Radijo ir televizijos kontrolierius RTUK paskelbė skyręs 52 951 lyrų (78 tūkst. litų) baudą televizijos kanalui, parodžiusiam JAV animacinio serialo „Simpsonai“ seriją, kurio vienoje iš scenų velnias paprašo Dievo padaryti jam kavos.

„Dėl šių dalykų nuspręsta nubausti televizijos kanalą“, – teigė RTUK atstovas spaudai, detalesnę informaciją pažadėjęs pateikti kitą savaitę.

Baudą gavęs „CNBC-e“ kanalas skelbia situaciją komentuosiantis tik tada, kai apie jiems apie baudą bus pranešta oficialiai.

Turkija yra sekuliari respublika, bet didžioji jos gyventojų dauguma – 75 proc. – yra musulmonai. Religiniai konservatoriai ir pasaulietiniai jų oponentai – aršiai konkuruoja dėl įtakos viešojoje erdvėje. Valdžios kritikai tikina, kad pastaroji slapta primeta islamiškas vertybes, rašo guardian.co.uk.

Prieš dešimtmetį išrinkta valdančiosios daugumos nario, ministro pirmininko Tayyipo Erdoğano bei jo islamiškos AK partijos valdymo laikais šalis klesti, tačiau vis susirūpinimą kelia autoritarizmo apraiškos.

„Simpsonai“ pirmą kartą televizijos ekranuose pasirodė dar 1989 metais ir tapo ilgiausiai JAV televizijoje rodoma situacijų komedija. Animacinį serialą rodo daugiau nei 100 šalių, o Turkijos kanalo „CNBC-e“ žiūrovai jį mato jau beveik dešimtmetį.

„Man įdomu, kaip elgsis serialo scenarijaus kūrėjai, sužinoję, kaip rimtai į jų juokelius reaguojama Turkijoje. Gal į kokią „Simpsonų“ seriją įtrauks griežtą ūsuotą RTUK ekspertą“, – rašė Mehmetas Yilmazas, laikraščio „Hurriyet“ skyriaus redaktorius, kurdamas stereotipinį itin dievobaimingo valdžios šalininko įvaizdį.