Kažkas anksčiau pateikė pasiūlymą dėl maksimalių „Sodros“ įmokos „lubų“ (o gal geriau būtų „grindų“?) nustatymo, o kur dar gyventojų pajamų mokesčio mažinimas ar dar paties būsimosios Vyriausybės galvos vasarą duoti pažadai pačiam šalies Prezidentui!

Savo pasiūlymus išdėstė ir Lietuvos verslo darbdavių konfederacija, o vienas įdomiausių punktų buvo šis: toms šalies įmonėms, kuriose atlyginimai viršytų vidutinį šalies darbo užmokestį ir jos laikytųsi Lietuvos Respublikos įstatymų – nemokėtų, pavyzdžiui, „vokeliuose“ darbuotojams atlyginimų, turėtų būti suteikiamos mokestinės lengvatos.

Kitaip sakant, kažkas laikosi įstatymų, o už tai valstybė atsidėkoja privilegijomis. Labiausiai nudžiugino tai, kad Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos idėja mūsų Vyriausybės vadovui, rodos, visai patiko ir netgi jis suteikė vilties, jog į pasiūlymus bus atsižvelgta.

Tad ir aš eilinis Lietuvos Respublikos pilietis, Kazys Runkelys, noriu Premjerui XIV-ajam išsakyti savo pasiūlymus. Artėja 2007 m. savivaldybių tarybų rinkimai. Yra būtina sustiprinti šalies gyventojų susidomėjimą šiuo svarbiausiu metų politinių įvykiu ir generaline repeticija prieš 2008 m. Seimo rinkimus.

Gyventojams tų administracinių vienetų, kurių atiduotų balsų skaičius už socialdemokratus yra didesnis nei vidurkis Lietuvoje, siūlau irgi suteikti privilegijų. Kitaip sakant, socialdemokratai, tarkim, 2007 m. gauna 20 % balsų, skaičiuojant atiduotus balsus visoje Lietuvoje.

Gi tebūnie Pakruojo rajono ar Druskininkų miesto gyventojai šią partiją 2007 m. rinkimuose paremia atitinkamai 25 % ir 30 % balsų. Vadinasi, šių administracinių vienetų gyventojai šalies vidurkį viršijo 5 % ir 10 %.

Todėl, kaip ir tarkim, pradėjusios laikytis įstatymų šalies įmonės, šie rinkėjai turėtų būti kažkaip pamaloninti, nes ir pareiga balsuoti įvykdyta ir vidurkis viršytas.

Beje, reikėtų kažkokį kompensavimo mechanizmą taikyti ir kitų esančių valdžioje – koalicinėje vyriausybėje dalyvaujančių partijų – pilietininkų, valstiečių liaudininkų ir liberalcentristų, ar netgi lygtai opozicijoje tūnančių konservatorių – rėmėjams. Vis dėlto didžiausias dėmesys turėtų tekti socialdemokratams didžiausią palankumą parodžiusiems rinkėjams, nes LSDP turi šešis ministrus ir vyriausybės galvą.

Kitaip sakant, nors ir yra akivaizdu, kad visos koalicijoje dalyvaujančios Lietuvos partijos yra lygios, socialdemokratai akivaizdžiai yra lygesni už kitas.

Taigi siūlau, paskelbus rinkimų rezultatus ir paaiškėjus, kurių administracinių vienetų rinkėjai labiau parėmė koalicinės vyriausybės partijas, o ypač socialdemokratus (mūsų atveju Pakruojo rajone ir Druskininkuose), pateikus apie atliktą pilietinę pareigą patvirtinantį pažymėjimą, leisti jiems už 1 centą nusipirkti įvairių prekių. Pavyzdžiui, ūkiško muilo, „Žvejų“ degtinės ir „Žigulinio“ alaus, daktariškos dešros (ne „Krekenavos agrofirmos“ tik!), miltų ir saulėgrąžų rafinuoto aliejaus, saldainių „Meška šiaurėje“, marinuotų agurkėlių ir žirnelių (ne „Kėdainių konservų“ irgi!), mandarinų, šprotų, silkių su galvom ir „Kastyčio“ arba „Primos“ cigarečių.

Taip pat būtų galima kiekvienais metais vieną dieną, kurią būtų galima netgi pavadinti „Valdžios ir brandžių rinkėjų diena“, pažymint rinkėjų politinį išprusimą bei sąmoningumą, ir vėl pakartoti 1 cento akciją.

Galbūt tik kažkiek paįvairinant prekių asortimentą ir taip pamaloninant rinkėjus bei praplečiant jų kaip vartotojų akiratį. Taigi ir padėka žmonėms būtų pareikšta ir šventė maža būtų kasmet iki naujųjų rinkimų sukuriama.

Tokia paskatų rinkėjams sistema, žinoma, pareikalautų privataus kapitalo indėlio. Tačiau prisimenant 2004 m. įvykusio referendumo dėl narystės ES peripetijas ir jau buvusią galimybę už 1 centą nusipirkti alaus bei skalbimo miltelių, tai nebūtų jokia naujiena.

Žinoma, valdžia parduotuvių savininkams turėtų kažkaip kompensuoti nuostolius – tam tikslui specialus mechanizmas turėtų būti numatytas.

Be to, atsidėkojimą sąmoningiems rinkėjams negalima vykdyti tik per privataus kapitalo rankas, nes valdžios vyrai kapitalistų būtų užgožti. Už kiekvieną balsą, padėjusį viršyti šalies vidurkį, kiekvienas administracinis vienetas iš Lietuvos biudžeto, pavyzdžiui, turėtų gauti papildomus litus sveikatos apsaugai – ligoninės stogui užlopyti ir švirkštams nupirkti, policijai – kurui ir naujoms padangoms pirkti, švietimui – didesniam mokinio krepšeliui, kreidai ir stalams. Sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti.

O kur dar didesnės pensijos, pašalpos, kompensacijos, išasfaltuoti keliai ir naujomis trinkelėmis iškloti šaligatviai ar kelkraščiai bei jų apšvietimas!

Galiausiai ES finansinės paramos paskirstymas ne tik keliams tvarkyti ir naujiems tiesti! Būtų ir žmonėms nauda, nes pagerėtų viešosios paslaugos bei vietos infrastruktūra, ir valdžios dėmesys paprastam žmogui būtų parodytas tinkamas.

O jei kitų Lietuvos rajonų gyventojai imtų purkštauti, kad tai neteisinga, nors ir teisėta – “Vsio Zakonna” – priminti jiems reiktų senolių išmintį: „Kaip pasiklosi, taip ir išsimiegosi“. Arba iki kitų rinkimų pasiūlyti naują patarlę kasdien pakartoti po 10 kartų: „Sąmoningi rinkėjai yra jų pačių kylančio gerbūvio laidas“.

Manau, kad tokios paskatų sistemos rinkėjams įvedimas paskatintų šalies gyventojus atsigręžti į politiką, ja rimtai domėtis, be abejo, ragintų dalyvauti vietos valdžios rinkimuose. Atsirastų daugiau aiškumo už ką balsuoti, tinkamai pasverti visus „už“ ir „prieš“, o tai slopintų lengvabūdiškus sprendimus balsuoti daug nesigilinant ar netgi visai nepareikšti savo valios.

Be to, atsiskleistų aiškus ryšys tarp rinkimų rezultatų ir gyventojų gerovės, vadinasi, būtų suduotas smūgis teiginiams, kad vietos rinkimai nieko nelemia. Būtų sukurtas neįmantrus ir rinkėjams naudingas būdas išreikšti pasitikėjimą valdančiąja koalicija, joje dalyvaujančioms partijoms ir premjeru.

Tai suteiktų daugiau pasitikėjimo valdžios vyrams, užtikrintų pradėtų Vyriausybės darbų tęstinumą nacionaliniame lygmenyje ir nukreiptų Vyriausybės žvilgsnį į atskirus šalies kampelius.

Atsirastų tvirtesnis centrinės ir vietos valdžios sukibimas ir supratimas, valdžia neišvengiamai priartėtų prie žmonių – sustiprėtų jų tarpusavio dialogas. Sutvirtėtų valstybininkų arba europinės šalies politinės partijos, galbūt netgi sumažėtų tvyrantis nepasitikėjimas politikais ir politinėmis partijomis, ir tikriausiai būtų suduotas rimtas smūgis populistinėms politinėms jėgoms, siekiančioms suklaidinti rinkėjus ir trokštančioms tik valdžios, o ne nuoširdžiai triūsti, skirtingai nei valstybininkų partijos, vardan viešojo gėrio ar intereso.

Vadinasi, paskatų rinkėjams sistema padėtų ugdyti brandų ir atsakingą rinkėją bei pilietį, o tai ateityje turėtų teigiamą poveikį renkant Seimo narius ir Prezidentą. Todėl būtų užtikrintas didesnis politinės sistemos stabilumas ir paklotas tvirtas pamatas partinės sistemos ir valstybininkų arba europinių partijų sustiprėjimui ir jų dominavimui. Ko gero, įvyktų Lietuvos gyventojų politinės kultūros kokybiniai pasikeitimai ir paspartėtų pilietinės visuomenės vystimasis. Vadinasi, šalies viduje stotų taika ir ramybė.

Taigi aš, Kazys Runkelys, pasisakau už permainas ir naujoves ne tik ekonomikoje, bet ir šalies politiniame gyvenime. Ar Jūs, Premjere XIV-asai, jau užsirašėte ir mano pasiūlymą? Pritariate?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!