Ištakos – universiteto koridoriuose

Per 18 metų nuo vieno žmogaus idėjos iki su didžiausiomis telekomunikacijų bendrovėmis visame pasaulyje dirbančios išmaniųjų ir inovatyvių IT paslaugų kompanijos – tai UAB „Telesoftas“ sėkmės istorija. Šiandien tarptautinė įmonė daugiausiai dėmesio skiria darbui su telekomunikacijų ir ryšio sistemomis, taip pat veiklai finansiniame sektoriuje, dirbtinio intelekto taikymui, o visai neseniai 2020 m. pradėjo vystyti ir sveikatos paslaugų technologijų veiklos kryptį (angl. health–tech).

UAB „Telesoftas“ direktorius Algirdas Stonys pasakoja, kad savo veiklą pradėjo dar besimokydamas pirmame bakalauro studijų kurse. Tuomet jis darbavosi kaip laisvai samdomas programuotojas, tačiau ilgainiui daugėjant veiklos nusprendė suburti ir daugiau specialistų, o tai lėmė ir poreikį įkurti įmonę. Pirmaisiais kolegomis, iš kurių dalis iki šiol tebedirba bendrovėje, tapo kurso draugai bei bendrabučio, kuriame tuo metu gyveno A. Stonys, kaimynai.

Prisimindamas įmonės kūrimo procesą pašnekovas sako, kad be iššūkių neapsieita ir suteikiant jai vardą. Iš pradžių bendrovę norėta pavadinti „Telesoft“ vardu. Tačiau pasirodė, kad JAV jau veikia tokio paties pavadinimo kompanija, o atsižvelgus į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos rekomendacijas, buvo pasirinktas dabartinis įmonės vardas. Lietuviškumas jam suteikia išskirtinumo ir primena apie šaknis, kuriomis įmonė labai didžiuojasi.

Blaster atidarymas

Lietuvoje veiklą pradėjusi IT sprendimų bendrovė šiandien biurus turi ne tik Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje ar net Abudžoje Nigerijoje, bet ir strateginiuose taškuose Ciuriche, Dubajuje bei San Franciske. Šiuose miestuose dirba 250 specialistų, kasdien klientams siūlančių inovatyvius sprendimus.

Visi projektai – vienodai svarbūs

UAB „Telesoftas“ kurta programine įranga naudojasi 1,1 mlrd. žmonių visame pasaulyje. Daugiausiai savo paslaugų bendrovė eksportuoja į užsienio rinkas – Skandinaviją, Jungtinę Karalystę, Vokietiją, Šveicariją. Tuo tarpu darbas su Lietuvos klientais sudaro tik maždaug 10 proc. visos veiklos. Tačiau įmonės vadovo teigimu, visi partneriai ir įgyvendinti projektai komandai yra vienodai svarbūs.

Tarp bendrovės paslaugomis pasinaudojusių Lietuvos kompanijų – „Tele2“, „Akropolis“, „Sanitex“ ir kt. Tuo tarpu užsienyje lietuvių įkurta įmonė darbuojasi su tokiais didžiaisiais partneriais kaip JAV technologijų kompanija „Viavi“, Didžiosios Britanijos televizijos tinklas „BBC Two“ ar Vokietijos mobilios įrankių nuomos lyderiai „Kurt Köning“.

IT specialistai gali pasidžiaugti ne vienu sėkmingai sukurtu produktu. Tarp jų „UCLPartners“ projektas, padėjęs ligoninių tinklams susitvarkyti su pacientų srautu ir įveikti iškilusius iššūkius, bei patogiam sąskaitų apmokėjimui naudojama „Perlas Go“ programėlė. Tuo tarpu specialiai Lietuvos policijai kurtą programinę priemonę, skirtą optimizuoti pareigūnų maršrutus ir trumpinti jų reakcijos laiką, UAB „Telesoftas“ komanda pristatė Dubajuje vykusioje pasaulinėje parodoje „EXPO 2020“.

Telesoftas

„Taip pat esame įgyvendinę ir daug nedidelių, galbūt mažiau girdėtų nekomercinių projektų, tokių kaip psichologinės pagalbos programėlė „Pagalba sau“ arba autizmo bendruomenės puslapis „Lietaus vaikai“. Žinoma, geriausiai visame pasaulyje esame žinomi dėl savo veiklos telekomunikacijų srityje. Esame bendradarbiavę su visais didžiausiais pasaulio operatoriais. Tačiau vienodai džiaugiuosi visais mūsų darbais“, – pasakoja naujausias technologijas kuriančios įmonės vadovas.

Klientas tarsi organizmas

Pasak A. Stonio, didelė dalis įmonės pardavimų įvyksta dėl partnerių tinkle sklindančių rekomendacijų. Tokį ilgalaikį bendradarbiavimą garantuoja UAB „Telesoftas“ darbui su klientais taikomas požiūris, jog svarbu ne vien sukurti reikalingą programinę įrangą, bet ir apsvarstyti, kokią naudą teikiamos paslaugos atneš partneriams.

„Taip, kaip orientuojamės į savo darbuotojų gerą savijautą, lygiai taip pat mums svarbi ir klientų laimė. Apmąstome, ar mūsų sukurtas produktas jiems duos papildomų pajamų, padės sutaupyti kaštus ar optimizuos jų veiklą. Į klientą žiūrime kaip į organizmą, kurį kartais reikia pakreipti tinkama linkme ar paėjėti drauge. Stengiamės dirbti taip, kad visam organizmui būtų gerai“, – apie veiklos su partneriais ypatumus kalba IT sprendimų įmonės įkūrėjas.

Telesoftas

Be to, UAB „Telesoftas“ aktyviai bendradarbiauja ne tik su verslo partneriais, bet ir mokslinėmis įstaigomis. Iki šiol įmonė vysto partnerystę su KTU, kurio verslo inkubatoriuje ir pradėjo savo veiklą, akademine, moksline ir studentų bendruomenėmis. Taip pat IT sektoriaus bendrovė yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis su Vilniaus Gedimino technikos universitetu, Vytauto Didžiojo universitetu bei Klaipėdos universitetu.

Kasdien reikalingos inovacijos

Informacinių technologijų sektorius sparčiai vystosi ir niekada nenustoja evoliucionuoti. Todėl pasiteiravus, su kokiais kasdieniais iššūkiais susiduria UAB „Telesoftas“ specialistai ir kas jiems padeda neatsilikti nuo pasaulinių skaitmeninių transformacijų, A. Stonys sako, kad šiandien tikriausiai nebūtų galima išskirti veiklos lauko, kuris neišgyventų savų problemų.

„Kai kam gali pasirodyti, kad IT sritis yra be iššūkių. Tačiau ir mes susiduriame su sunkumais, tokiais kaip nuolatinis specialistų trūkumas ar poreikis juos apmokyti, siekis optimaliai pagerinti darbo sąlygas, geros darbuotojų savijautos užtikrinimas, įmonės struktūros ir valdymo klausimai, žmonių įgaliojimas ir procesų aiškumas bei skaidrumas įmonėje. Kiekvienam iššūkiui reikalingas vis kitoks technologinis sprendimas. Taigi iššūkiai ir pokyčiai mūsų sektoriuje vyksta nuolat“, – mintimis dalijasi pašnekovas.

Kalbėdamas apie vadovaujamos įmonės ateitį A. Stonys sako, kad norint išlikti konkurencingiems, svarbu inovacijas teikti ne tik klientams, bet jas diegti ir savo veikloje. Todėl dažnai partneriams pasiūlytus naujus sprendimus UAB „Telesoftas“ komanda išmaniai pritaiko ir savo veikloje. Jau minėtą Lietuvos policijai kurtą įrankį IT profesionalai patys naudoja planuodami komandiruotes bei išlaidas. Taip pat kompanija tikisi ir dar labiau plėsti savo veiklą bei siekti globalių pokyčių.

„Šiuo metu mūsų kuriama programinė įranga optimizuoja tinklą, užtikrina ryšį. Tačiau tikimės žengti ir dar giliau. Tuo pačiu norime suteikti žmonėms daugiau laimės, pagerinti jų gyvenimą ir paskatinti pozityvų pokytį pasaulyje. Dėl to siekiame tvaraus vystymosi tikslų ir stengiamės, kad mūsų veikla kurtų save išlaikančias tvarias bendruomenes, verslus ir produktus. Nereikia pamiršti ne tik gamtos, bet ir verslo tvarumo“, – dėsto UAB „Telesoftas“ vadovas.

Algirdas Stonys

IT sektoriaus laukia proveržis

Visame pasaulyje programinę įrangą kuriančios įmonės vadovas optimistiškai žvelgia ir į IT sektoriaus ateitį Lietuvoje. Nors tradiciškai Lietuva garsėja kaip paslaugų ir gamybos šalis, tačiau pastebima tendencija, kad daugėja informacinių technologijų srityje dirbančių specialistų. Vien asociacija „Infobalt“ vienija apie 15 tūkst. profesionalų. Pasak A. Stonio, po kelerių metų mūsų šalyje gali atsirasti ne viena milijardo verta įmonė, vadinama vienaragiu.

„Esame lūžio taške, kai įgijome daug patirties, atsiranda daugiau gerų specialistų, turime praktines žinias (angl. know–how). Galbūt stokojame įmonių su dideliu kapitalu, tačiau turime potencialą ir labai gerą progą jį išnaudoti. Todėl svarbu burtis į klasterius ir bendruomenes, sujungti skirtingų specialistų turimas žinias ir iš to kurti gerą ir naudingą verslą. Artimiausi treji metai Lietuvai turėtų būti proveržio laikas. Pastebiu ir tai, kad vis dažniau neužtenka vien programavimo, nes daug daugiau ima reikšti įžvalgos apie duomenis. Tad kas turės daugiau duomenų ir juos išanalizavęs padarys teisingas įžvalgas, tas ir laimės“, – sako pašnekovas.

Blaster atidarymas

UAB „Telesoftas“ taip pat jau daugiau nei dešimtmetį aktyviai įsitraukia į ne vieno šalyje veikiančio IT klasterio veiklą. Visgi A. Stonys prisimena, kad kvietimas prisijungti prie įvairių inžinerijos sričių atstovus vienijančios organizacijos „Rocket Cluster“ buvo išskirtinis. IT profesionalas pasakoja, kad jo vadovaujama bendrovė dar nė karto neturėjo progos bendradarbiauti su gamybine veikla užsiimančiomis įmonėmis.

Inovatyvių technologijų kūrėjai džiaugiasi, kad nuo 2020 m., kai prisidėjo prie šio klasterio, drauge su kitomis jo narėmis jau pradėjo įgyvendinti nemažai svarbių veiklų. Viena iš jų – dumblių augintojams kuriamas projektas, padėsiantis paprasčiau apskaičiuoti optimalų darbo našumą, taip pat sudaryti dumblių auginimo, nurinkimo, džiovinimo ir pardavimo planą. A. Stonio teigimu, „Rocket Cluster“ žavesio paslaptis – drauge dirbančių projektuotojų, statybininkų ir programuotojų kuriami, didelį poveikį pasauliui turintys realūs produktai.