Naujieji nuostatai numato, kad gyvūnai, keliaujantys iš vienos ES šalies į kitą, privalo turėti elektroninę mikroschemą, kuri leistų juos lengviau atpažinti, arba, kol nesibaigs pereinamasis aštuonerių metų laikotarpis, specialią tatuiruotę.

"Tai puikios naujienos tokiems gyvūnų augintojams kaip aš", - tvirtino Europos Sąjungos sveikatos ir vartotojų apsaugos komisaras Davidas Byrne'as (Deividas Bernas).

Visi gyvūnai, keliaujantys po ES, turės būti paskiepyti nuo pasiutligės, o ši informacija turės būti įrašyta gyvūno pase.

Dauguma naminius gyvūnėlius auginančių europiečių vykdami į užsienį nusprendžia juos palikti namie, nes kelionę drauge su augintiniais pernelyg apsunkina vis kitokios skirtingų ES šalių taisyklės.

"Šiandiena žymi didžiulį žingsnį, (žengtą) suvienodinant taisykles, reglamentuojančias gyvūnų judėjimą ES, žingsnį, kuris buvo įmanomas dėl akivaizdžios pažangos, kurią padarėme kovodami su pasiutlige", - priduriama D.Byrne'o pareiškime.

Tokį nutarimą antradienį vakare priėmė Europos Parlamentas ir ES šalių ministrai. Dabar tikimasi, kad šiame įstatymo projekte abi grupės galiausiai padės paskutinį tašką, ir projektas taps įstatymu..

Trijose šalyse - Švedijoje, Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje - pasiutligės išvis nėra, ir joms suteiktas ypatingasis statusas, leidžiantis iki 2008 metų gyvūnų pervežimui taikyti specialias kontrolės priemones. Iš likusios ES dalies į šias šalis įvežami gyvūnai bus tikrinami - bus aiškinamasi, ar jiems skiepai nuo pasiutligės buvo veiksmingi.

Naujosios taisyklės bus taikomos ir iš trečiųjų šalių į ES įvežamiems gyvūnams. Kokie reikalavimai bus taikomi priklausys nuo to, ar toje šalyje dažnai sergama pasiutlige.

Katės ir šunys, atvežami iš kaimyninių ES šalių, pavyzdžiui, Norvegijos ar Šveicarijos, kur pasiutligė nekelia didelių rūpesčių, naudosis tokia pat judėjimo laisve kaip ir jų gentainiai iš ES.

Tačiau gyvūnai, gabenami iš tų šalių, kuriose esama pasiutligės židinių, likus trims mėnesiams iki kelionės į ES, turės būti patikrinti, ar neserga šia liga, o prieš patekdami į Airiją, Švediją ir Didžiąją Britaniją privalės pabūti karantino sąlygomis.