Maistinių medžiagų, mineralų ir vitaminų trūkumas organizme gali sukelti nagų sluoksniavimąsi, susilpnėjimą, trupėjimą. Štai keli požymiai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį:

  • jei nagai sluoksniuojasi – tai vitamino C, vitamino D bei biotino deficito požymis;
  • jei nagų plokštelės suplonėjusios – greičiausiai trūksta B grupės vitaminų, o taip pat cinko, geležies ir jodo;
  • jei nagai silpni, tarsi trupantys – greičiausiai trūksta baltymų;
  • jei padidėjęs ir išryškėjęs baltas pusmėnulis – galimai trūksta cinko, geležies, folio rūgšties;
  • jei ant nagų pasirodo balti taškeliai – įprastai tai rodo cinko, geležies ar B grupės vitaminų trūkumą.

8 svarbiausi vitaminai ir maistinės medžiagos nagams

Jei nagų būklė pastebimai suprastėjo, į kasdienės mitybos racioną įtraukite maisto produktų, turinčių biotino ir kitų B grupės vitaminų, geležies, magnio, vitamino C, cinko, taip pat baltymų ir Omega-3 riebiųjų rūgščių.

Biotinas

Biotinas arba kitaip vitaminas B7 skatina sveiką ląstelių augimą ir padeda metabolizuoti baltymus, kuriančius amino rūgštis, svarbias nagų augimui. Daugiausiai biotino randama gyvūnų organuose (pavyzdžiui, kepenyse), taip pat kiaušinio trynyje, pieno produktuose, mielėse, lašišoje, avokaduose, saldžiosiose bulvėse, riešutuose, sėklose ir žiediniame kopūste.i

Kiti B grupės vitaminai

Ne tik biotinas, bet ir kiti B grupės vitaminai gali turėti teigiamos įtakos nagų sveikatai ir grožiui. Pavyzdžiui, vitaminas B12 padeda organizmui pasisavinti geležį, o tiek pats vitaminas B12, tiek geležis svarbūs nagų tvirtumui. Esant vitamino B12 trūkumui galima pastebėti nagų spalvos pokyčius ar pigmentacines dėmeles, ant nagų gali atsirasti nelygumų.

Vitaminas B9 (foliatai) padeda palaikyti normalią kraujodarą ir skatina naujų ląstelių vystymąsi, todėl taip pat yra svarbus nagų augimui ir sveikatai. Foliatų trūkumas organizme gali sukelti nagų pigmentacijos sutrikimus, turėti įtakos nagų susilpnėjimui.ii

Foliatais organizmą aprūpinsite valgydami pakankamai žalių daržovių, citrusinių vaisių, pupelių, žirnių, lęšių ir avokadų. Vitamino B12 gausite kartu su gyvūninės kilmės produktais – mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis, taip pat valgydami kiaušinius ir pieno produktus.

Geležis

Geležis – svarbus hemoglobino komponentas, o hemoglobinas – raudonųjų kraujo kūnelių, išnešiojančių deguonį po visą organizmą, baltymas. Taigi jei organizmui trūksta geležies, raudonieji kraujo kūneliai negali atlikti savo darbo ir aprūpinti organų deguonimi.

Gyvūninės kilmės geležį, kurios gauname vartodami mėsą, žuvies produktus ar kiaušinius, organizmas pasisavina kur kas geriau nei augalinės kilmės geležį, kurios randama tamsiai žalios spalvos lapinėse daržovėse, žemės riešutuose, sėklose, pupelėse ir kituose produktuoseiii. Geležies pasisavinimą gerina vitaminas Civ, tad valgydami žuvį ar jūros gėrybes pagardinkite jas šviežiai spaustos citrinos sultimis.

Magnis

Magnis dalyvauja pačiuose įvairiausiuose organizmo procesuose, tame tarpe ir baltymų sintezėje, reikalingoje nagų augimuiv. Magnio trūkumą organizme gali išduoti vertikalios ant nagų atsiradusios linijos, nagų plokštelės pažeidimai. Magnio galima gauti tiek iš augalinės, tiek iš gyvūninės kilmės produktų. Geriausi magnio šaltiniai – moliūgų ir chia sėklos, riešutai, špinataivi.

Baltymai

Keratinas – tai struktūrinis baltymas, kurio itin daug randama naguose. Tam, kad nagai būtų tvirti, keratinas jiems būtinas. Valgydami baltymais turtingus produktus aprūpinsite organizmą pakankamu kiekiu keratino.

Į kasdienės mitybos racioną rekomenduojama įtraukti daugiau žuvies ir jūros gėrybių produktų, mat gyvūninės kilmės baltymai, tame tarpe ir gaunami vartojant žuvis bei jūros gėrybes, turi visas nepakeičiamas amino rūgštis, kurių negalime gauti vartodami augalinės kilmės produktusvii. Be to, gyvūninių baltymų pasisavinimas yra geresnis, nei augalinių baltymų.viii

Tarp daugiausiai baltymų turinčių žuvų ir jūros gėrybių verta paminėti lašišą, upėtakį, sardines, tuną, skumbrę, menkę, plekšnę, otą. Gera žinia ta, kad dauguma šių žuvų turi ir nagų sveikatai svarbių polinesočiųjų Omega-3 riebiųjų rūgščių.

Omega-3 riebiosios rūgštys

Jei nagai prarado sveiką blizgesį, yra silpni ir trapūs, galimai jūsų organizmui trūksta polinesočiųjų Omega-3 riebiųjų rūgščių. Šios riebiosios rūgštys, kurių gausu jūrinėje žuvyje ir jūros gėrybėse, padės sustiprinti nagus ir tuo pačiu bus naudingos plaukams ir odai.

Jei norite mitybą praturtinti Omega-3 riebiosiomis rūgštimis, bent 2-3 kartus per savaitę valgykite žuvies, ypatingai riebesnės: lašišos, upėtakių, silkių, skumbrės. Nepamirškite ir jūros gėrybių – austrių, krabų, krevečių ar šukučių.

Vitaminas C

Vitaminas C būtinas kolageno gamybai, o kolagenas itin svarbus nagų tvirtumui. Esant vitamino C trūkumui, nagai gali lėčiau augti, susilpnėti. Vitamino C pats organizmas nesintetina, tad jo turime gauti su maistu. Citrusiniai vaisiai, braškės, kiviai – bene geriausi šio vitamino šaltiniai. Tačiau jo netrūksta ir žaliose daržovėse, paprikose, pomidoruose.

Cinkas

Cinkas svarbus daugeliui organizme vykstančių procesų, tame tarpe ir ląstelių augimui bei dalijimuisi. Nagus taip pat sudaro ląstelės, taigi jiems cinkas yra būtinas elementas. Cinko trūkumą organizme gali išduoti ant nago plokštelės atsiradusios baltos dėmelės ar taškiukai.

Vienas iš geriausių cinko šaltinių – gyvūninės kilmės produktai, tame tarpe ir žuvis bei jūros gėrybės – lašiša, sardinės, austrės. Cinko galima rasti ir augalinės kilmės produktuose: sojose, avinžirniuose, riešutuose, sėklose.

Rinkitės sveikatai palankius ir nagams naudingus produktus

Norėdami aprūpinti organizmą visomis reikiamomis medžiagomis, mineralais ir vitaminais, rinkitės sveikatai palankius maisto produktus ir išlaikykite maistinių medžiagų balansą kasdieniame mitybos racione. Valgykite daugiau žuvies ir jūros gėrybių, daržovių, pakankamai visaverčių angliavandenių. Būtinai reguliariai gerkite vandenį, nes vanduo padeda įsisavinti naudingas medžiagas iš maisto.

Siūlome savo kasdienės mitybos racioną paįvairinti keliais patiekalais, padėsiančiais aprūpinti organizmą nagams reikalingais baltymais, riebiosiomis Omega-3 rūgštimis, ir vitaminais.

Lašišos kepsnys medaus padaže (4 porcijoms)

Patiekalui reikės:

4 lašišos filė gabaliukų (po 125-150 gramų)
2 svogūno laiškų
2 arbatinių šaukštelių augalinio aliejaus
2 arbatinių šaukštelių šviežiai spaustų citrinos sulčių
2 arbatinių šaukštelių sojos padažo
2 arbatinių šaukštelių medaus
1 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero
Šiek tiek kalendros lapelių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Susmulkintus kalendros lapelius ir svogūno laiškus sumaišykite su augaliniu aliejumi ir imbieru. Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Paruoškite lašišos filė: kiekviename gabaliuke padarykite maždaug 7 centimetrų ilgio vertikalią įpjovą ir sudėkite į ją pasiruoštą kalendros ir svogūnų laiškų mišinį. Atskirame indelyje pasiruoškite padažą: iki vientisos masės išmaišykite citrinos sultis, medų ir sojų padažą.

Lašišos filė gabaliukus sudėkite ant kepimo popieriaus arba folijos (jei naudosite foliją, patepkite šiek tiek aliejumi, kad žuvis nepriliptų). Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite maždaug 12 minučių (priklausomai nuo lašišos storio). Paruoštą lašišą patepkite citrinų sulčių, medaus ir sojų padažo mišiniu. Patiekite su pasirinktu garnyru.

Lašišos dubuo (2 porcijoms)

Patiekalui reikės:

250 gramų šviežios lašišos
120 gramų ryžių
2 svogūno laiškų
1 avokado
1 arbatinio šaukštelio sojų padažo
1 arbatinio šaukštelio čili padažo
1 arbatinio šaukštelio tamsaus sezamų aliejaus
1 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero
Šiek tiek sezamo sėklų
Druskos ir pipirų pagal skonį

Plonomis juostelėmis supjaustykite lašišos filė (naudokite aštrų peilį, kad lašiša lengvai pjautųsi). Giliame inde sumaišykite lašišos gabaliukus su sojų ir čili padažu, įpilkite sezamų aliejaus, įberkite imbierą ir šiek tiek druskos. Uždenkite indelį ir palikite marinuotis šaldytuve 2-3 valandoms.

Likus pusvalandžiui iki pietų ar vakarienės, į puodą pripilkite vandens, pagardinkite vandenį druska ir vandeniui užvirus sudėkite ryžius. Virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės. Kol ryžiai verda, išimkite avokado minkštimą ir supjaustykite griežinėliais.

Išvirusiems ryžiams leiskite šiek tiek atvėsti, tuomet sudėkite į dubenėlius. Ant viršaus dėkite avokado ir marinuotos lašišos, pagardinkite smulkintais svogūnų laiškais ir sezamo sėklomis.

Tuno ir avokado tartaras (2 porcijoms)

Patiekalui reikės:

200 gramų šviežio tuno
1 svogūno (nedidelio)
1/2 avokado
1 citrinos
20 gramų kaparėlių
1 arbatinio šaukštelio sezamų aliejaus
1 arbatinio šaukštelio sojų padažo
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Tuną supjaustykite mažais kubeliais (naudokite tik aštrų peilį) ir padėkite į šaldytuvą, kol ruošite kitus ingredientus. Nuplautą ir nuluptą svogūną ir kaparėlius supjaustykite kuo smulkiau (mažesniais gabaliukais nei tunas). Avokadą smulkinkite tokio paties dydžio gabaliukais kaip ir tuną.

Avokadą sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių – tai padės apsaugoti jį nuo patamsėjimo ir suteiks avokadui skonio. Iš šaldytuvo išimkite tuną ir pagardinkite druska bei maltais juodaisiais pipirais. Į tuną dėkite smulkintus kaparėlius ir svogūnus, kubeliais pjaustytą avokadą. Užpilkite šiek tiek sezamų aliejaus ir sojų padažo. Viską išmaišykite ir skanaukite.

Užsakymo nr.: PT_87679971