Dažniausiai lietuviai nusprendžia investuoti į būstą nuomai. Tačiau perkant būstą, reikėtų įvertinti potencialią grąžą atsižvelgiant į finansinius ir laiko kaštus, būsto nuomos kainą. Kiek kainuos būsto optimalios būklės nuolatinis palaikymas, mažesni tarpiniai remontai išsikrausčius nuomininkams ar didesnis (-i) remontai pagyvenus keliems nuomininkams, taip pat mokesčiai brokeriams, jei juos samdysite.

Įvertinkite, ar NT nuomai Jums tinkama investicija

„Ne visuomet viskas su nuomininkais praeina sklandžiai ir gerai. Kartais nuomininkai nemoka nuomos laiku arba nesumoka jos apskritai ir gali tekti išieškoti tik teisminiu keliu. Būna dar ir problematiškesnių nuomininkų - tų, kurie neišsikrausto”, - teigia Artūras Konusevičius. Pasitaiko ir tokių nuomininkų, kurie pernuomoja butus.

Įprastai vieni nuomininkai gyvena 1-2 metus, nes nuomininkai keičia nuomos vietą pagal darbovietę ir poreikius. „Galima būti nusiteikus, kad jie neprižiūri turto, vien dėl to, kad žino, jog po metų išsikraustys, gal maksimum po dviejų. Ir netausoja stalo, sofos ar dar kažkokio baldo, grindų. Gali pasitaikyti ir sudėtingos asmenybės: gali būti tokių, kurie kreipsis į jus dažnai ir su daugybe klausimų ir prašymų kažką pagerinti, kartais ir dėl smulkmenų. Taip pat nuomininkai gali būti triukšmingi ir kaimynai gali skųstis sukeliamais nepatogumais”,- galimus nesklandumus vardino Artūras.

Dar viena problema su kuria galite susidurti - tai šiuo metu maža būsto pasiūla ir pakilusios NT kainos. Dažniausiai įsigyjami 2 kambarių, 45 kv. m. ploto butai patraukliose vietose labai greitai išgraibstomi. Šiuo metu tokio buto kaina Vilniuje gali būti apie 120 tūkst. eurų - tikrai ne visi yra sukaupę tokią sumą antro būsto įsigijimuii. Ką daryti, jei pvz. turite sukaupę 5 - 50 tūkst. eurų, bet paskolos iš banko negalite imti arba nenorite?

Investavimo į NT alternatyva

Alternatyva investavimui į butą nuomai gali būti investavimas į nekilnojamuoju turtu užtikrintas paskolas. Platforma, tokia kaip EstateGuru yra tarpininkas tarp investuotojo ir paskolos gavėjo (dažniausiai NT vystytojo), atlieka visus su projekto investicijos administravimu susijusius darbus. Užtikrina NT įkeitimą, dokumentų parengimą ir saugojimą, grąžos išmokėjimą, procesus, jei NT reikia parduoti. Investuotojų lėšos saugomos antrame pagal dydį Europos banke.

„Investuotojui tereikia užsiimti tuo, kuo jis labiausiai mėgsta“, - teigia Artūras Konusevičius. Ir priduria: „Siūlau pamąstyti, į ką investuoti Jums geriau - į butą nuomai ar į dalį daugiabučio projekto kur nors vienoje iš senamiesčio gatvių už 11% metinių palūkanų“.

Investavimo į NT paskolas rizika visuomet yra - projekto vystytojas gali tapti nemokus. Tokiu atveju periimamas įkeistas turtas ir iš jo išieškoma paskolos suma.

Sumą, kurią skirtumėte investicijai į butą, galite diversifikuoti, išdalinti į skirtingas investicijas. Tai nesunku padaryti investuojant ne tik į skirtingus projektus, su skirtingais projektų savininkais, tačiau ir esančius skirtingose šalyse.

Užsakymo nr.: PT_89166677