Štai kelios labiausiai gluminančios optinės iliuzijos, pastaraisiais metais išplitusios internete, kartu su paaiškinimais, kaip tai nutinka.

Atrodo, kad Kendall Jenner trūksta vienos kojos

2017 metų pirmoje pusėje žurnalas „InStyle“ išspausdino „Instagram“ nuotrauką, kurioje po „Auksinių gaublių“ ceremonijos linksminasi Kendall Jenner, Kylie Jenner ir Hailey Baldwin. Visų jų kojos išties įspūdingos, tik… vienos trūksta. Tiksliau, niekur nematyti Kendall kairės kojos. Ir kur gi ji pradingo?

Pasirodo, ji po suknele. Internautai galiausiai tai išsiaiškino. Jeigu pažiūrėsite į nuotrauką išties atidžiai, galima matyti horizontalų kojos paviršių. Tiesiog garsenybės keliai pasukti į dešinę, o visas kūnas labiau atsisukęs į priekį.

Šešios merginos su penkiomis poromis kojų

Moterys be kojų – dažnas internete paplitusių optinių iliuzijų žanro atvejis. Ši nuotrauka paplito per „Reddit“ 2016 metų pabaigoje. Ant sofos sėdi šešios moterys, bet vėl gi – trūksta kojų. Sofos viduryje įsitaisiusi moteris atrodo taip, tarsi išvis būtų be kojų.

Šį kartą viskas kiek sudėtingiau. Jeigu pažiūrėsite atidžiau, suprasite, kas gi vyksta. Sofos viduryje sėdinti moteris iš tikrųjų kojas turi. Ji torsu palinkusi į kairę, o galvą pakreipusi į dešinę. Tad sunkoka suprasti, kad kairiau esančios kojos yra jos. Kairiausiai sėdinčios damos kojos matosi aiškiai – ji mūvi juodus džinsus. Tad lieka antra iš kairės mergina. Jeigu įsižiūrėsite iš arčiau, pamatysite, kad ji taip pat dėvi juodus džinsus. Tiesiog viena jos koja visiškai pasislėpusi už kairiausiai sėdinčios moters kojų, ant kitos kojos, kuri šiek tiek matosi, galima įžvelgti sidabro spalvos detalę.

Kažkas su šia nuotrauka negerai, ar pastebite?

Ši nuotrauka pasklido „Imgur“, ją įkėlė vartotojas, vardu what047. Prie fotografijos buvo parašyta: „Užtruko amžinybę, kol supratau, kas čia ne taip...“

Ar matote tai? Pasirodo, visi antrame plane esantys veidai – tokie patys. Nors greičiausiai turbūt tyrinėjote pirmame plane esančias moteris. Jos niekuo neypatingos. O štai fone esantys asmenys – visi turi tą pačią galvą. Kažkas redagavo nuotrauką ir visiems uždėjo tą pačią žemyn žiūrinčio garbanoto vaikino galvą.

Šioje nuotraukoje užslėptas triukas primena, kad jūsų ieškomos detalės ne visada būna pirmame plane. Kartais jos slepiasi netikėtose vietose.

Ar šios kojos jums atrodo riebaluotos?

Ši nuotrauka užkariavo internetą 2016 metų spalį, kai meno studentas Hunteris Culverhouse’as įkėlė ją į socialinį tinklą „Instagram“.

Fotografijoje kojos atrodo taip, tarsi būtų išteptos aliejumi. O iš tikrųjų ant jų baltais dažais nupiešti dryžiai.

Jeigu nuotrauką apkarpytume, gudrybę atskleisti būtų lengviau. Baltų dažų dryžiai atrodo tarsi šviesos atspindžiai, o pačios kojos iš tikrųjų yra sausos.

H. Culverhouse’as „Insider“ sakė, kad šis efektas buvo išgautas visai to nesiekiant. Tiesiog nuotrauka buvo padaryta užbaigus dailės paskaitos namų darbą. „Ant mano teptuko buvo likę šiek tiek baltų dažų ir aš ant savo kojų nupiešiau atsitiktines linijas, – rašė jis leidiniui elektroniniame laiške. – Internete ši nuotrauka visiems sukėlė daug painiavos.“

Šios braškės nėra raudonos

Šią nuotrauką padarė ir įkėlė į „Twitter“ psichologijos dėstytojas Akiyoshi Kitaoka iš Ritsumeikano universiteto, studijuojantis vizualinį suvokimą. Šiuose pikseliuose visiškai nufiltruota raudona spalva. Tai kodėl tiek daug žmonių mato raudonas braškes?

O gi dėl reiškinio, kuris vadinamas spalvų suvokimo konstantiškumu (angl. colour constancy).

Nuotrauka, kurią įkėlę „Silicon Valley“ autorius Carsonas Mellas, išskiria konkrečius pikselius, siekiant parodyti, kad jie iš tikrųjų yra pilki ir žali. Jie nėra raudoni.

Jūsų smegenys galvoja, kad braškės yra raudonos. Tas pats spalvos suvokimo konstantiškumas veikia ir jau minėtos suknelės atveju. Jūsų smegenys vertina objekto spalvą ir apšvietimo spalvą, kad galėtų nustatyti jums pateiktą reginį. Tačiau smegenys taip pat žino, kad objekto spalva suteikia daugiau informacijos nei apšvietimo spalva, todėl jos įpratusios ignoruoti apšvietimo spalvos suteikiamą informaciją.

Šiose nuotraukose apšvietimo spalva manipuliuojama taip, kad raudonos spalvos nuotraukoje nėra. Vis dėlto, jūsų smegenys atpažįsta braškes, o smegenys žino, kad braškės (bent jau tiems žmonėms, kurie jas žino) yra raudonos, todėl mes ir suvokiame, kad šios uogos raudonos, nors nuotraukoje raudonos spalvos nėra.

„Jūsų smegenys sako, „tas šviesos šaltinis, kuriame matau šias braškes, turi mėlyną komponentą, todėl aš automatiškai atimsiu jį iš kiekvieno pikselio“, – „Motherboard“ aiškino neurologas Bevilis Conway iš Nacionalinio akies instituto. – Kai paimate pilkus pikselius ir išimate šį mėlynumą, galiausiai gaunate raudoną.“

Paveiksle yra dvylika taškų – ar matote juos visus iškart?

Ši konkreti iliuzija paimta iš akademinio Jacques’o Ninio ir Kento A. Stevenso straipsnio, publikuoto 2000 metais žurnale „Perception“. Internete ji išplito tuomet, kai psichologas A. Kitaoka įkėlė jį į „Facebook“, o žaidimų kūrėjas Willas Kerslake’as perkėlė į „Twitter“.

Paveiksle yra dvylika juodų taškų, tačiau dauguma žmonių vienu metų jų visų nemato. Tai trukdo padaryti periferinis regėjimas. Galite matyti bet kurį tašką, į kurį žiūrite tiesiogiai, tačiau esantys periferinio regėjimo lauke tai pasirodo, tai vėl dingsta.

Taip yra dėl to, kad žmogaus akis paprasčiausiai neturi gero periferinio regėjimo, „The Verge“ aiškino regėjimą tyrinėjantis mokslininkas Derekas Arnoldas. Tokiu atveju, kai yra juodi taškai ir pilkos linijos, jūsų smegenys pasirenka geriausią spėjimą informacijai gauti. Šiuo atveju smegenys tiesiog spėja, kad taškų ten nėra. Tarp pilkų linijų esanti balta spalva smegenis verčia manyti, kad juodi taškai yra šviesesni, nei jie yra iš tikrųjų. Todėl smegenys juos mato pilkiau.

„Tai gali neutralizuoti neryškiai juodą tašką, kuris iš tikrųjų fiziškai čia yra“, – aiškino D. Arnoldas „The Verge“.

Ką matote čia?

Tiesiog plytų siena, tiesa? Ne tiesa. Čia yra cigaras.

Ši nuotrauka pasklido internete tuomet, kai Jungtinės Karalystės gyventojas Arronas Bevinas įkėlė ją į „Facebook“. Jo teigimu, jam prireikė „gerų penkių minučių“ suprasti, kas čia yra. Tarp plytų įspraustas cigaras, pranykstantis šešėliuose. Cigaro peleninis galas primena pilką akmenuką.

Mergaitė yra po vandeniu ar virš jo?

2015 metrais „Reddit“ kilo ginčas, šioje nuotraukoje mergaitė yra virš vandens ar po juo. Pirmą kartą nuotrauką „Imgur“ paskelbė vartotojas maskari. Atrodo, tarsi mergaitė būtų po vandeniu, nes susidaro įspūdis, kad ji po filtruotu apšvietimu ir oro burbuliukai kyla aukštyn. Kita vertus, atrodo taip, tarsi mergaitė šoktų į vandenį.

Iš tikrųjų vaikas nėra po vandeniu. Pirma, ji negali vienu metu šokti į vandenį ir būti po juo. Antra, jos plaukai sausi ir plaukų uodega neplaukioja vandenyje, kaip nutiktų, jeigu mergaitė būtų po vandeniu. O regimi „oro burbuliukai“ tėra vandens lašai.

Perlaikymas fotografuojant arba pridėtas skaitmeninis filtras apšvietimą paverčia tokiu, kad mergaitė atrodo esanti po vandeniu. Iš tikrųjų taip nėra.