„Proptech“ skinasi kelią Europoje

Pasaulinė NT rinka sparčiai žengia skaitmeninimo keliu, keičiančiu nusistovėjusias žaidimo taisykles. Pasitelkiant IT technologijas ir inovacijas, tokie daugumai NT rinkos dalyvių įprasti procesai kaip būsto paieška, nuoma, pirkimas ir pardavimas, projektų priežiūra ir valdymas gerokai supaprastinami, tuo pačiu atveriant naujas galimybes investuotojams, projektų savininkams ar administratoriams.

Nors „proptech“ (angl. property technology) sritis Europoje gana jauna, joje slypi daug potencialo, kurį galima išnaudoti ir Lietuvoje. Vien per pirmąjį 2021 metų pusmetį investicijos į „proptech“ siekė 9 mlrd. Eur.

„NT rinka nuo senų laikų pasižymi stabilumu, ilguoju laikotarpiu galinčia ne tik atnešti patrauklią grąžą, bet ir tapti finansine apsauga nuo infliacijos. Investavimas internetu yra šių dienų realybė, nors prieš 5-7 metus daugumai atrodė tarsi savotiška egzotika. Tai parodo, kad mūsų visuomenė yra stipriai pažengusi skaitmeninio investavimo klausimais. Idėja pristatyti naują investavimo modelį Europoje kilo stebint inovacijų poreikį nuolat besikeičiančioje ir progresuojančioje NT rinkoje, tad paklausai didėjant natūraliai turi atsirasti ir pasiūla, suteikianti galimybę procesus atlikti greičiau, efektyviau ir, žinoma, saugiau“, – sako startuolio „InRento“ įkūrėjas ir vadovas Gustas Germanavičius.

Norintiems investuoti su žemesne rizika

Praėjusiais metais „InRento“ tapo daugiausia institucinio kapitalo pritraukusia „proptech“ kompanija Lietuvoje. Kompanija siūlo galimybę saugiai investuoti į įvairius sutelktinio finansavimo NT nuomos projektus ne tik Lietuvoje, bet ir Ispanijoje. Toks sutelktinio finansavimo modelis pasiteisino su kaupu, tad 2021-ieji įmonei tapo nuolatinio augimo laikotarpiu.

Platforma veikia paprastu metodu, suvedant investuotojus su projektų savininkais, kuriems reikalingos lėšos nuomojamam NT turtui įsigyti. Už tai projekto savininkas investuotojams moka 6-7% metinių palūkanų, susidarančių iš objekto nuomos. Finansinės grąžos patikimumą užtikrina sukurti saugikliai: visos investicijos laikotarpiu NT turtas būna įkeistas pirmos eilės hipoteka investuotojų vardu, tuo pačiu investuotojams nereikia rūpintis jokiais administraciniais NT klausimais. Tuo rūpinasi projekto savininkas. O tais atvejais, kai turtas nėra išnuomojamas, projekto savininkas turi įsipareigojimą investuotojams mokėti fiksuotas palūkanas.

„InRento“ siūlo grąžą ne tik iš nuomos pajamų, bet ir iš kapitalo prieaugio – iki mūsų nė viena NT sutelktinio finansavimo platforma nebuvo to pasiūliusi. Jei turtas parduodamas brangiau, kapitalo prieaugis proporcingai paskirstomas tarp visų dalyvių: investuotojų, platformos ir projekto savininko. Jei turtas parduodamas pigiau, projekto savininkas įsipareigoja prisiimti galimą nuostolį ir projekto pabaigoje turi pilnai atsiskaityti su investuotojais. Investavimas mūsų sukurtoje platformoje paremtas ne ateities pardavimų projekcijomis, o esama situacija rinkoje, kuomet investicijas lemia pinigų srautų ir nuomos sutartys, kurios bendrai yra laikomos mažesnės rizikos investicijomis. Toks investavimo modelis yra universalus ir pritaikytas ne tiek stambiems, tiek smulkiems investuotojams“, – sako G. Germanavičius.

„InRento“ siūlo investuoti į jau išvystytus įvairios paskirties NT nuomos projektus. Daugelio platformoje pristatomų projektų nuomos pajamos (palūkanos) yra susietos su infliacija, o tai užtikrina, kad net ir itin sparčiai augant infliacijos lygiui šalyje, reali investicijos grąža galimai nemažės.

„Dažnai žmonės galvoja, kad NT vertė auga per laiką nuo nieko nepriklausančių faktorių, tačiau iš tiesų didžiausia NT vertę auginanti priežastis – infliacija. Pavyzdžiui, infliacija atsispindi ne tik NT vertės, bet ir nuomos kainų augime. Nuomojantis tam tikrą objektą, dažniausiai yra sąlyga, kad kitų metų pradžioje nuomos mokestis indeksuojamas pagal infliaciją. Dėl to NT yra dažnai vertinamas – kaip apsauga nuo infliacijos“, – aiškina „InRento“ įkūrėjas.

2022-ieji žada dar daugiau galimybių

Metus pradėjusi su 10 registruotų vartotojų, bendrovė jų skaičių augino iki beveik 5 tūkst., o aktyvus ketvirtas metų ketvirtis ir plėtra į užsienį lėmė tai, kad „InRento“ bendruomenės geografija sparčiai išsiplėtė. Platformos rezultatus sutelktinio finansavimo rinkoje „InRento“ vadovas vertina pozityviai, tačiau pasak G. Germanavičiaus, labiausiai džiugina pasiektas svarbiausias tikslas – tapti unikalų produktą siūlančiu rinkos dalyviu, pritraukusiu tikslinę auditoriją, pavyko visu 100 procentų.

„Per pirmus metus pritraukėme 660 tūkst. eurų institucinio kapitalo plėtrai Lietuvoje ir Ispanijoje, įsigijome konkurentų įmonę, o mūsų bendruomenė, kurią sudaro maži ir vidutinio dydžio investuotojai iš viso pasaulio, finansavo 17 NT nuomos projektų, – pasakoja „InRento“ vadovas G. Germanavičius. – Šiais metais turime užsibrėžę ne mažiau ambicingus tikslus tęsti pradėtą darbą ir didinti jo apimtis: turime paskirstyti pirmuosius kapitalo prieaugius investuotojams ir toliau auginti „InRento“ investuotojų bendruomenę visame pasaulyje, platformos dalyviams siūlydami daugiau ir stambesnių NT nuomos projektų bei suteikdami daugiau galimybių gauti fiksuotas palūkanas iš investicijų.“

Užsakymo nr.: PT_89170483