsonų, nei Springfildo nėra, bet tuo pačiu jausmas viduje toks, tarsi jie būtų. Tarsi jie tikrai egzistuotų. Ir, matyt, ne vienas toks esu. Atsidarykite tą pačią Wikipediją ir susiraskite skiltį apie Londoną. Palyginkite ją su Springfildo skiltimi. Ar daug skirtumų randate? Bene vienintelis, krentantis į akis – tai, kad Springfildo peizažai piešti, o Londono nufotkinti. Štai ir viskas. Noriu pasakyti tik tai, kad kažkas paskyrė ne mažiau laiko aprašinėdamas "multikinį" Springfildą, kaip ir Londoną.

Ir kokia gi tokios rašliavos mintis? Gal sutiksite, gal ne, bet MES JAU GYVENAME VIRTUALIOJE REALYBĖJE.

Aš niekada nebuvau Melburne, bet žinau, kad jis yra. Net žinau, kaip jis atrodo. Aš niekada neplėšiau banko, bet žinau (na, turiu tokią iliuziją, kad žinau), kokie jausmai turėtų apimti tai darant. Iš kur žinau? Didžiąją dalimi iš TV, interneto, knygų, laikraščių, etc.

Jeigu sutiksime su tuo, kad visi popieriniai leidiniai irgi kuriami informacinėmis technologijomis (kompiuteriai, mobiliakai, kompiuteriniai tinklai, kompiuterizuoti presai ir t.t.), tai suprasime, kad tas pasaulis, kurį mes pažįstame tik dėl savo pojūčių, yra neišpasakytai mažas.

"Liūto" dalis mūsų menamai pažįstamo pasaulio tėra tik projekcijos iš IT į mūsų protą, kad kažkas kažkur egzistuoja. Todėl, realumo takoskyra tarp Springfildo ir kokios TKS (Tarptautinės kosminės stoties) yra labai ja minimali. Nei Springfilde buvome, nei TKS'e.

Ir tik sveiko proto diktuojama mintis, kad TKS yra iš tikrųjų, o Springfildo nėra, vieną jų daro realiu, o kitą virtualiu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!