Kredito unijų sektorių sustiprino pertvarka

Lietuvoje šiuo metu veikia 59 kredito unijos, vienijančios per 166 tūkst. narių. Kasmet augančių ir stiprėjančių kredito unijų bendras turtas pernai pirmą kartą perkopė 1 mlrd. Eur. Tuo metu 44 kredito unijas vienijančios LKU kredito unijų grupės, kurios veiklą prižiūri Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU), turtas sudaro beveik 60 proc. viso kredito unijų sektoriaus turto.

LCKU administracijos vadovo ir valdybos pirmininko Mindaugo Vijūno teigimu, pirmosios kredito unijos nepriklausomoje Lietuvoje pradėtos steigti 1994 m. Tiesa, šiandien tvarų sektoriaus augimą atspindintys rezultatai ne visada buvo tik džiuginantys: „Pradėjus steigtis kredito unijoms, šių veikla anuomet buvo kur kas mažiau reglamentuota. Tada tai buvo vienas pagrindinių veiksnių, padėjusių kredito unijų judėjimui įgauti gyvybiškai reikalingą pagreitį. Sektoriui augant, su laiku palankios sąlygos tapo ydomis ir kredito unijos subrendo reikšmingiems pokyčiams.“

Tie pokyčiai – tai 2018-aisiais įvykusi kredito unijų reforma. Iki tol pavieniai veikusios unijos, turėjusios ribotas galimybes augti, apsijungė į centrinių kredito unijų sistemas. Susiformavus dviem centrinių kredito unijų grupėms, kredito unijos pradėjo veikti kaip vientisas organizmas, o sektorius – iš nuostolingo tapo pelningu. Reforma sudarė sąlygas unijoms saugiai ir užtikrintai plėtoti finansinių paslaugų teikimą regionų, miestelių ir miestų gyventojams bei verslui.

„Nuo tada LKU kredito unijų grupė kasmet tvirtina savo pozicijas šalies miestuose ir regionuose. Šiandien, būdami didžiausia kredito unijų grupe Lietuvoje, skaičiuojame per šimto klientų aptarnavimo vietų tinklą ir daugiau nei 120 tūkstančių narių“, – komentuoja M. Vijūnas.

Finansuoja ir milijoninius verslo projektus

Kredito unijų veiklą dar kartais lydi mitai. Vienas tokių – kredito unijos finansuoja tik smulkųjį verslą ir ūkio sektorių. Tiesa, šiandien LKU grupės kredito unijos iš tiesų aktyviai teikia kreditus gyventojams, finansuoja smulkiojo ir vidutinio verslo projektus, jaunas įmones, žemės ūkio veikla besiverčiančius ūkininkus ir bendroves.

„Kredituojame tiek veiklą pradedančias ir jaunas įmones, tiek patyrusius verslus, nuolat ieškome būdų bei priemonių, kaip pasiūlyti patrauklias ir konkurencingas sąlygas. Bet svarbu pabrėžti, kad drauge su LCKU kredito unijos gali finansuoti ir stambius verslus, – primena M. Vijūnas. – Mat veikiant grupėje, atsiveria galimybės unijoms efektyviau valdyti savo veiklą, apjungti kapitalą ir tokiu būdu finansuoti didesnius projektus bei plėtoti savo veiklą.“

Štai praėjusiais metais didžiausias verslo bendrovei suteiktas sindikuotas kreditas siekė 5,8 mln. eurų. Tarp kredito unijų finansuojamų verslų, didžioji dalis priklauso nekilnojamojo turto, taip pat gamybos ir sandėliavimo sektoriams. 2021 m. duomenimis, LKU kredito unijų grupėje suteikti kreditai verslo klientams sudarė ketvirtadalį viso paskolų portfelio. Vis dažniau įmonėms atrandant kredito unijas, verslo kreditų portfelis 2021 m. III ketvirtį LKU grupėje išaugo beveik 42 %, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

Naujosios technologijos klientų poreikiams

Vis dar esama nuomonės, kad kredito unijos paslaugas gali suteikti tik atvykus į klientų aptarnavimo vietą. Netiesa, nes jau ilgą laiką reikšminga dalis klientų būtinas finansines operacijas atlieka per elektroninę bankininkystę. Visgi naujosios technologijos kredito unijoms atvėrė ir daugiau galimybių, kaip klientams teikti dar patogiau pasiekiamas finansines paslaugas.

Štai pastaraisiais metais startavo LKU kredito unijų grupės nuotolinė narystės savitarnos sistema, leidusi gyventojams tapti kredito unijų nariais bet kuriuo metu ir bet kurioje vietoje. Nuotoline narystės savitarnos sistema aktyviau naudojosi naująsias technologijas geriau įvaldę 25–45 metų amžiaus grupės gyventojai.

„Galime pasidžiaugti, kad pastaraisiais metais pavyko įgyvendinti ne vieną lietuviškoms kredito unijoms reikšmingą sprendimą. Be nuotolinės narystės, prisijungėme prie nepriklausomo bankomatų tinklo „Medus“, taip pat pristatėme mokėjimo korteles verslui „Mastercard Business“ bei LKU išmaniąją programėlę, – komentuoja LCKU Verslo ir projektų vystymo departamento direktorė Jovita Platenkovienė. – Teikiamų paslaugų plėtra reikšmingai išaugino ir kredito unijose dirbančių specialistų komandą bei nuolat ieškome naujų talentų.“

Jovita Platenkovienė, departamento direktorė

LKU išmanioji programėlė atvėrė kelius gyventojams atlikti mokėjimo pavedimus, patikrinti sąskaitos likutį, peržiūrėti paskutinių mokėjimų sąrašą ar gauti savo mokėjimo sąskaitų išrašą vos keliais paspaudimais savo telefone. „Kredito unijos iš kitų finansų įstaigų išsiskiria savo artumu klientams. Stengiamės įsiklausyti į savo narių poreikius, kurie mums yra viena pagrindinių paskatų ir toliau tobulėti“, – teigia pašnekovė.

Daugiau informacijos apie LKU grupės kredito unijų teikiamas paslaugas ir kredito unijų žemėlapį rasite interneto svetainėje www.lku.lt.

Užsakymo nr.: PT_89243221