Nacionalinės ūkininkų sąjungos (NŪS) atliktas tyrimas, kurio metu buvo apklausti du šimtai Anglijos ir Velso ūkininkų, nustatė, jog užuot rinkęsi įprastus vardus, gyvulių augintojai savo žalutes vadina popmuzikos, kino, sporto bei karališkosios šeimos įžymybių vardais.

Pavyzdžiui, vietoj Žalmargės ar Žibutės vis dažniau duodami Beckham ar Denzel vardai, o Madonna mūkia ne ką prasčiau nei Puriena.

Tyrimas parodė, kad gyvuliams duodami kuo įvairiausi vardai, pradedant seniai pamėgtomis Žibutėmis ar Žalmargėmis, baigiant tokiais naujais vardais kaip Beckham, Bergkamp, Brooklyn, Camilla, Denzel, Kylie ir Posh.

Daugiau nei 60 proc. apklaustų ūkininkų patikino savo augintiniams suteikiantys vardus. Motyvai - kuo įvairiausi: taip paprasčiau tvarkyti apskaitą, jaučiami sentimentai pamėgtam televizijos ar kino filmo herojui, paprasčiau nuraminti gyvulį.

Dauguma melžiamų karvių augintojų prisipažino vardų ieškantys savo meilės istorijose, t.y., karvutes šaukia buvusių merginų vardais. Įkvėpimo jiems suteikia ir dukros, mamos bei senelės.

Tokių vardų madą galėjo paskatinti populiari britų radijo laida "Arčeriai" (The Archers), kurioje pasakojama apie išgalvotą ūkininkų šeimą ir jos kasdienį gyvenimą bei minimos karvės Baby Spice ir Ginger Spice.

Tyrimo metu taip pat išaiškinta, kad Chandleriu iš serialo "Draugai" vadinamas ponis, kiaulė šaukiama Pleibojumi, kalakutas - Clintu Eastwoodu, o šuo - JR (Džei A; aštuntame ir devintame dešimtmetyje Jungtinėse Valstijose rodyto televizijos serialo "Dalasas" pagrindinio veikėjo vardu).

Pats NŪS viceprezidentas Timas Bennettas savo ūkyje netoli Karmarteno Velse augina septyniasdešimt "Holstein" veislės karvių, ir jos visos turi vardus. Tarp kitų karvių, jo bandoje ganosi Priscilla Presley, ir Penelope Cruz.

"Įžymybių įtaka juntama ne tik miestuose ir miesteliuose, bet ir ūkininkų laukuose. Nūnai Purienai, Žibutei ir Žalajai tenka varžytis su Kylie ir Posh, - teigia jis. - Be to, mūsų tyrimas parodė, kad melžiamos karvės laikomos itin reikšminga ūkininko šeimos dalimi, todėl jomis atitinkamai ir rūpinamasi. Davus vardus sustiprinamas ūkininką ir gyvulius siejantis emocinis ryšys".