Išsiskiria aukštos kokybės paslaugomis

2012 m. Šiauliuose veiklą pradėjusi įmonė UAB „Metal Production“ siūlo aukštos kokybės inžinerijos ir tarpininkavimo paslaugas Baltijos ir Skandinavijos regionuose. Kompanija projektuoja bei gamina nestandartinę įrangą ir konstrukcijas, įgyvendina mokslinius tyrimus ir užtikrina jų kokybę, užsiima inžinierių nuoma bei konsultuoja inžinerijos klausimais. Daugiausia dėmesio UAB „Metal Production“ skiria pažangiausių technologijų jūrų pramonėje vystymui.

Lietuvių inžinierių įkurta įmonė sparčiai auga, tobulėja, taip pat yra sukaupusi išsamias žinias ir kompetencijas bei platų tiekėjų tinklą Baltijos regione. Per savo veiklos dešimtmetį įmonė įgyvendino jau daugiau nei 100 projektų bei sulaukė itin palankių klientų įvertinimų.

Veiklos pradžioje kompanijoje dirbo tik vienas darbuotojas, o dabar jų jau daugiau nei dešimt. UAB „Metal Production“ vadovas Gediminas Tamošaitis pasakoja, kad iš pradžių įmonė teikė tarpininkavimo paslaugas, o vėliau nuspręsta susitelkti į akvakultūros bei jūros dumblių sektorių. Šiandien UAB „Metal Production“ taip pat gali pasidžiaugti dukterine įmone UAB „Sirputis“, prekiaujančia jų inžinierių pagamintais įrenginiais.

„Klientus konsultuojame visuose gamybos etapuose. Jeigu tam, kad šis procesas įvyktų prireikia vieno ar keleto įrenginių, kurių nėra rinkoje, mūsų inžinieriai juos sukuria ir pritaiko“, – apie vadovaujamos įmonės veiklą kalba G. Tamošaitis.

Kuria pažangiausias technologijas

Svarbiausia sėkmės istorija įmonės vadovas vadina sinergiją bendradarbiaujant su verslo partneriais ir bendrai kuriamus konsorciumus. Jų dėka UAB „Metal Production“ gali vykdyti mokslinę eksperimentinę veiklą bei pritraukti daugiau ES fondų ir privačių investicijų. Per beveik dešimtmetį įgyvendinamus projektus įmonė eksportavo paslaugų ir produktų už 3,25 mln. eurų. Dalį iš jų sudaro lėšos, gautos už tarpininkavimą, kai kompanijos klientai įsigijo 10 mln. vertės paslaugų ir produktų iš Pabaltijo regiono gamintojų.

Už įmonėje vykdomą mokslinių tyrimų ir eksperimentinę plėtrą atsakingas Jonas Kamašauskas tarp sėkmės sulaukusių išskirtinių kompanijos gaminių išskiria dumblių sėklinimo įrenginį, kuris leidžia paprasčiau, tiksliau ir greičiau atlikti dumblių sėjimo procesą didelėje skalėje. Taip pat mikrodumbliams pramoniniu būdu auginti skirtą reaktorių, sudarantį sąlygas efektyviau ir pigiau užauginti tūriu didesnes dumblių rūšis, kurios vėliau gali būti panaudojamas įvairiems ingredientams, maistui, pašarui ir yra svarbios deguonies gamintojos.

Tuo tarpu pigesniam ir paprastesniam transportavimui produktus paruošti padeda dumblių džiovintuvas, o dumblių kombainas įgalina greičiau nuimti jau užaugintus dumblius ir sumažina šiam darbui atlikti reikalingų darbuotojų skaičių. Pasak J. Kamašausko, kuo geriau visa proceso linija leidžia perdirbti žaliavą, tuo šviežesnis ir daugiau maistingų medžiagų išsaugojęs produktas pateikiamas į rinką.

Tuo tarpu G. Tamošaitis džiaugiasi ir jau pradėtais įgyvendinti naujais projektais, kurie sulaukia didelio investuotojų susidomėjimo. „Drauge su partneriais kuriama programa „Smart FDI“ gavo 3 mln. ES finansavimą bei padėjo pritraukti investuotoją „Valinor AS“, nusprendusį atidaryti savo padalinį Lietuvoje. Šio projekto tikslas – vystyti ir sukurti universalią, modulinę automatizuotą jūros dumblių nurinkimo ir apdorojimo technologiją“, – teigia G. Tamošaitis.

Dar vienas svarbus UAB „Metal Production“ pasiekimas – su Danijos universitetu Aarhus ir kompanija „Pure Algae“ pasirašyta konsorciumo sutartis, kurios dėka įmonė užsitikrino 1,5 mln. eurų biudžetą vystyti revoliucinei technologijai „Valuefarm“. Konsorciumo tikslas – iki 2029 m. įdarbinti 22 žmones, pasiekti 40 mln. eurų pardavimus ir 12 mln. grynąjį pelną.

„Šios sistemos dėka jūrų dumblius bus galima auginti sausumoje, bioreaktoriuose, kurie naudos antžeminių žuvų fermų vandenį. Automatizuota technologija perdirbs azotą, fosforą ir anglies dioksidą. Kuriama ekonomiška, modulinė, idealias sąlygas tvaresnei maisto gamybai sudaranti sistema leis gaminti jūros dumblius ir išvalyti vandenį nuo teršalų“, – pasakoja UAB „Metal Production“ vadovas.

Siekia globalių pokyčių

Pašnekovas sako, kad labiausiai įgyvendinant įvairius projektuos jį džiugina galimybė tvariais sprendimais prisidėti prie socialinės ir ekonominės gerovės kūrimo. G. Tamošaitis teigia, kad pasitelkdama vandenynus ir mėlynąją pramonę UAB „Metal Production“ siekia padėti spręsti globalius iššūkius. „Norime prisidėti prie alternatyvių maisto ir energijos šaltinių kūrimo, naudojant vandenynų vandenį ir anglies dioksido emisijas.“

UAB „Metal Production“ vadovas pažymi, kad jo įmonė yra tarsi išradimų vystymo moderatorius. Kuriant tam tikrą naują technologiją, kompanija imasi lyderystės, o prireikus papildomų kompetencijų, pakviečia įsitraukti ir kitas įmones. UAB „Metal Production“ nuolat bendradarbiauja su daugiau nei 200 partnerių, kurie teikia gamybos paslaugas įmonės koordinuojamiems projektams.

Kompanijos vadovas kalba, kad pasinaudodama ES fondų lėšomis ar kitais privačiais finansiniais šaltiniais, komanda taip pat siekia sumažinti investuotojų ir startuolių patiriamas rizikas. Pradedančiųjų kūrėjų veiklą įmonė skatina tiek projektuodama inžinerinius sprendimus, tiek pasirūpindama jau pagamintais įrenginiais.

„Norime būti ekosistema, padedančia startuoliams veiklos pradžioje. Stengiamės pritraukti daugiau lėšų, kurias galėtume investuoti į jų veiklą, o taip pat siekiame, kad tokiu būdu ir startuoliai galėtų įsigyti mūsų siūlomas paslaugas“, – apie abipusę naudą aiškina G. Tamošaitis.

Veikia sparčiai augančiame sektoriuje

Pasiteiravus, kaip UAB „Metal Production“ pavyksta išlikti konkurencingai nuolat evoliucionuojančiame inžinerijos lauke, pašnekovas sako, kad sėkmę lemią tai, jog įmonė savo veiklą vysto sparčiai augančiame akvakultūros sektoriuje. Jis remiasi pažangių technologijų pramone, orientuota į produktus, kurie veikia arba yra naudojami vandenyne.

„Akvakultūros sektorius kasmet auga maždaug po 8 proc. Vandenynai užima 71 proc. Žemės paviršiaus, juose susitelkę 66 proc. visos planetos gyvybės. Tuo tarpu mėlynoji ekonomika siekia maždaug 3 trilijonus dolerių ir sukuria apie 200 milijonų darbo vietų. Jei globalią mėlynąją ekonomiką palygintume su nacionalinėmis ekonomikomis, pagal dydį ji užimtų septintą vietą pasaulyje.

Ne mažiau svarbu, kad vandenynai surenka daugiausiai anglies dioksido ir suteikia gyvybiškai svarbaus maisto 3 milijardams gyventojų. Kita vertus, kol kas šis potencialas dar nėra pilnai išnaudojamas“, – teigia inžinerijos įmonės vadovas.

Pašnekovas džiaugiasi, kad šiandien jo vadovaujama kompanija yra vertinama ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu, o jis pats kviečiamas dalyvauti įvairiose konferencijose bei asociacijų veikloje. Ateityje UAB „Metal Production“ planuoja nekeisti savo veiklos krypties ir toliau dirbs akvakultūros ir jūros dumblių sektoriuose. Taip pat įmonės atstovai žada aktyviai bendradarbiauti su tarptautiniais partneriais, kurti dar daugiau konsorciumų bei dirbti su globalius iššūkius sprendžiančiais startuoliais.

Įmonės sėkmė neatsiejama nuo partnerių

Inžinerijos profesionalai džiaugiasi ne tik savo, bet ir partnerių laimėjimais. G. Tamošaitis pabrėžia, kad įmonė siekia, jog bendradarbiavimas su klientais būtų ilgalaikis, pagrįstas abipusiu augimu ir padėtų kurti didesnę pridėtinę vertę.

Per bendradarbiavimo su UAB „Metal Production“ laikotarpį, įmonės klientai sulaukė svarbių investicijų. Kaip pavyzdį pašnekovas mini kompaniją „Arctic Seaweed AS“, pritraukusią itin svarbų investuotoją „Orkla Ocean AS“, kuris priklauso vienai iš lyderiaujančių Šiaurės ir Rytų Europos įmonių grupių „Orkla ASA“. Ji gerai atpažįstama dėl tokių prekių ženklų kaip „Möller‘s“ žuvų taukai, „Laima“ ir „Kalev“ konditerija, taip pat valdo ne vieną įmonę Lietuvoje. Įvairūs žinomi žiniasklaidos kanalai pristatė partnerių naudojamas pažangiausias vandenynų technologijas, kurios atveria galimybę auginti jūros dumblius naudojant anglies dioksido emisijas. Šiuose straipsniuose bei žinutėse buvo minimas ir UAB „Metal Production“ indėlis.

Tikimasi, kad ateityje „Orkla ASA“ gamybos įmonėse jūros dumbliai bus plačiai naudojami vystant naujus maisto produktus, todėl šie pokyčiai gali atkeliauti ir į Lietuvoje kuriamus gaminius, tokius kaip „Suslavičiaus“ padažai bei pagardai. Dėl to augs pardavimai, bus įdarbinama daugiau žmonių, o UAB „Metal Production“ prisidės prie svarbių socioekonominių pokyčių.

Be to, UAB „Metal production“ yra nuo 2016 m. veikiančios, skirtingų inžinerijos sričių profesionalus bendram tikslui sujungusios organizacijos „Rocket Cluster“ koordinatoriai. Klasterio tikslas – dalintis žiniomis ir patirtimis, pasitelkti skirtingus gebėjimus ir tokiu būdu tapti labiau konkurencingais, per trumpesnį laiką įgyvendinti didelio masto projektus ir klientams pasiūlyti kuo efektyvesnius sprendimus nuolat besikeičiančiomis rinkos sąlygomis.

Pasak G. Tamošaičio, įsitraukimas į klasterio veiklą jo vadovaujamai įmonei atveria platesnes galimybes dalyvauti įvairių asociacijų veikloje, taip pat leidžia pasitelkti dar daugiau patyrusių specialistų bei jų gebėjimais papildyti savo kompetencijas. „Šis klasteris grindžiamas bendradarbiavimu ir partnerystėmis, jame generuojama daug naujų idėjų. Todėl „Rocket Cluster“ dėka tiek mūsų partneriai, tiek mes patys įgijome daugiau pasitikėjimo UAB „Metal Production“ jėgomis“, – teigia pažangiausias technologijas kuriančios įmonės vadovas.

Užsakymo nr.: PT_89186453