Vyriausybinė Nacionalinės kalbos taryba pateikė rekomendaciją, kurioje sakoma, kad laikas panaikinti dvejopus japoniškų vardų rašymo standartus, kurie buvo priimti daugiau kaip prieš šimtmetį, šaliai pradėjus bendrauti su išoriniu pasauliu.

Japonijoje pirma rašomos pavardės, o po to - vardai, tačiau daugelyje kitų šalių, laikydamiesi jų tradicijų, japonai sukeičia vardus ir pavardes vietomis.

Minėta taryba nori, kad japoniški vardai Japonijoje ir užsienyje būtų rašomi vienodai. Taip elgiasi kinai ir korėjiečiai, irgi pirma rašantys pavardę, nurodė taryba, pridūrusi, kad Japonija taip pat turėtų laikytis savo tradicijų.

Tai reiškia, kad "AS Roma" futbolininkas Hidetoshi Nakata (Hidetošis Nakata) bus Nakata Hidetoshi, kad velionis filmų režisierius bus žinomas Kurosawos Akiros (Kurosavos Akiros) vardu ir kad dabartinis šalies premjeras tarptautiniuose susitikimuose bus vadinamas Mori Yoshiro (Moriu Joširu).

Japonija vakarietiškos vardų rašymo manieros užsienyje laikosi nuo XIX amžiaus pabaigos, kai šalis nutraukė šimtmečius trukusią izoliaciją ir perėmė daugelį pramoninio pasaulio vertybių.

Tačiau vardų rašymo pakeitimas bus keblus ir brangus. Pavyzdžiui, ką daryti su tokiais žmonėmis kaip Yoko Ono (Joko Ono), kurios vardą pirma pavardės, jai ištekėjus už Johno Lennono (Džono Lenono), pirmoji pradėjo rašyti japonų spauda?