Vakarų Australijos muziejaus Perte duomenimis, butelis 1886 metų birželį buvo išmestas į Indijos vandenyną iš tyrinėjimų laivo „Paula“.

Butelį su laišku šių metų sausį smėlyje aptiko vaikštinėjusi moteris. Pasak muziejaus, ligšiolinis laiško butelyje rekordas buvo maždaug 108 metai.

Butelį rado šešių žmonių grupė, važiavusi per atokias vakarinės pakrantės kopas. Vienu metu lenktynininko motina Grace Ricciardo pasiūlė sustoti ir pasivaikščioti, trečiadienį naujienų agentūrai AFP pasakojo Kymas Illmanas.

Jo žmona Tonya lydėjo G. Ricciardo ir pastebėjo butelį, bet palaikė jį šiukšle.

„Ji pagalvojo: „Atrodo gražus, gerai atrodys ant mano knygų lentynos“, – sakė K. Illmanas.

Kompanija iškratė butelį, iš jo iškrito drėgnas popieriaus ritinėlis. Tada žmonės suprato, kad galbūt rado kai ką ypatinga.

Grįžę į savo atostogų būstą netoliese jie truputį pašildė popierėlį orkaitėje ir jį išvyniojo.

K. Illmanas šiek tiek moka vokiškai, tad iššifravo prašymą radėjui atsiųsti informaciją, kur ir kada buvo rastas butelis.

Likusią teksto dalį jis išvertė pasinaudodamas „Google Translate“. Laiške buvo 1886 metų birželio 12 dienos data.

Atradimas paskatino K. Illmaną pradėti nuodugnesnius tyrimus ir diskusijas su muziejais. Po kelių savaičių buvo prieita prie bendros išvados, kad šis XIX amžiaus olandiško džino butelis galėjo būti išmestas iš vokiečių barko – tristiebio burlaivio – „Paula“ maždaug už 950 km nuo Vakarų Australijos pakrantės.

Tai buvo vienas iš tūkstančių butelių, panaudotų per ilgalaikį vokiečių okeanografinį eksperimentą siekiant geriau suprasti pasaulinio vandenyno sroves ir rasti greitesnius, efektyvesnius laivybos kelius, nurodė Vakarų Australijos muziejus.

„Nepaprastiems atradimams reikia nepaprastų įrodymų, tad susisiekėme su kolegomis Nyderlanduose ir Vokietijoje, kad jie padėtų rasti daugiau informacijos“, – sakoma muziejaus direktoriaus pavaduotojo jūrinės archeologijos reikalams Rosso Andersono pareiškime.

„Neįtikima, bet per paiešką Vokietijos archyve buvo rastas originalus „Paula“ meteorologijos žurnalas ir jame buvo 1886 metų birželio 12 dienos kapitono įrašas, kad per bortą buvo išmestas butelis. Data ir koordinatės tiksliai atitinka nurodytąsias butelio raštelyje“, – sakė jis.

Vokietijos Federalinė navigacijos ir hidrografijos agentūra ir Nacionalinė meteorologijos tarnyba patvirtino radinio autentiškumą, nurodė Vakarų Australijos muziejus. Butelis dabar bus eksponuojamas muziejaus padalinyje – Laivybos galerijoje Frimantle.

Anksčiau seniausia žinute butelyje buvo laikomas laiškas, rastas Vokietijoje 108 metai ir 138 dienos po po, kai jį 1906-aisiais į Šiaurės jūrą išmetė vienas jūrų biologas.

Tyrimas parodė, kad laiškas per bortą buvo išmestas paprašius Vokietijos jūrų tyrimų institutui Hamburge, kad būtų gauta tikslesnių duomenų apie jūros srovių kryptis. Radėjas buvo paprašytas atsiųsti atsakymą – arba pačiam institutui, arba „artimiausiam konsulatui, kad šis perduotų šiai įstaigai“.