Kiekvienos žuvies rūšies ašakų skaičius – skirtingas

Mažiausiai ašakų turinti žuvis – eršketas, tačiau pastebima, kad natūraliuose vandenyse Lietuvoje kol kas jos nėra randama labai daug, tad dažniausiai ši žuvis aptinkama tvenkiniuose arba parduotuvėse, auginama uždarose sistemose. Eršketas turi kremzlę ir šiek tiek pelekų ties ja. Žuvis išskirtinė tuo, jog turi labai nedaug kaulų ir ašakų, yra ne tik lengvai išdarinėjama ir valgoma, bet ir maistinga. Pastebima, kad kuo žuvis didesnė, tuo paprasčiau ją išdarinėti. Nedaug ašakų taip pat turi menkė, upėtakis, šamas, vėgėlė.

Iš mažai kaulų ir ašakų turinčių gėlavandenių žuvų labiausiai žinomas ešerys, turintis tik stuburo kaulus, o išorėje – badančius pelekus. Tačiau, pavyzdžiui, populiarioji lydeka, atvirkščiai, turi labai daug smulkių ašakų, todėl dažnai ją bandoma įdaryti arba sumalti.

Kur kas sudėtingiau išdarinėjamos lietuviškos pamėgtos žuvys – karšiai ir kuojos, nes jų raumenyse esančias atšakas yra sudėtinga, o kartais net ir neįmanoma išrinkti. Vis dėlto ašakų karaliumi tarp Lietuvos žuvų galima laikyti salatį, kurio raumenyse slypi net 143 smulkūs kaulai.

Dažnai Lietuvos vandenyse randama dyglė taip pat turi labai daug ašakų, yra karti, todėl net nepatartina jų valgyti. Šiose nedidelėse žuvyse yra tokia daugybė ašakų, kad sumąsčiusiems jų paragauti kyla didelė grėsmė užspringti. Negana to, šios žuvys maistinės vertės prasme yra visiškai nevertingos.

Visose žuvyse daugiausiai kaulų būna ties uodega – ten, kur baigiasi kaulų rezginys ir sueina visi raumenys. Uodegos yra lanksčios, todėl nenuostabu, kad daugiausia problemų prie stalo patirsite valgydami būtent uodegos mėsą.

Verta pastebėti, kad valgant kai kurių rūšių žuvį, kartais geriau pakentėti ir vargstant su jų ašakomis. Jei, pavyzdžiui, kuojos ašakos lengvai atsiskiria nuo mėsos, tai reiškia, kad žuvis nebe tokia ir šviežia.
Nr.1 greitas būdas susitvarkyti su ašakomis – suminkštinimas

Kai kurie kulinarai pataria, kad geriausias ir greičiausias būdas išmokti tinkamai išdarinėti žuvį – peržvelgti filmuotas kulinarų pamokėles, kurių peržiūra trunka vos keletą minučių, tačiau sutaupo žymiai daugiau laiko žuvies darinėjimo metu.

Ruošiant žuvį pramoninei prekybai, naudojamos rūgštys smulkiesiems kauliukams ištirpdyti, o kitus – suminkštinti. Tačiau yra būdas, kaip padaryti, kad žuvies gaminimas namie netaptų iššūkiu ir kančia. Tiesa, šis būdas geriausiai tinka tik tada, kai žuvis kepama paprasčiausiai keptuvėje ant aliejaus.

Taigi, kaip suminkštinti ašakas gaminant namuose? Reikėtų turėti aštrų peilį ir skersai žuvies kas porą milimetrų padaryti gilokas įpjovas. Po procedūros žuvis turėtų priminti savotišką armoniką. Taip paruošta žuvis dedama į gerai įkaitintą aliejų ir apskrudinama. Po šios procedūros smulkiausi kauliukai paprasčiausiai suminkštėja ir sukepa.

Nr. 2 būdas susitvarkyti su ašakomis – tirpdymas

Kai kurie mano, kad neišdorotos žuvis – kur kas skanesnės, tačiau daugelį virtuvėje neretai atbaido ašakos, liekančios žuvies filė. Laimei, yra būdas, kaip ištirpdyti smulkius, pavyzdžiui, silkės kaulelius be jokios chemijos.

Parsinešus žuvį reikėtų ją išdoroti – tai yra, nurėžti galvą ir uodegą. Tada prapjauti papilvę, nuo galvos iki pat uodegos, pašalinti žuvies vidurius ir juodas plėveles bei padaryti gilią įpjovą pagal visą silkės stuburą. Atsargiai, pirštais, o ne peiliu, atskirti žuvies nugarkaulį nuo mėsos, lieka du gabaliukai filė. Nuo jų irgi pirštais, atsargiai, reikia nulipti odelę.

Kas toliau? Peiliuku išlupti likusius didžiuosius kaulus, o giliau nesiknaisioti, net jei ir pirštai galime jausti aštrius ašakų galiukus.

Silkės filė su mažosiomis ašakomis supjaustyti dviejų centimetrų pločio gabaliukais ir sudėti į gilesnį indą. Ant viršaus tolygiai paskleisti pusžiedžiais pjaustytą nuluptą svogūną ir iki pusės į stiklinę (200 ml) pripilti šalto virinto vandens. Į jį įpilame du šaukštus raudonojo balzamiko acto ir įberiame trečdalį šaukštelio cukraus.

Likusį stiklinės tūrį užpildome rafinuotu rapsų arba saulėgrąžų aliejumi. Išmaišome ir pilame skystį ant silkės – jis turi semti svogūnus. Indą uždengiame ir statome nakčiai į šaldytuvą. Kitą dieną ragaujame – smulkios ašakos stebuklingai išnyko!

Nr. 3 būdas susitvarkyti su ašakomis – pincetas ateina į pagalbą!

Prieš valydami žuvį, nuplaukite ją šaltu vandeniu ir pašalinkite gleivių perteklių. Atskirkite galvą su aštriu peiliu, nuimkite uodegą. Tada vėl nuplaukite žuvį po tekančiu vandeniu, kad būtų išvengta mažų kaulų patekimo į filė. Nupjaukite apatinę silkių dalį tiesia linija, juda kryptimi nuo galvos iki uodegos. Padarykite pjūvį į griovelį iki 1 cm. Išėmus žarnyną, nuplaukite skerdeną, nuvalykite servetėlėmis. Likusius kaulus galite tiesiog pašalinti su paprastu namuose turimu pincetu.

Nr. 4 būdas susitvarkyti su ašakomis – klasikinis!

Šis būdas žuvies mėgėjų vadinamas tikra klasika. Pradėti reikia nuo aštraus, pagaląsto peilio. Puiku, jei turėsite filė (arba filiavimo peilį), jei ne — nebėda. Nusiplaukite žuvį, pasidėkite ant pjaustymo lentos. Pasiimkite storesnį ir sunkesnį peilį — nupjaukite galvą. Galvą pjaukite iškart už priekinio peleko. Galvą galite panaudoti sriubai, bet nepamirškite pirštu išimti žiaunų. Tada, perpjaukite žuvies apačią nuo pilvo iki uodegos. Pjaukite per vidurį, taip kad peilis eitų tiesiai virš pagrindinės ašakos.

Apsukite žuvį, taip, kad dabar į jus būtų jos nugara. Dabar peiliu pjaukite nuo priekio iki uodegos, per patį vidurį, tiesiai virš pagrindinės ašakos. Peiliu turėtumėte jausti pagrindinę kremzlę. Ir taip iki pat uodegos. Po šio veiksmo, turite turėti jau atpjautą vieną žuvies pusę. Ją kol kas atsidėkite.

Po to, peiliu užkabinkite pagrindinę ašaką iš apačios ir nupjaukite ją nuo priekio iki uodegos. Gausite pagrindinę ašaką. Nupjaukite uodegą, o iš kaulo išsivirkite sriubą.

Šiame žingsnyje turėsite dvi atskiras žuvies puses. Imkite vieną šių pusių ir, vėl, peiliu, pjaukite iškart po papilvės ašakomis. Kuo arčiau ašakų pjausite, tuo mažiau žuvies išmesite.

Šias ašakas nupjaukite kartu su apatine papilvės dalimis. Visa ši dalis — papilvė su ašakomis taip pat puikiai tiks sriubai. Ji yra labai riebi, sriuba gausis labai gera. Lygiai tą patį padarykite su kita dalimi. Jau beveik baigėte, belieka ištraukti šonines ašakas. Braukite pirštu per filė vidurį ir pajusite šias ašakas. Jų bus maždaug 12–16 vienoj pusėj. Jei neturite pinceto, peiliu užkabinkite jas ir ištraukite. Tai padarę turėsite gražią švarią filė. Belieka tik nupjauti odą ir susipjaustyti reikiamais gabalėliais.


Ką daryti įstrigus ašakai?

Turbūt retas kuris nėra patyręs, ką reiškia netyčia praryti ašaką. Tai – ne tragedija, kita vertus, kartais gali prireikti net medikų pagalbos, jei jos niekaip nepavyksta išimti.

Jei vis dėlto nesate tikri, ar jums įstrigo ašaka, dažniausiai tai pasireiškia diskomfortu ryjant, svetimkūnio gerklėje pojūčiu, gerklės skausmu, kartais – kraujavimu. Jei šie požymiai atsiradę nedingsta, būtina kreiptis į gydytoją.

Nors yra informacijos apie naminius būdus ašakoms išimti, specialistai nerekomenduoja jų imtis ir pabrėžia, kad nereikėtų stengtis nustumti ašakos su kitu maistu žemyn stemple, nes taip galima sukelti dar didesnių sveikatos problemų.

RECEPTAS

Karališki žuvies kepsneliai

Reikės:

• 275 g rūkytos menkės (tinka ir jūrinė lydeka)
• 175 g šviežios lašišos
• 275 g bulvės
• 2 stiklines lieso pieno
• 1 vnt. didelio svogūno
• 1 vnt. vidutinio dydžio morkos
• 4 vnt. kiaušinių – iš jų 2 kietai virti
• 2 valg. š. susmulkintų petražolių
• 1 valg. š. susmulkintų krapų
• 1 vnt. laurų lapai
• 2 vnt. gvazdikėlių
• 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
• 1 žiupsnelis juodųjų maltų pipirų
• 5 valg. š. miltų
• 5 valg. š. džiūvesėlių

Gaminimo eiga:

Rūkytą žuvį ir lašišą sudėkite į puodą, supilkite pieną, įmeskite trečdalį svogūno, nuskustą morką, laurų lapą, suberkite pipirų grūdelius ir gvazdikėlius. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 6 min. Likusią dalį svogūno smulkiai sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepinkite, kol suminkštės. Bulves nuskuskite, išvirkite, nusunkite ir sugrūskite košę.

Praaušusias žuvis išgriebkite iš puodo ir sumaigykite šakute. Pieną nukoškite. Vieną kiaušinį išplakite. Virtus kiaušinius nulupkite ir sukapokite.

Į dubenį sudėkite žuvis, bulvių košę, keptus svogūnus, virtus kiaušinius, žalumynus, supilkite plaktą kiaušinį. Viską gerai išmaišykite. Jei masė per kieta, įpilkite nukošto pieno. Pagardinkite maltais pipirais. Drėgnomis rankomis suformuokite keturis ovalius kepsnius.

Likusį kiaušinį išplakite. Į atskiras lėkštes įberkite miltų ir džiūvėsių. Kiekvieną kepsnį pavoliokite miltuose, kiaušinyje, galiausiai – džiūvėsiuose. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite mažiausiai 2 val.

Atšalusius kepsnius iškepkite keptuvėje įkaitintame likusiame aliejuje (kepkite po 5 min. kiekvieną pusę) ir iš karto patiekite arba laikykite šiltoje orkaitėje.

Skanaus!

Užsakymo nr.: PT_87371487