Serena Williams: tenisininkė, kurios padavimas muša rekordus

Serena Williams laimėjo 30 „Didžiojo kirčio“ titulų, 46 moterų vienetų varžybas ir 4 olimpinius aukso medalius. Tam, kad suprastumėte, kodėl ji visa galva aukštesnė už savo varžoves, rašo „The Guardian“, pažiūrėkite, kokiu greičiu ji paduoda kamuoliuką – 175 km/h.

„Tačiau aš niekada nepaduodu kamuoliuko visa jėga. Galėčiau smūgiuoti stipriau, tačiau paprastai mano padavimai nėra itin stiprūs“, – apie savo padavimus kalba S. Williams.

Tačiau „The Guardian“ pastebi, kad nors sportininkė ir nesmūgiuoja „itin stipriai“, S. Williams kamuoliukas lekia kiek greičiau nei vidutinis kamuoliuko greitis, fiksuojamas profesionalių vyrų teniso turnyruose. Taip pat pastebėta, kad jos antrasis padavimas yra greitesnis nei Andy Murray (šiuo metu trečioji pasaulio raketė).

Teigiama, kad ši tenisininkės jėga yra „natūrali“, o ne daugybės valandų, praleistų treniruočių salėje, rezultatas. „Ne, tikra tiesa, aš tokia gimiau. Iki šios dienos nekilnojau svarsčių. Ir tikriausiai niekada nekilnosiu“, – sako S. Williams.

Anot S. Williams, vaikystė ji smūgiuodavo labai silpnai ir jos sesuo Venus Williams, taip pat tenisininkė (24 pasaulio raketė), už ją ilgą laiką buvo stipresnė.

„Aš buvau tikrai silpna, prireikė daug laiko, kol užaugau ir sustiprėjau. Manau, kad tai man iš dalies padėjo išmokti kovoti, suprantate? Aš išmokau kovoti ir būti psichiškai tvirtesnė“, – sako S. Williams.

Tomas Sietas: žmogus, nekvėpuojantis 22 minutes

Tomas Sietas
Nekvėpavimo po vandeniu pasaulio rekordininko Tomo Sieto didžiausias priešas yra galvojimas, nes galvojant naudojamas deguonis. „Kuo emocingesnės mintys – tuo blogiau. Jei galvosite apie vakarykštį barnį su savo mergina, jūsų širdis pradės plakti greičiau“, – sako T. Sietas.

T. Sietas savo karjerą pradėjo 2000-aisiais ir nuo to laiko jau sumušė 22 pasaulio rekordus. Šių metų gegužę jis po vandeniu nekvėpavęs išbuvo 22 minutes ir 22 sekundes – ir penkiomis minutėmis pagerino savo paties rekordą.

35 metų amžiaus vokietis apie savo sugebėjimus nieko nenumanė iki pabaigė mokyklą. Po jos jaunuolis išvyko į Jamaiką ir ten mėgavosi nardymu. „Povandeninis pasaulis man visad buvo labai įdomus. Viskas, ką dariau Jamaikoje, tai nardžiau jūroje ir stengiausi pamatyti rajas ir kitas nuostabias žuvis. Mano nardymo su akvalangu instruktorius pastebėjo, kad neriu giliau nei visi kiti ir užsiminė, kad yra toks sportas, kuris man gali pasirodyti įdomus. Jau po dviejų ar trijų metų po vandeniu nekvėpuodamas išbūdavau ilgiau nei visi kiti . Aš buvau nustebęs!“, – savo istoriją pasakoja T. Sietas.

Nustatyta, kad T. Sieto plaučiai yra maždaug 20 proc. didesni nei tie, kuriuos turi jo amžiaus ir sudėjimo žmonės. Tai, kad jis sąlyginai smulkus, – irgi privalumus, nes jo raumenys sunaudojama mažiau deguonies. Tam, kad taip ilgai išbūtų po vandeniu, padeda ir vyriškio gebėjimas atsipalaiduoti. „Jūs turėtumėte susikoncentruoti į savo raumenų veiklą, atsikratyti įtampos, tiesiog priimti tai, kad šiuo metu negalite įkvėpti. Pasistenkite patirti malonumą, jei tai įmanoma“, – sako T. Sietas.

Sakoma, kad T. Sietas vieno savo panirimo metu buvo užmigęs. „Nežinau, ar tai įvyko tyčia. Tačiau kuo sudėtingesnė situacija, tuo ramesnis tampu“, – aiškina T. Sietas.

Šiuo metu T. Sietas siekia įgyti metalo apdirbimo mokytojo profesiją, nes gebėjimas sulaikyti kvėpavimą nėra didesnis privalumas. Anot T. Sieto, labiausiai jis praverčiau viešuosiuose tualetuose.

Judit Polgar – mergina, tapusi šachmatų meistre

Judit Polgar
Judit Polgar tėvas turėjo teoriją ir ją pademonstravo auklėdamas savo tris dukras. Sovietinės Vengrijos edukologas Laszlo Polgaras buvo įsitikinęs, kad genijais negimstama, o juos galima išugdyti. Tam, kad įrodytų šią teoriją, jis iš mokyklos atsiėmė savo tris dukras ir jas nuo mažens ugdė tapti tam tikros srities specialistėmis. J. Polgar buvo ruošiama tapti šachmatų profesionale. Šiuo metu ji laikoma geriausia visų laikų šachmatininke ir yra vienintelė moteris, patekusi į geriausiųjų šachmatininkų dešimtuką.

„Kaip šachmatų mokytojas – mano tėvas gana prastas, jo žinių užteko tik trumpam. Tačiau mano tėvai buvo pedagogikos genijai. Jie labai gerai žinojo, kaip įtikinti vaiką ir kaip įteigti jam, kad tai žaidimas. Žingsnis po žingsnio tai tapo vis svarbiau ir svarbiau“, – pasakoja J. Polgar.

Iš pradžių ji ir jos vyresniosios sesės šachmatais žaidė po 10 minučių per dieną. Kai jai sukako 12 metų – šachmatams buvo skiriama jau 10 valandų. 1991 metais ji tapo jauniausia pasaulyje šachmatų didmeistre – jai tuomet buvo 15 metų.

Anot „The Guardian“, didžiausias jos pasiekimas – įrodymas, kad vyrai nėra geresni šachmatų žaidėjai nei moterys. Per savo karjerą ji nugalėjo Borisą Spassky, Garry Kasparovą ir kitus devynis geriausius pasaulio šachmatininkus.

„Kai aš pradėjau žaisti, skirtumas tarp vyrų ir moterų šachmatuose buvo didesnis nei daugelyje kitų sporto šakų. Buvo manoma, kad moterys niekada nepasieks vyrų lygio. Žinoma, aš nesutikau... ir įrodžiau jiems, kad aš buvau teisi“, – sako J. Polgar.